Γιατί το καλοκαίρι η κατάθλιψη είναι τόσο συνηθισμένη;

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Και όμως, το καλοκαίρι δεν είναι μόνο ξεγνοιασιά, ανεμελιά, μπάνια και διακοπές. Όσο παράξενο και αν διαβάζεται, η κατάθλιψη είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη την εποχή αυτή, το σύνδρομο της εποχιακής διαταραχής χτυπάει τις πόρτες πολλών ανθρώπων. Ποιος λόγος υπάρχει που θα μπορούσε να εξηγήσει την άνθιση της ψυχικής διαταραχής το καλοκαίρι;

Αιτίες της κατάθλιψης το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που σε αντίθεση με αυτό που πιστεύεται, φέρνει περισσότερα άγχη και άγχη και αγωνίες συγκριτικά με άλλες. Η ανάγκη για διακοπές πολλές φορές γεννάει οικονομικές ανάγκες, οι οποίες από πολλούς ανθρώπους ειδικά αυτές τις εποχές δεν μπορούν να καλυφθούν, με αποτέλεσμα η οικονομική δυσχέρεια να επιβαρύνει ψυχολογικά πολλούς ανθρώπους.

Η ίδια η θάλασσα μάλιστα φέρνει πολλούς ανθρώπους στη δυσάρεστη θέση να δείχνουν σε δημόσια θέα το σώμα τους με αποτέλεσμα να υποφέρουν από αγχώδη διαταραχή ή χαμηλή αυτοεκτίμηση (ειδικά αυτούς τους μήνες, διαβάσαμε πολλά για το ρατσισμό που δέχονται άνθρωποι εξαιτίας της εμφάνισης στην παραλία).

Γιατί το καλοκαίρι η κατάθλιψη είναι τόσο συνηθισμένη;

Μπορούμε επιπλέον να δούμε την ψυχολογία των ανθρώπων που βάλλεται διαρκώς όταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βομβαρδίζονται διαρκώς από πληροφορίες σχετικά με τις πλούσιες διακοπές των άλλων και αυτό τους κάνει να αισθάνονται ζήλια.

Πώς μπορώ να ξεπεράσω την κατάθλιψη;

Όπως έχω ξαναγράψει, κανένας άνθρωπος δεν περνάει τόσο όμορφα όσο δείχνει.  Ιδιαίτερα η ζωή σε ένα προφίλ είναι πάντοτε εξιδανικευμένη ώστε να παρουσιάζεται ως αψεγάδιαστη και τέλεια. Ακόμα και αν κάποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να περάσει εξίσου όμορφα. Οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα πάντοτε κάθε καλοκαίρι εγκαινιάζουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις οποίες οι άνθρωποι που θα μείνουν μπορούν να συμμετέχουν.

Ακόμα και αν κάποιος δε διαθέτει τις τέλειες αναλογίες, μπορεί να αποδεχθεί τον εαυτό του και να αντιληφθεί πως το μπάνιο στην παραλία είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Όλοι μπορούμε να περάσουμε όμορφα αυτό το καλοκαίρι – στο χέρι μας είναι!

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…