Για ποιον λόγο μασάμε τα νύχια μας;

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Όταν πρόκειται για την εύρεση των αιτιών μιας συνήθειας όπως το δάγκωμα των νυχιών, αντιμετωπίζεται μια δυσκολία στην άμεση απάντηση. Μερικοί δέχονται ότι οφείλεται σε ανησυχία, πλήξη, κόπωση ή επιθυμία για απλή άνεση. Άλλοι, ωστόσο, έχουν περισσότερες εξηγήσεις. Ο Σίγκμουντ Φρόιντ σκέφτηκε ότι ευθύνεται κάποιο είδος φθοράς στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη από την παιδική ηλικία. Μια άλλη θεωρία, ωστόσο, είναι ότι δεν υπάρχει πραγματικά κάποια αιτία, ότι η συνήθεια αναπτύσσεται για πολλούς διαφορετικούς λόγους και ότι η συμπεριφορά συμβαίνει να είναι η ίδια επειδή τα νύχια είναι εύκολα και προσβάσιμα.

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι σχετίζονται με το OCD

Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία αποφάσισε ότι στην πραγματικότητα μετριόταν ως μια μορφή «παθολογικής περιποίησης», παράλληλα με τέτοιες συμπεριφορές όπως η απομάκρυνση των βλεφαρίδων ή η ματαιοδοξία. Ως  εκ τούτου άξιζε να είναι μέρος των συμπεριφορών που σχετίζονται με OCD, ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Ωστόσο, αυτή είναι μια αμφισβητούμενη άποψη. Κάποιοι ψυχολόγοι κατηγόρησαν την APA αντιλέγοντας ότι είναι για πολλούς μια απλή συνήθεια προτίμησης και ανακούφισης από το στρες, παρά μια σοβαρή αποτυχία στον έλεγχο των παρορμήσεων. Σοβαρό δάγκωμα των νυχιών ως ψυχολογικό πρόβλημα και σωματική διαταραχή υπάρχουν, αλλά το επιχείρημα σχετικά με το αν ακόμα και οι μικρότερες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι παθολογικές, εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη.

Νέα έρευνα λέει ότι είναι ένα σημάδι τελειοποίησης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Scientific American βάζει το δάγκωμα των νυχιών σε ένα άλλο πεδίο συμπεριφοράς. Επαναλαμβανόμενες  διαταραχές που σχετίζονται με το σώμα, όπως το ξύσιμο ή το τρίξιμο των μαλλιών και φαίνεται να συνδέει έναν συγκεκριμένο τύπο προσωπικότητας που έχει υψηλότερο δυναμικό για πλήξη, άγχος από πολλούς άλλους τελειομανείς. Οι άνθρωποι που επικεντρώνονται στην υψηλή απόδοση και την αριστεία, είναι προφανώς πιο ευάλωτοι σε επαναλαμβανόμενες διαταραχές που σχετίζονται με το σώμα, επειδή είναι πολύ εύκολο να το κουράσουν ή να αποθαρρύνουν και τείνουν να το βγάζουν σε μικρά πράγματα.

Επομένως η απάντηση στην τελειομανία είναι η χαλάρωση. Το δάγκωμα των νυχιών σας μπορεί να είναι μόνο οι τελειομανείς τάσεις σας που επιστρέφουν για να σας επιβαρύνουν.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr