Γλυκιά Καρυδόπιτα

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Δεν έχει τελειώσει ο χειμώνας και  τα σιροπιαστά γλυκά έχουν ακόμα την τιμητική τους. Η συγκεκριμένη συνταγή βγαίνει πάρα πολύ καλή. Aφράτη καρυδόπιτα με γλυκό σιρόπι!

Υλικά Συνταγής

12 αυγά

600 γραμ. ζάχαρη (2 ½ ποτήρια)

600 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό  (2 ½ ποτήρια)

4 κουταλιές της σούπας φαρίνα

2 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

2  ποτήρια καρυδόψιχα χοντροκομμένη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

1 ποτήρι κρασιού νερό

 Για το σιρόπι

1 βιτάμ

1 κιλό. Ζάχαρη

1 κιλό  νερό

1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα 7-8 λεπτά περίπου.
  • Χτυπάμε την ζάχαρη με τους κρόκους.
  • Αφήνουμε το μίξερ και με μία σπάτουλα ή με το σύρμα, απαλά ρίχνουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα  στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι,  τις βανίλιες, εναλλάξ  με τα ασπράδια και το νερό.
  • Τη σόδα την λιώνουμε στο κονιάκ.
  • Προσθέτουμε τα καρύδια με την κανέλα.
  • Βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί (τετράγωνο στη διάμετρο της κουζίνας μας).
  • Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
  • Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση, θέλει άλλα  5 λεπτά.
  • Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Αφήστε τη να κρυώσει τελείως.

Νομίζω η επιτυχία σε αυτήν την συνταγή είναι ότι έχει πολύ ωραίο σιρόπι. Το βιτάμ το κάνει να στέκεται στο πάνω μέρος της καρυδόπιτας, έτσι παραμένει παντού φοβερά σιροπιαστή. Ας γλυκαθούμε!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr