Γιατί δεν βλέπουμε αποτελέσματα από τη γυμναστική;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η άσκηση είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα καλλίγραμμο και σφριγηλό σώμα, γεμάτο υγεία, απαλλαγμένο από τοξίνες και περιττά κιλά. Τι συμβαίνει όμως όταν, ενώ παρακολουθούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, ξαφνικά αντιλαμβανόμαστε πως τα αποτελέσματα παύουν να έχουν εξέλιξη; Ίσως είναι ένα από τα πιο συχνά παράπονα των ανθρώπων που ασκούνται συστηματικά αλλά κάποια στιγμή νιώθουν πως «κολλάνε», μην μπορώντας να λάβουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθούν. Ποιες είναι όμως οι αιτίες γι΄ αυτό το πρόβλημα και τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να το αντιμετωπίσουμε, πριν απογοητευτούμε και εγκαταλείψουμε την άσκηση;

Η ίδια άσκηση για πολύ καιρό

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχία ενός προγράμματος άσκησης είναι η παρακολούθηση του ρυθμού προόδου του ασκούμενου και οι βαθμιαίες αλλαγές που πρέπει να εντάσσονται στο πρόγραμμα, έτσι ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ικανότητές του. Είναι γεγονός πως μετά τις πρώτες 2-3 εβδομάδες εκγύμνασης, ο οργανισμός  τείνει να εξισορροπήσει τα ερεθίσματα που δέχεται με αποτέλεσμα να μην «προχωράει» στα αναμενόμενα αποτελέσματα. Επομένως, οι τροποποιήσεις του προγράμματος, είναι αυτές που θα βοηθήσουν στο να υπάρχει πρόοδος και χειροποπιαστά αποτελέσματα για ένα όμορφο και καλλίγραμμο σώμα. 

Ο τρόπος εκτέλεσης των ασκήσεων

Όταν οι ασκήσεις ενός προγράμματος δεν εκτελούνται σωστά, τότε μπορεί να γίνουν όχι μόνο αναποτελεσματικές, αλλά και επικίνδυνες.  Για το λόγο αυτόν, θα πρέπει πάντα να δίνεται σημασία στο σωστό τρόπο και την ορθή τεχνική με την οποία θα εκτελείται μία άσκηση, έτσι ώστε να είναι ασφαλής και φυσικά αποτελεσματική. Aν μάλιστα η άσκηση γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο, τότε γυμνάζεται ακριβώς η επιδιωκόμενη περιοχή και επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Η ένταση της άσκησης

Είτε ακολουθείτε πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής  ή  μυϊκής ενδυνάμωσης, είτε και τα δύο, η ένταση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας προκειμένου να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να καθοριστεί από κάποιον ειδικό η κατάλληλη ένταση που ταιριάζει σε κάθε άτομο, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη γενική σωματική του κατάσταση. Δεύτερον, ο ασκούμενος θα πρέπει να έχει θέσει τους στόχους και τις προσδοκίες του από τη γυμναστική, προτού ξεκινήσει κάποιο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται καλύτερα με αερόβια άσκηση μεγάλης διάρκειας και μέτριας έντασης, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται καύσεις λίπους. Ανάλογα λοιπόν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες σας, θα πρέπει να επιλέξετε το κατάλληλο είδος αλλά και τη σωστή ένταση και διάρκεια γυμναστικής που σας ταιριάζει.

H έλλειψη τακτικής άσκησης

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία ενός προγράμματος είναι φυσικά η τακτική άσκηση. Προκειμένου να εξασφαλίσετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τη γυμναστική, προσπαθήστε να μην μένετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μακριά από οποιαδήποτε μορφή φυσικής δραστηριότητας, γιατί με  αυτό τον τρόπο η αποτελεσματικότητα του προγράμματος μειώνεται αρκετά, και μπορεί να γίνει από ελάχιστη έως μηδαμινή. Επίσης, σε αυτή την περίπτωση, τίθεται και το ζήτημα της ασφάλειας, διότι η συχνή διακοπή και επανέναρξη των προπονήσεων μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.

Ανάπαυση

Η ανάπαυση, δηλαδή η ξεκούραση σε όλα τα επίπεδα της άσκησης, είναι απαραίτητη προκειμένου το σώμα να «απορροφήσει» τις αλλαγές που δέχεται από τη γυμναστική.  Επίσης, οι ημέρες ανάπαυσης μεταξύ διαδοχικών προπονήσεων είναι πολύ σημαντικές, όπως επίσης και το σταθερό ημερήσιο πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, ο σωστός και επαρκής ύπνος είναι πολύτιμος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως επίσης και η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με συχνούς ελέγχους της κατάστασης της υγείας μας. 

Πιο συγκεκριμένα, οι μύες χρειάζονται το χρόνο τους για να αναπαυτούν, και αυτός μπορεί να είναι μερικά δευτερόλεπτα μεταξύ των επαναλήψεων ή των σετ, αρκετά δευτερόλεπτα έως 1-2 λεπτά μεταξύ ασκήσεων ή και μερικά λεπτά μεταξύ ενός αερόβιου τμήματος και ενός τμήματος μυϊκής ενδυνάμωσης. Αντίστοιχα, χρειάζονται 1-2 ημέρες μεταξύ προπονήσεων για να ξεκουραστεί αρκετά το σώμα και προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα σωματικής άσκησης. H υπερφόρτωση των μυών και γενικά του οργανισμού μας, είτε στιγμιαία, είτε σε μεγαλύτερα διαστήματα, δεν μας αφήνει να ανακτήσουμε δυνάμεις, και έτσι μειώνονται δραματικά οι πιθανότητες βελτίωσης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…