Γνωρίζοντας από κοντά το Taekwondo

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Το Taekwondo αποτελεί την πιο δημοφιλή πολεμική τέχνη της Κορέας και το εθνικό της σπορ. Αποτελεί μία από τις διασημότερες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως και το αγωνιστικό της κομμάτι από το 2000 συμπεριλήφθηκε στα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πληροφορίες για το άθλημα

Το Taekwondo ξεκίνησε ως μία παραλλαγή του Καράτε και στην πορεία ενσωμάτωσε μέσα τα δικά του στοιχεία. Η λέξη “Τάε” σημαίνει πόδι, η λέξη “Κβον” σημαίνει χέρι και η λέξη “Ντο” σημαίνει μυαλό. Άρα είναι η τέχνη που εμπεριέχει κλωτσιές, γροθιές και μυαλό. Ιδρυτής της τέχνης θεωρείται ο Στρατηγός Τσόι Χονγκ Χι, ο οποίος συνέταξε την Εγκυκλοπαίδεια του αθλήματος η οποία εμπεριέχει τις βασικές αρχές του. Οι αρχές αυτές είναι η Ευγένεια, η Εντιμότητα, η Επιμονή, ο Αυτοέλεγχος και το Ακατάβλητο Πνεύμα.

Το Taekwondo αποτελείται από δύο μέρη: το αγωνιστικό και το παραδοσιακό. Το αγωνιστικό εμπεριέχει λακτίσματα τόσο ψηλά όσο και χαμηλά, για αυτό και οι αθλητές που εκπαιδεύονται σε αυτό, φοράνε ειδικό εξοπλισμό. Το παραδοσιακό εμπεριέχει τις φόρμες, γνωστές στους αθλητές ως πούμσε, μία σειρά κινήσεων που εμπεριέχουν ένα συνονθύλευμα τεχνικών ενάντια σε φανταστικούς αντιπάλους, χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια.  Το γεγονός αυτό καθιστά το Taekwondo ένα άθλημα που ωφελεί ιδιαίτερα τις γυναίκες, αφού το ίδιο τους το σώμα εξαιτίας της μεγαλύτερης λεκάνης που έχει, τις καθιστά ικανές να ασχοληθούν με αυτό.

Δημοφιλία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το Taekwondo είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ειδικά στα παιδιά μικρής και προεφηβικής ηλικίας. Η προσοχή που πρέπει να δίνουμε στη σχολή που θα επιλέξουμε και η έμφαση στην ποιότητα και ικανότητα του δασκάλου, θα μας βοηθήσει να εντρυφήσουμε στο νόημα αυτής της σπουδαίας πολεμικής τέχνης.

Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος με το Taekwondo, διότι θα μάθει να προστατεύει τον εαυτό του, θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και θα κοινωνικοποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…