Γιατί να ξεκινήσεις ένα χόμπι

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Στις μέρες μας, το συχνότερο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η κούραση. Για τους περισσότερους το οχτάωρο της δουλειάς, μαζί με τις πολλές προσωπικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, είναι υπεραρκετό για να την προκαλέσει! Αν κάποιος σας έλεγε ότι ξεκινώντας ένα χόμπι μπορείτε να μειώσετε στο μισό την κούραση που νιώθετε, σίγουρα θα αμφιβάλλατε. Και, όμως, αυτό είναι περισσότερο από σίγουρο να συμβεί.

Γιατί, λοιπόν, να ξεκινήσετε ένα χόμπι, ειδικά τώρα, με όλες αυτές τις σκοτούρες και τα άλυτα προβλήματα στο κεφάλι σας; Αρχικά, για να χαλαρώσετε από όλα αυτά. Το χόμπι αποτελεί ουσιαστικά ένα ενδιαφέρον η μια κλίση που έχετε προς κάτι και που το εφαρμόζετε κυρίως σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ένα χόμπι μπορεί να σας χαλαρώσει, να σας κάνει να ξεχάσετε και να ξεχαστείτε, καθώς υπόσχεται ότι για την ώρα που θα ασχοληθείτε μαζί του, το μυαλό σας θα είναι απλά και μόνο εκεί. Μπορεί να σας προσφέρει γαλήνη και ηρεμία, να λειτουργήσει ευνοϊκά στην ψυχική σας υγεία και να αποτελέσει την λύση που ψάχνατε για να αποδράσετε από την καθημερινότητά σας.

Μέσα από αυτό μπορείτε να μετατρέψετε τις καθημερινές ίδιες μέρες σας, από ανιαρές σε ευχάριστες και δημιουργικές. Αναπτύσσει το πνεύμα και διευρύνει τους ορίζοντες σας. Μαθαίνετε νέες γνώσεις πάνω στον αντικείμενο και αποκτάτε μια πολύπλευρη σκέψη, στηριζόμενη σε διαφορετικές κουλτούρες και φιλοσοφίες. Ακόμα, γνωρίζετε καλύτερα τον ίδιο σας τον εαυτό. Τυχόν δυνάμεις και αδυναμίες που μπορεί να έχετε, ποιες να αναπτύξετε ακόμα περισσότερο και ποιες να βελτιώσετε.

Ένα χόμπι, πρακτικά, λειτουργεί όπως ένα συμπλήρωμα διατροφής. Μέσω της μίας φοράς που θα το χρησιμοποιήσουμε, θα πάρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές μας υποχρεώσεις. Επίσης, θα πάρουμε ικανοποίηση από τον εαυτό μας, που καταφέρνουμε να υλοποιούμε τις υποσχέσεις που δίνουμε σε εμάς τους ίδιους, αλλά και ικανοποίηση από τις αντιδράσεις του στενού μας κύκλου. Οι θετικές εντυπώσεις των ατόμων που σας περιτριγυρίζουν θα είναι ένα έναυσμα για να συνεχίσουν οι πιο διστακτικοί. Για την ακρίβεια, θα αποτελείτε ένα είδος πρότυπου για τους υπόλοιπους, άσχετα με τον αν αυτό σας ενδιαφέρει ή όχι!

Ακόμη, αν επιλέξετε ένα ομαδικό χόμπι αποκτάτε και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη συνεργασία και την συμμετοχή πολλών ατόμων. Γνωριζετε νέα άτομα και μαθαίνετε να προσαρμόζεστε εσείς στις ανάγκες τους και αυτά στις δικές σας. Μαθαίνετε να λειτουργείτε ομαδικά, για το κοινό συμφέρον και να αποδίδετε σαν σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μέσα από αυτό μπορείτε να κατανοήσετε ότι η συνεύρεση με άλλους ανθρώπους είναι ικανή να σας φέρει πραγματικά κοντά με αυτούς και, ακόμα, να αναπτύξει κάποιες ικανότητες που είχατε κρυμμένες μέσα σας.

Όποιο και αν είναι αυτό το χόμπι που θα επιλέξετε, τα οφέλη του συνήθως είναι το ίδιο καλά για εσάς. Είτε αυτό είναι ο χορός, η γυμναστική, η ζωγραφική, το πλέξιμο- όποιο είναι το χόμπι που θέλετε να ξεκινήσετε, μην διστάζετε άλλο! Έχει να σας προσφέρει πολλά και υπόσχεται ότι με τον καιρό θα γίνει η αγαπημένη σας συνήθεια.

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…