Γυμναστική: Μέσο ευεξίας ή αδυνατίσματος;

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Πόσοι από εμάς θεωρούμε την γυμναστική ως κάτι απαραίτητο στη ζωή μας; Πόσοι ακόμα κουραζόμαστε και μόνο στο άκουσμά της; Είναι καιρός να την δούμε μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η γυμναστική είναι ένα σύστημα φυσικών ασκήσεων ειδικά επιλεγμένων και μεθόδων που εφαρμόζονται αναλυτικά και συνθετικά, με σκοπό να επηρεάσουν επιλεκτικά, αλλά και καθολικά τον οργανισμό μας. Η επιρροή αυτή συμβαίνει σε επίπεδο υγείας, απόδοσης και αισθητικής.

Αν και για τους αρχαίους προγόνους μας ήταν εξίσου σημαντική με τη διδασκαλία της φιλοσοφίας, για εμάς τους σύγχρονους η σημασία της είναι κάπως υποβαθμισμένη. Ζώντας σε πόλεις κατά πλειοψηφία αφιλόξενες ως προς όλους όσοι θέλουν να εκγυμναστούν σε εξωτερικούς χώρους, το γυμναστήριο μοιάζει να είναι η μόνη λύση. Η τάση αυτή παρουσιάζει αυξητική πρόοδο ειδικά κατά το διάστημα πρίν και μετά το καλοκαίρι. Το άγχος να χάσουμε κιλά μας παρακινεί κατά πολύ στο να κάνουμε την εγγραφή μας. Η μανία όμως αυτή δεν κρατάει παραπάνω από έναν με δύο μήνες.

Το μυστικό για να μη βαρεθείς και να μην εγκαταλείψεις αυτή σου την προσπάθεια είναι να βάλεις σαφείς και εφικτούς στόχους, τους οποίους και θα θέτεις σε πιο ψηλή βάση κάθε φορά. Ανυπομονώντας να πιάσεις τον στόχο σου, η γυμναστική θα γίνει απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς σου. Στόχος δε θα πρέπει να είναι το να χάσουμε κιλά, αλλά το να νιώθουμε ευεξία. Αυτό θα μας κρατήσει πιο αφοσιωμένους και συνεπείς.

Επίσης οι στόχοι μας θα πρέπει να είναι σε άμεση συνάρτηση τόσο με τις αντοχές και τις συνήθειές μας, όσο και με τις ανάγκες μας, πράγμα που προϋποθέτει μια αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία με τον γυμναστή μας. Οι οδηγίες του είναι καθοριστικής σημασίας. Ακόμα και ο χαρακτήρας του και ο τρόπος που λειτουργεί και εργάζεται, θα πρέπει να τεθεί υπό διερεύνηση. Δεν ταιριάζουμε με όλους κι αν δε μπορούμε να «συνυπάρξουμε» θα μας δημιουργηθεί πρόβλημα και ως προς την θέληση και την εξέλιξή μας.

Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε. Η συνεχής και αδιάλειπτη ενασχόλησή μας με τη γυμναστική μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και εν τέλει να μας οδηγήσει νωρίτερα στην εγκατάλειψη.

Μην αμελείτε επίσης και τη σημασία της διατροφής. Αποτελεί το καλύτερο «συμπλήρωμα» και σύμμαχό μας στην προσπάθεια την οποία καταβάλουμε. Κανένα χάπι δε μπορεί να την αντικαταστήσει. Μη διστάζετε και μη χάνετε χρόνο στο να κάνετε την εγγραφή σας. Τα όσα κερδίζετε είναι πολύ περισσότερα από τα όσα χάνεται ενασχολούμενοι με την γυμναστική. Εξάλλου όπως λένε, «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη»! Καλή αρχή και καλή δύναμη.

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…