Βαφές Μαλλιών – Τι να χρησιμοποιήσω;

Συντάκτης: Νίκος Γορνέλος, Hair-stylist

Influence:

Updated article

Πολλές γυναίκες για να εξοικονομήσουν χρήματα επιλέγουν να βάφουν μόνες τους τα μαλλιά τους στο σπίτι, αντί να πάνε στο κομμωτήριο. Το να εφαρμόσεις τη βαφή δεν είναι τόσο δύσκολο, καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν βαφές, ως πλήρη σετ, που περιέχουν μέσα στη συκευασία οτιδήποτε θα χρειαστείτε. Το πιο δύσκολο κομμάτι λοιπόν της διαδικασίας, είναι να επιλέξετε το κατάλληλο είδος βαφής για τον τύπο μαλλιών σας και για τις ανάγκες σας. Για να το πετύχετε αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τα διαφορετικά είδη βαφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τη σύστασή τους και τις βασικές διαφορές τους.

Τα πλεονεκτήματα των βαφών

Οι βαφές στη σύστασή τους, μα και στην ποιότητά τους, έχουν ίσως το καλύτερο αποτέλεσμα στην εποχή μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βαφή διογκώνει το σώμα της τρίχας κάνοντας τα λεπτά μαλλιά να φαίνονται πιο χοντρά. Επίσης η βαφή αλλάζει το πορώδες της τρίχας και καταπολεμά τη λιπαρότητα του τριχωτού της κεφαλής.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΑΦΩΝ

Προσωρινές βαφές

Προσωρινές βαφές είναι αυτές οι βαφές που έχουν ως βάση τους το νερό, καλύπτουν την εξωτερική στοιβάδα της τρίχας και εφαρμόζονται συνήθως σε βρεγμένα μαλλιά. Η διάρκεια των προσωρινών βαφών είναι ελάχιστη – σε κάθε επόμενο λούσιμο μετά την εφαρμογή της απομακρύνεται.

Χρωμογαλακτώματα

Οι βαφές αυτές εμπλουτίζουν με χρωστικές την απόχρωση, σκουραίνουν το χρώμα, μα σε καμία περίπτωση δε μπορούν να ξανοίξουν τα μαλλιά. Διαρκούν 6 έως 8 λουσίματα. Το χρωμογαλάκτωμα διεισδύει στην επιφάνεια της τρίχας και καλύπτει το εξωτερικό μέρος του φλοιού της τρίχας. Το χρώμα ξεθωριάζει σταδιακά και προτείνεται σε γυναίκες που έχουν συνεχείς τάσεις για αλλαγή. Η βαφή αυτή βοηθά στο να μην ταλαιπωρείται η ποιότητα της τρίχας .

Οξειδωτικές βαφές

Χρησιμοποιούνται για να σκουρύνουμε ή να ξανοίξουμε τα μαλλιά μόνιμα. Η βαφή απορροφάται από τοn φλοιό της τρίχας σε 30 λεπτά. Η επόμενη εφαρμογή της βαφής γίνεται μετά από 4 εβδομάδες  και ανάλογα με την επιλογή της προηγούμενης εφαρμογής πράττουμε την επόμενη, αν χρειαστεί δηλαδή να βαφτεί μόνο η ρίζα η ξανά ρίζα- άκρη.

Βαφή με Φυσικά Προϊόντα

Οι φυτικές χρωστικές, όπως η χένα και το χαμομήλι, χρησιμοποιούνται από τους αρχαίους χρόνους. Λιγότερο διαδεδομένες φυσικές βαφές είναι το αρωματικό γαρίφαλο, τα φύλλα του τσαγιού, τα βελανίδια. Οι φυσικές χρωστικές λειτουργούν σαν τα χρωμογαλακτώματα, δρουν στην επιφάνεια της τρίχας. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η χρήση βαφών με φυτικές χρωστικές απαγορεύουν την παράλληλη χρήση οξειδωτικών βαφών.

Βιολογικές βαφές

Είναι οι βαφές των τελευταίων χρόνων. Οι πιο καλλυντικές, χωρίς αμμωνία και με περισσότερο σεβασμό στις εγκυμονούσες, μα και στις πελάτισσες με αλλεργίες. Ο χρόνος παραμονής τους είναι στα 40 λεπτά, έτσι ώστε το υποκατάστατο της αμμωνίας να μπορέσει να δράσει. Σαφώς η επανάληψη της βαφής γίνεται ακριβώς όπως και στις οξειδωτικές βαφές, δηλαδή  κάθε 4 εβδομάδες.

Συντάκτης: Νίκος Γορνέλος, Hair-stylist

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.