Γελάστε, κάνει καλό!

Συντάκτης: Ευαγγελία Νεονάκη

Influence:

Γελάστε, κάνει καλό!Πόσες φορές έχει συμβεί να γελάσεις με την ψυχή σου, βλέποντας μια κωμωδία ή απολαμβάνοντας την παρέα του χιουμορίστα φίλου σου ή ακόμα διαβάζοντας ένα ανέκδοτο και ως δια μαγείας ό,τι πρόβλημα και αν έχεις να εξαφανιστεί; Σαφέστατα η απάντηση ποικίλει και είναι ξεχωριστή για τον καθένα απο εμάς. Πάντως αν μετράς και σου βγαίνουν λιγες οι φορές, τότε φρόντισε να τις αυξήσεις. Γιατί; Η εξήγηση δίνεται παρακάτω. Μάθε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να γελάμε συχνότερα!

Τι είναι το γέλιο

Το γέλιο είναι θείο δώρο! Έίναι ο δρόμος για να κατοικήσει στην ψυχή μας η χαρά και η ευτυχία. Γελώντας το μυαλό μας δεν παράγει αρνητικά συναισθημάτα, τουναντίον ο εγκέφαλος χαλαρώνει, αναζωογονείται και ενισχύει τα θετικά συναισθήματα με άμεση συνέπεια να εκφραζόμαστε με χαρά και αισιοδοξία. Στην αρχαία Ελλάδα κατείχε υψηλή θέση στις ζωές των ανθρώπων, καθώς αποτελούσε άσκηση άναπτυξης της ψυχικής, πνευματικής και σωματικής υγείας

Ο Αριστοτέλης πίστευε οτι το γέλιο επιφέρει κάθαρση, ενώ ο Ιπποκράτης θεωρούσε οτι το γέλιο έχει θεραπευτική αξία. Και από την αρχαιότητα ας επανέλθουμε στο σήμερα. Ο σοφός λάος λέει «Μέρα χωρίς γέλιο είναι χαμένη μέρα» και έχει δίκιο. Όσο πιο πολύ γελάμε τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η διαθεσή μας και όταν έχουμε καλή διαθεση τοτε η μέρα περνάει όμορφα. Ό,τι και αν συναντήσουμε κατα τη διάρκεια της ημέρας, είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε.

Γελάστε, κάνει καλό!Γενικότερα το γέλιο είναι ένας φυσικός τρόπος άμυνας του οργανισμού έναντι στον φόβο και τον πόνο. Κάθε αρνητικό συναίσθημα που θα μπορούσε να μολύνει την ψυχή μας και το πνεύμα μας με το γέλιο εξουδετερώνεται. «Γέλα, βρες τρόπο να γελάς, είναι η μουσική της ψυχής» έγραψε ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Το να είσαι ευδιάθετος, χαμογελαστός δεν σημαίνει οτι δεν μπορείς να είσαι και σοβαρός. Ειναι λάθος να συγχέουμε τη σοβαρότητα με το γέλιο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο!

Λόγοι για να γελάς…

Σύμφωνα με επιστημονικές πηγές όταν γελάμε ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες- οι ορμόνες της χαράς- οι οποίες λειτουργούν ως φυσικό αγχολυτικό και αναλγητικό. Παράλληλα, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.Μείωνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καίμε θέρμιδες, καθώς πέντε λεπτά γέλιου ισοδυναμούν με πέντε λεπτά τζόγκινγκ. Τα εκάστοτε προβλήματα που έχουμε γίνονται «μικρά,αμελητέα» συνεπώς δεν επηρεάζουν αρνητικά τη διαθεσή μας. Το γέλιο είναι στάση ζωής, είναι πηγή αισιοδοξίας, είναι θετική ματιά στη καθημερινότητα. Μέσα απο αυτό αναδύεται η χαρά και η ελπίδα για το αύριο που είναι πάντα καλύτερο απο το χθές.

Συντάκτης: Ευαγγελία Νεονάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.