Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν;

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη

Ο πιο δύσκολος ρόλος που αναλαμβάνει κανείς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αυτός του γονέα. Από τη στιγμή που ένα ζευγάρι φέρνει στον κόσμο ένα παιδί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και πιο δύσκολο από την ανατροφή αυτού του παιδιού.

Όταν μιλάμε βέβαια για ανατροφή, αναφερόμαστε στο σωστό μεγάλωμα του παιδιού, ώστε α γίνει ένας άνθρωπος με αρχές, με όλες τις αρετές που θα το βοηθήσουν να μεγαλώσει ευτυχισμένο.

Όσο εύκολα κι αναφερόμαστε σε αυτό και όσο εύκολο κι αν μας φαίνεται στα λόγια, είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί αφοσίωση και παραμερισμό οποιουδήποτε είδους εγωισμό.

Τι θέλουν περισσότερο όμως οι γονείς για τα παιδιά τους; Να είναι ευτυχισμένα. Να είναι γερά, δυνατά και να πετυχαίνουν οτιδήποτε τα ίδια επιθυμούν στη ζωή τους. Σίγουρα όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Τις περισσότερες φορές όμως δικαιολογημένα. Κανείς δε γεννήθηκε έτοιμος να γίνει γονιός και επίσης δε κουβαλούν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες εμπειρίες, ούτε αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο τη ζωή.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να πετύχουν;

1. προσωπικότητα

Οι γονείς έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την προσωπικότητα που θα αποκτήσει ένα παιδί μεγαλώνοντας. Οι αρχές που θα του περάσουν, οι αντιλήψεις για τη ζωή, οι τρόποι αντιμετώπισης κάθε δυσκολίας είναι στοιχεία που ξεκινούν από την οικογένεια και σιγά σιγά περνούν στα παιδιά. Όλα τα παραπάνω θα δημιουργήσουν ένα ισχυρό άτομο που θα προσπαθεί για ό,τι θέλει στη ζωή του και με πίστη και επιμονή θα τα καταφέρνει.

2. αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση αποτελεί κομμάτι της προσωπικότητας. Ωστόσο αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα, αφού η αυτοπεποίθηση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο ακολουθεί σχεδόν κάθε πετυχημένο άνθρωπο. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτουμε για να πετύχουμε κάθε στόχο. Και οι γονείς οφείλουν να τονώνουν την  αυτοπεποίθηση του παιδιού, να το επιβραβεύουν,  πάντοτε βέβαια ως ένα συγκεκριμένο όριο, τόσο ώστε το άτομο να νιώθει δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του, μέχρι εκεί που δεν επηρεάζει τους άλλους ανθρώπους.

3. υποστήριξη

Πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο είναι να γνωρίζει ότι υπάρχουν δίπλα του άνθρωποι που νοιάζονται για αυτόν και πιστεύουν σε αυτόν. Και ακόμα περισσότερο να γνωρίζουν ότι οι γονείς  τους τους εμπιστεύονται απόλυτα και τους στηρίζουν σε κάθε τους απόφαση. Σίγουρα δε χρειάζεται να συμφωνούν με όλα, ωστόσο ρόλος του γονιού δεν είναι να προστατεύει από όλους και από όλα το παιδί του, αλλά να του μάθει να προστατεύει  μόνος του τον εαυτό του. Οι συμβουλές είναι πάντοτε απαραίτητες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Το παιδί πρέπει να λαμβάνει μόνο του τις αποφάσεις του  και να αναλαμβάνει τις συνέπειες αυτών. Ώστε ακόμα και μετά από επιτυχία να έχει γίνει μια δυναμική προσωπικότητα που συνεχίζει να παλεύει γι αυτό που επιζητά. Γνωρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση οι γονείς του θα είναι εκεί. 

Συντάκτης: Αθηνά Σιδέρη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr