Για ό,τι θες να μάθεις ψάξε και διάβασε

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Influence:

Έχουμε σκεφτεί όλοι κάποια στιγμή πως σε κάποια θέματα παρουσιάζουμε κενά και απορίες; Μήπως τελικά χρειαζόμαστε μελέτη;

Στην καθημερινότητά μας, είμαστε πολυάσχολοι ακόμη και εάν δεν το καταλαβαίνουμε. Η υπερπληροφόρηση υπάρχει γύρω μας και τα νέα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Η παράλληλη ζωή μας μπορούμε να πούμε πως ναι πλέον υπάρχει και συμπορεύεται με το διαδίκτυο, καθώς δεν υπάρχει άτομο που δεν παρακολουθεί το κινητό του ή τα νέα στον υπολογιστή.

Πλέον έχουμε την δυνατότητα να ενημερωθούμε γρήγορα για οτιδήποτε θέλουμε, για ό,τι δεν γνωρίζουμε, για ορολογίες, για παραστάσεις κυριολεκτικά για τα πάντα. Ακόμη και ενημερώσεις σχετικά με την επικαιρότητα υπάρχουν, με εμάς άλλοτε να τις διαβάζουμε και άλλοτε να τις προσπερνάμε αδιάφορα. Το θέμα είναι πως όλο και κάτι θα μας τραβήξει την προσοχή και όλο και για κάτι καινούργιο θα θελήσουμε να ενημερωθούμε. Το διαδίκτυο στις περιπτώσεις αυτές ναι είναι ίσως η καλύτερη επιλογή μας, καθώς μας πληροφορεί με την κεντρική ουσία του κάθε θέματος και χωρίς πλατειασμούς. Και εμείς αισθανόμαστε ιδιαίτερα καλά με το να αντιλαμβανόμαστε κάποιες μικρές πληροφορίες. Το θέμα είναι όμως άλλο. Άραγε μαθαίνουμε όντως και έχουμε σφαιρική γνώση ή αρεσκόμαστε στην επιφανειακή πληροφόρηση;

Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι με τα χρόνια και το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε κάποιους τομείς έχουμε γενικές γνώσεις και σε κάποιους άλλους, μπορούμε να θεωρηθούμε ανάλογα με τις σπουδές και με την προσπάθεια μας ειδικευμένοι. Το θέμα είναι όμως άλλο, πως αντιδρούμε σε περιπτώσεις άλλες, που δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις. Πολλές φορές στις ειδήσεις βλέπουμε τη διεθνή επικαιρότητα και παρακολουθούμε θορυβημένοι, αλλά μέσα μας δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται τα όσα γίνονται. Πόσοι από εμάς κάποια στιγμή αναζήτησαν πανικόβλητοι τον όρο κούρεμα χρέους, capital control και ένιωσαν άσχημα για τον εαυτό τους;

Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως κάποια πράγματα δεν είναι θέμα σχολής, σχολείου και ειδήσεων. Αλλά δική μας μέριμνα για την εκπαίδευση του εαυτού μας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να προβληματιζόμαστε. Σε οτιδήποτε μας προβληματίσει να ψάξουμε την απάντηση, να κάνουμε την δική μας έρευνα και να διαβάσουμε και να μελετήσουμε.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να μαθαίνουμε να ανταπεξερχόμαστε στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της. Για να αισθανόμαστε ενεργοί πολίτες και μέλη με άποψη και τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα.

Δεν υπάρχει θέμα ντροπής και δεν υπάρχει θέμα ηλικίας στην μόρφωση, την ενημέρωση και τις απορίες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλό- να μάθουμε. Να μάθουμε να ρωτάμε χωρίς ντροπή, να μάθουμε να διαβάζουμε χωρίς να αισθανόμαστε πίεση (να διαβάζουμε αυτό που μας αρέσει, όχι αυτό που διαβάζουν όλοι), να βλέπουμε ντοκιμαντέρ, να μάθουμε γεωγραφία.

Τίποτα δεν είναι ομορφότερο από το μυαλό, όποτε υπάρχει ερέθισμα μπορείτε και μπορούμε να ψαχτούμε, δεν χρειάζεται να αρκούμαστε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και μόνο. Για ό,τι μας απασχολεί ας ψάξουμε, ας διαβάσουμε, ας παρακολουθήσουμε, ας παραγγείλουμε βιβλία. Η σφαιρική γνώση στα πράγματα, αλλά όχι η επιδερμική θα μας βοηθήσει να είμαστε άνθρωποι πληρέστεροι και ευτυχέστεροι και το κυριότερο άτομα που αξιοποιούν τον χρόνο τους. Σε πολλά ζητήματα δεν χρειάζεται να λέμε πλέον δεν προλαβαίνω, αλλά μπορούμε να λέμε αφιέρωσα λίγο χρόνο σε ένα θέμα και αποφάσισα να συνεχίσω να μαθαίνω για αυτό όποτε μπορώ.

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.