Γιατί πονάμε όταν στενοχωριόμαστε;

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά

Γιατί πονάμε όταν στενοχωριόμαστε;Γιατί το σώμα αντιδρά στα έντονα συναισθήματα; Είτε αυτό είναι λύπη είτε χαρά, είτε απόλυτη δυστυχία είτε απόλυτη ευτυχία. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σώμα μας το βιώνει με πόνο.

Ξέρατε ότι τα συναισθήματά μας είναι σωματικές λειτουργίες που περιλαμβάνουν το μυαλό, το νευρικό σύστημα και τις ορμόνες που ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, την πέψη, τον ύπνο και πολλές άλλες λειτουργίες του σώματος; Και όμως ναι!

Συγκεκριμένα, έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο σωματικός και ψυχικός πόνος απορρέουν από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένου του πρόσθιου φλοιού του προσαγωγίου.

Μελέτη που έγινε το 2009 από τα Πανεπιστήμια της Αριζόνας και του Μέριλαντ, υποστηρίζει πως το κλειδί είναι η δραστηριότητα σε αυτήν την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις συναισθηματικές αντιδράσεις, στον πρόσθιο δηλαδή φλοιό του προσαγωγίου.

Πιο απλά, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα αγχωτικής εμπειρίας, το τμήμα αυτό μπορεί να απαντήσει με την αύξηση της δραστηριότητας του πνευμονογαστρικού νεύρου (το νεύρο που ξεκινά από το στέλεχος του εγκεφάλου και συνδέεται με το λαιμό, το στήθος και την κοιλιά). Όταν το πνευμονογαστρικό νεύρο υπερδιεγερθεί, μπορεί να προκαλέσει πόνο και ναυτία.

Η ίδια λογική υπάρχει και στην περίπτωση που αισθανόμαστε στενοχώρια για λογαριασμό κάποιου άλλου. Η ενσυναίσθηση μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του πόνου μας.

Αντίθετα, οι απλές πράξεις κοινωνικής ευγένειας, όπως όταν ένα ζευγάρι κρατιέται χέρι χέρι, μπορούν να αμβλύνουν την αντίδραση του εγκεφάλου σε απειλές του φυσικού πόνου και επομένως να μειώσουν την εμπειρία του πόνου.

Αν και τα βιολογικά στοιχεία, που διέπουν αυτές τις συνδέσεις μεταξύ σωματικού και ψυχικού πόνου, δεν είναι πλήρως κατανοητά ακόμα, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι η σχέση τους είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη, που εκλογικεύει τη μετάφραση του πραγματικού ψυχικού πόνου σε σωματικό.

Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

Απόφοιτη του Δημόσιου ΙΕΚ Κηφισιάς Δημοσιογραφίας Συντάκτες και Ρεπόρτερ. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά…