Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας μας κάνει καλό!

Συντάκτης: Άννα Σολωμού, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Συστημάτων & Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Influence:

Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας μας κάνει καλό!Όλοι γνωρίζουν πόσο καλό κάνει στα παιδιά ο ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι και η ξεγνοιασιά. Είναι οι στιγμές που τα παιδιά μπαίνουν στον δικό τους κόσμο πλασμένο στα μέτρα τους και με τους δικούς τους κανόνες, όπου τεντώνουν νοητικά τις δυνατότητές τους, ξορκίζουν φόβους και εκτονώνουν οτιδήποτε τα προβληματίζει. Στιγμές που άλλοτε θυμίζουν πρόβες για τον κόσμο των «μεγάλων» και άλλες φορές μεταφέρουν εκείνα που η ψυχή γεννά.

Εξ ορισμού ελεύθερος χρόνος είναι το χρονικό διάστημα που το παιδί μπορεί να επιλέξει εκείνο με τι θα ασχοληθεί. Δεν είναι οι αθλητικές δραστηριότητες ούτε ο χορός και τα μαθήματα μουσικής. Είναι ο χρόνος που θα ακούσει μουσική, θα χορέψει και θα κοιτάξει το ταβάνι μέχρι να βαρεθεί… ώστε να ξανανιώσει την ανάγκη για δημιουργικότητα, συμμετοχή και επικοινωνία.

Αντίστοιχα, ο ελεύθερος χρόνος του παιδιού προσφέρει στον γονέα λίγη ανάπαυλα από τον ρόλο του «ταξιτζή», του «δασκάλου» και του «φροντιστή». Είναι ο χρόνος που μπορεί με τη σειρά του να απολαύσει τον ρόλο του ως μαμά, μπαμπάς ή ακόμα πιο απλά… ως άνθρωπος. Μάλιστα, ο χρόνος όπου φαινομενικά ο γονέας δεν είναι απασχολημένος άμεσα με το παιδί του αποτελεί σημαντικό βιωματικό εργαλείο αγωγής του παιδιού. Για παράδειγμα, η εικόνα της μαμάς που διαβάζει ένα βιβλίο και χαλαρώνει το απόγευμα ισοδυναμεί με χίλια «διάβασε κανένα βιβλίο» που μπορεί να έχει πει. Όπως, και η εικόνα των γονιών που συζητούν ή αστειεύονται καθώς απολαμβάνουν τον καφέ τους μπορούν να συγκριθούν με πολλές προτροπές για συνεργασία και καλή επικοινωνία με τα αδέρφια και τους συνομηλίκους.

Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας μας κάνει καλό!Ο ελεύθερος χρόνος είναι μεγίστης σημασίας κατά τη μέση σχολική ηλικία (6-12 έτη) τόσο για το παιδί όσο και για την ισορροπημένη λειτουργία και ανάπτυξη ολόκληρης της οικογένειας, διότι σε αυτά τα χρόνια δημιουργείται η βάση πάνω στην οποία θα χτίσει τη ζωή του αλλά και τη σχέση του μαζί σας. Και η πολύτιμη σχέση σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στα βιαστικά χρόνια της εφηβείας και των επικείμενων αλλαγών. Ευτυχώς που οι αλλαγές στη μέση παιδική ηλικία είναι περισσότερο ποιοτικές παρά ποσοτικές, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, και με την κατάλληλη ρύθμιση του οικογενειακού χρόνου (δραστηριοτήτων παιδιών αλλά και υποχρεώσεων των γονιών) μπορούν να φέρουν μεγάλη χαρά σε όλους.

Συγκεκριμένα, το παιδί λόγω της ανάπτυξης των δεξιοτήτων του σε σωματικό επίπεδο γίνεται πιο ικανό και διαθέσιμο για περισσότερες δραστηριότητες. Μπορεί να συνεργαστεί και να συμμετέχει στα ψώνια, στη μαγειρική, στα επιτραπέζια παιχνίδια ή την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ-ταινιών και πολλά ακόμη. Επίσης, γίνεται ολοένα και πιο εύστοχο στην επικοινωνία* του με διευρυμένες και ενδιαφέρουσες απόψεις.. Πράγματι, με το κατάλληλο ακροατήριο και ερεθίσματα, μπορείτε να απολαύσετε συζητήσεις για ποικιλία θεμάτων, να μεταφέρετε την πολύτιμη εμπειρία σας και να καμαρώσετε τον μικρό σας φιλόσοφο. Τέλος, σε αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται σημαντικό μέρος της ηθικής αγωγής και ανάπτυξης του παιδιού, δηλαδή το παιδί μαθαίνει πως να ενεργεί περισσότερο θετικά ως προς τις ανάγκες και τα δικαιώματα των άλλων και να δημιουργεί υγιείς και ισορροπημένες σχέσεις. Ως εκ τούτου το παιδί χρειάζεται την οικογένεια να λειτουργήσει ως παράδειγμα αλλά και συναισθηματικό στήριγμα για τις τόσο βαθιές συνειδητοποιήσεις. Οι θεωρίες και τα «κηρύγματα» σταδιακά και όσο πλησιάζει η εφηβεία χάνουν την ισχύ τους και είναι ανεπαρκείς.

Γιατί ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών μας μας κάνει καλό!Σε αυτά τα 6 χρόνια της μέσης παιδικής ηλικίας γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν καλά, να αγαπήσουν και να αγαπηθούν πολύ και να συλλέξουν όμορφες αναμνήσεις που θα θωρακίσουν την οικογένεια για τα επόμενα χρόνια. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών είναι ανεκτίμητος και μπορεί να κάνει την καθημερινότητα όλης της οικογένειας ομορφότερη!

*επικοινωνία: Το παιδί ηλικίας 5 ετών γνωρίζει περίπου 2.100 λέξεις, ενώ το παιδί 10 ετών γνωρίζει περίπου 5.400 λέξεις και 7.200 λέξεις το παιδί 12ου έτους. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση περί των 600 λέξεων ανά έτος.

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Σολωμού. Δείτε περισσότερα εδώ»

Συντάκτης: Άννα Σολωμού, Σύμβουλος Ανθρωπίνων Συστημάτων & Συντονίστρια Σχολών Γονέων

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.