Ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά του κουταλιού. Αυτόν τον καιρό είναι εύκολο να βρείτε περγαμόντο για να το φτιάξετε. Τρώγεται …
Γλυκιά Καρυδόπιτα
Δεν έχει τελειώσει ο χειμώνας και τα σιροπιαστά γλυκά έχουν ακόμα την τιμητική τους. Η συγκεκριμένη συνταγή βγαίνει πάρα πολύ καλή. Aφράτη καρυδόπιτα με γλυκό σιρόπι!
Υλικά Συνταγής
12 αυγά
600 γραμ. ζάχαρη (2 ½ ποτήρια)
600 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό (2 ½ ποτήρια)
4 κουταλιές της σούπας φαρίνα
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ ποτήρι κρασιού κονιάκ
2 ποτήρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 ποτήρι κρασιού νερό
Για το σιρόπι
1 βιτάμ
1 κιλό. Ζάχαρη
1 κιλό νερό
1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα 7-8 λεπτά περίπου.
- Χτυπάμε την ζάχαρη με τους κρόκους.
- Αφήνουμε το μίξερ και με μία σπάτουλα ή με το σύρμα, απαλά ρίχνουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τις βανίλιες, εναλλάξ με τα ασπράδια και το νερό.
- Τη σόδα την λιώνουμε στο κονιάκ.
- Προσθέτουμε τα καρύδια με την κανέλα.
- Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί (τετράγωνο στη διάμετρο της κουζίνας μας).
- Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
- Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
- Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση, θέλει άλλα 5 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
- Αφήστε τη να κρυώσει τελείως.
Νομίζω η επιτυχία σε αυτήν την συνταγή είναι ότι έχει πολύ ωραίο σιρόπι. Το βιτάμ το κάνει να στέκεται στο πάνω μέρος της καρυδόπιτας, έτσι παραμένει παντού φοβερά σιροπιαστή. Ας γλυκαθούμε!