Γιατί να εισάγουμε τα βιβλία στη ζωή μας;

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Όσο μεγαλώνουμε και όσο περνάει ο καιρός πολύ συχνά μας επηρεάζουν τα προβλήματα και μας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις. Ιδιαίτερα όσοι είναι οργανωτικοί άνθρωποι πολύ συχνά θα ψάξουν να βρουν τι τους προβληματίζει και θα το υπερ αναλύσουν. Με τον τρόπο αυτό βέβαια μαθαίνουμε να εστιάζουμε στο πρόβλημα και το μόνιμο μας άγχος στην συνέχεια είναι, το πώς δεν θα ξανα προκύψει κάτι και το πώς θα είναι όλα συνεχώς ιδανικά. Δημιουργούμε φοβίες και ταλαιπωρούμε το μυαλό μας με το να σκεφτόμαστε και ως αποτέλεσμα δεν είμαστε παραγωγικοί. Πόσες φορές άλλωστε χάσαμε ώρες ολόκληρες με το να σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα.

Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το άγχος της καθημερινότητας και να κατευθύνουμε αλλού το μυαλό μας είναι ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό. Σίγουρα υπάρχουν άτομα που είναι φανατικοί των δραστηριοτήτων και των αθλημάτων και τους καλύπτει κατά πολύ αυτό. Τα βιβλία όμως και τα γραπτά, μας προσφέρουν άλλα πράγματα και δεν είναι τυχαία η φράση που έχει επιβιώσει από την αρχαιότητα “scripta manent” – τα γραπτά μένουν.

Με τα βιβλία κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας, διαλέγουμε την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο χρόνο για να διαφύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Τα βιβλία κρύβουν μέσα τους έναν διαφορετικό κόσμο, άλλοτε ρεαλιστικό και άλλοτε φανταστικό και δημιουργικό. Μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε τις δικές μας εικόνες, να βιώσουμε συναισθήματα των ηρώων ή να ταυτιστούμε και πυροδοτούν σκέψεις.

Τα βιβλία μας βοηθάνε διότι μέσα τους κρύβουν ερεθίσματα. Με βάση μία φράση μπορεί κάτι να ξεκλειδώσει το μυαλό μας και να κινηθούμε προς κάτι που μέχρι τώρα δεν μας συγκινούσε. Μπορεί να είδαμε κάτι αισιόδοξο, μπορεί ο ήρωας να αποφάσισε να αλλάξει την ζωή του ή μέσω του ωμού ρεαλισμού να αποφασίσαμε να μην μοιάσουμε στους ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους να περάσει. Κάθε λέξη η κάθε περιγραφή μπορεί σε κάνε άνθρωπο να επιδράσει πολύ διαφορετικά.

Επίσης τα βιβλία κρατάνε το μυαλό μας σε εγρήγορση, μας βελτιώνουν στην έκφραση προφορική και γραπτή. Μας κάνουν να σκεφτούμε διαφορετικά πράγματα, να σταματήσουμε να λέμε την μόνιμη φράση Βαριέμαι. Όταν λοιπόν δεν έχουμε τι να κάνουμε, αντί να παραπονεθούμε και να καταρρακώσουμε μόνοι μας την διάθεση μας, μπορούμε να διαβάσουμε.

Μπορούμε να διαλέξουμε τον δρόμο της αισιοδοξίας και της ξεγνοιασιάς ή να διαλέξουμε να ενημερωθούμε για κάτι. Άλλωστε στο τομέα της ενημέρωσης δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα βιβλία. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες για όλους μας. Βιβλία με θέματα ρομαντισμού, μυθιστορήματα, ιστορικά, παιδαγωγικά, με συμβουλές, αυτοβελτίωσης, για τα οικονομικά, για την κοινωνία και για τις επιστήμες.

Μπορεί να πάρουμε ένα εξειδικευμένο βιβλίο, για παράδειγμα στο θέμα των χρηματο-οικονομικών και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να υπάρχει τουλάχιστον μία γενική εικόνα σε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Όχι μόνο ακούγεται εύκολο αλλά ουσιαστικά είναι κιόλας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το βιβλίο, διότι το βιβλίο κρύβει μέσα του μία μικρή έρευνα.

Άλλο αγαπημένο παράδειγμα είναι τα βιβλία που μας βοηθάνε σε πρακτικά κυρίως θέματα. Πόσες φορές δεν θελήσαμε να ασχοληθούμε με κάτι πέρα από προβλήματα και δεν μπορούσαμε να κάνουμε την αρχή; Ακόμη και ένα βιβλίο κηπουρικής ή διακόσμησης εξωτερικών χώρων και κήπων μπορεί να είναι η αρχή για μία καινούργια μας δραστηριότητα.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.