Γιατί να κάνω διαλογισμό;

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Την πρώτη φορά που έκανα διαλογισμό στη ζωή μου, ως μέρος μιας πρακτικής γιόγκα, αναρωτιόμουν:

 “Τι κάνω τώρα εγώ εδώ;;;”

Πίστευα πως έχανα το χρόνο μου, προσπαθώντας να μείνω ακίνητη σε θέση οκλαδόν και να ηρεμήσω το μυαλό μου από τις αλλεπάλληλες σκέψεις.

Ήταν αδύνατο να βολέψω το σώμα μου, να στηρίξω τον κορμό μου σε μια ευθεία χωρίς να δυσανασχετώ και, οπωσδήποτε, δεν μπορούσα να διατηρήσω την αυτοσυγκέντρωσή μου για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα…!

Δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια όμως.

Δοκίμασα καθοδηγούμενο διαλογισμό, ξανά και ξανά, τον έκανα μέρος της καθημερινής, πρωινής μου ρουτίνας (ανεξάρτητα από τη γιόγκα σαν άσκηση) και σταδιακά διαπίστωνα ότι μπορούσα να τα καταφέρω όλο και καλύτερα.

Γιατί να κάνω διαλογισμό;

Τα ευεργετικά αποτελέσματα του διαλογισμού στη ζωή μου έγιναν εμφανή μερικούς μήνες αργότερα, όπως πρώτοι διαπίστωσαν και μου επισήμαναν κοντινοί μου άνθρωποι που με ζούσαν καθημερινά! Με έβλεπαν να ανταποκρίνομαι περισσότερο συνειδητοποιημένα και ψύχραιμα στα διάφορα γεγονότα, τιθασεύοντας τις αυτοματοποιημένες σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις μου απέναντι σε αυτά.

Τηρώντας με συνέπεια το καθημερινό μου πρόγραμμα διαλογισμών και εμβαθύνοντας σταδιακά στην πρακτική αυτή, άρχισα να αντιλαμβάνομαι πώς η συγκέντρωση στην αναπνοή με βοηθούσε να ηρεμώ σώμα και νου και να καλλιεργώ την ενσυνειδητότητα, την ικανότητα δηλ. να ζω στην παρούσα στιγμή και να μη “χάνομαι” σε σκέψεις που αφορούν το παρελθόν ή το μέλλον. 

Επιπρόσθετα, εξασκήθηκα, και συνεχίζω να εξασκούμαι, σε διαλογισμούς που στοχεύουν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης για τα απλά πράγματα, η διαχείριση δυσάρεστων συναισθημάτων, η αποδοχή πόνου, η αγάπη και αποδοχή εαυτού, η καλοσύνη και η συμπόνοια προς όλους, η εσωτερική ηρεμία και γαλήνη, η σύνδεση με τις βαθύτερες ανάγκες μου.

Υπάρχουν διαλογισμοί για κάθε τι που θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου και συχνά συμπεριλαμβάνουν το εργαλείο της οπτικοποίησης (οραματισμός). Όλα αυτά έβλεπα να φέρνουν ευεργετικά αποτελέσματα σταδιακά στη συνολική μου υγεία (σωματικά και ψυχικά) και τελικά και στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι και βιώνω την καθημερινότητα.

Γιατί να κάνω διαλογισμό;

Δεν είναι τυχαίο που η σύγχρονη ιατρική επιστήμη αντιμετωπίζει πλέον τον άνθρωπο ως “όλον” και συνιστά την πρακτική του διαλογισμού ως βοηθητικό μέσο για τη θεραπεία από κάθε νόσο που εν δυνάμει οφείλεται ή και επιδεινώνεται από ψυχολογικά αίτια. Η σύγχρονη ψυχολογία, επίσης, χρησιμοποιεί και συστήνει το πολύτιμο εργαλείο του διαλογισμού.

Και τι είναι τελικά ο διαλογισμός;

Αν θα θέλαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τον διαλογισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η πράξη της πλήρους παρουσίας στο εδώ και τώρα. Είναι η τέχνη της παρατήρησης χωρίς να αισθανόμαστε την ανάγκη να παρέμβουμε. Αποσυνδέουμε το μυαλό μας από τη συνεχή ροή πληροφοριών και εισερχόμαστε σε μια φυσική κατάσταση ηρεμίας.

Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή, γινόμαστε πραγματικά γνώστες του μοτίβου της. Και αυτή η επίγνωση μας φέρνει πιο κοντά στη συνειδητή επίγνωση του νου. Αυτή η απλή πράξη της συγκέντρωσης στην αναπνοή φέρει το σπόρο βαθύτερης συνειδητοποίησης, επίγνωσης και διαύγειας, μαζί με πολλά ψυχοθεραπευτικά και φυσιολογικά οφέλη, που αποδεικνύονται πλέον από σύγχρονες επιστημονικές έρευνες.

Ποια είναι τα οφέλη του διαλογισμού;

  • Βελτίωση της σωματικής υγείας

Η τακτική εξάσκηση στο διαλογισμό βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν πιο εύκολα. Η διαχείριση της ροής της αναπνοής εκπαιδεύει το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα να επιτύχει μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ του συμπαθητικού και του παρασυμπαθητικού τρόπου λειτουργίας.

Αυτό βελτιώνει την οξυγόνωση της καρδιάς και του εγκεφάλου, εξισορροπεί τον καρδιακό παλμό και το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης και επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και του ενδοκρινικού συστήματος. Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, ανακουφίζει από τον χρόνιο πόνο και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

  • Ψυχολογικά οφέλη

Με την εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος επηρεάζεται και μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα. Ο εγκέφαλός μας βρίσκεται στο στάδιο βήτα, όταν βρισκόμαστε σε μια γενική κατάσταση εγρήγορσης, όταν εργαζόμαστε ενεργά, ασχολούμαστε με τη λογική σκέψη ή βιώνουμε στρες και δυσάρεστα συναισθήματα.

Η πρακτική του διαλογισμού, όμως, επιτρέπει στον εγκέφαλο μας να εισέλθει στην κατάσταση άλφα, καθώς αρχίζουμε να ξεκουραζόμαστε και να χαλαρώνουμε. Μειώνει το άγχος και μας βοηθά να διαχειριστούμε το στρες και τα δυσφορικά συναισθήματα.

  • Πνευματική ανάπτυξη-Αυτοπραγμάτωση

Η συνεχής και αφοσιωμένη εξάσκηση στο διαλογισμό, εκτός από καλλιέργεια της εστίασης και έλεγχο του νου, σταδιακά συνοδεύεται από αυτο-αναστοχασμό και αυτο-μελέτη. Η βελτίωση της συγκέντρωσης και η διαύγεια του νου μπορούν να μας οδηγήσουν σε βαθιές αλλαγές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής, στη λήψη σωστών αποφάσεων που προάγουν την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή. Αυτό συμβαίνει, επειδή στρέφουμε την προσοχή μας εσωτερικά, σπάζοντας τον κύκλο της σκέψης που βασίζεται στον φόβο και αποβάλλοντας μη ωφέλιμα πρότυπα συμπεριφοράς στα οποία είμαστε γενικά συνηθισμένοι. Ενισχύουμε την αυτογνωσία και συνδεόμαστε με τις βαθύτερες ανάγκες μας, καλλιεργώντας μια πιο ειλικρινή και συμπονετική στάση προς τον εαυτό μας και προς τους άλλους.

Όπως άλλωστε ανέφερα παραπάνω, ο διαλογισμός περιλαμβάνει και τεχνικές οπτικοποίησης (οραματισμό), που αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Γιατί να κάνω διαλογισμό;

Ειδικά στη γιόγκα ο διαλογισμός μπορεί να αφορά την εστίαση της προσοχής, εκτός από την αναπνοή, σε ένα άλλο συγκεκριμένο αντικείμενο, πχ σε έναν ήχο, μια λέξη, ένα μάντρα ή μια φλόγα κεριού. Μπορεί ακόμα να φέρνουμε στην επίγνωσή μας τις αισθήσεις του σώματος, παρατηρώντας τες από μια στάση περιέργειας, σαν ουδέτεροι παρατηρητές. Μέσω αυτής της συνειδητής προσπάθειας ηρεμούμε το νου, παραμένουμε πιο χαλαροί, συγκεντρωμένοι και παραγωγικοί, ενώ νιώθουμε σταδιακά τη σύνδεση με τον εαυτό μας, με αποδοχή και αγάπη.

Πότε θα δω τα αποτελέσματα του διαλογισμού στη ζωή μου;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι ο διαλογισμός είναι μια σταδιακή διαδικασία που τα αποτελέσματά της φαίνονται μακροπρόθεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι προσέγγιση με ανοιχτή καρδιά, αδιάκοπη προσπάθεια και χωρίς προσκόλληση στο αποτέλεσμα. Ίσως να μην καταφέρεις να συγκεντρωθείς την πρώτη φορά, ούτε τη δεύτερη ή την τρίτη… Δεν πειράζει, ο διαλογισμός είναι άσκηση του νου και, όπως γίνεται και με τη σωματική άσκηση, έτσι και με το διαλογισμό τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται σιγά-σιγά, αρκεί να τον κάνεις κομμάτι της ζωής σου…

Πρέπει να κάνω γιόγκα για να διαλογιστώ;

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος γιόγκι για να κάνει διαλογισμό.

Δε χρειάζεται να απαγγέλεις “Ωωωωμ” ή να σχηματίζεις συμβολισμούς με τα χέρια (mudras). Το μόνο που χρειάζεται είναι απλώς να αφιερώνεις μερικά λεπτά στον εαυτό σου, απλά να υπάρχεις αναπνέοντας…!

Όπως συνηθίζω να λέω στους μαθητές μου κατά το διαλογισμό μας

“η αναπνοή είναι εδώ για να μας θυμίζει ότι η μαγεία βρίσκεται στα απλά πράγματα, αρκεί να τα παρατηρούμε…”

Συντάκτης: Βίκυ Μάνδαλου, Πιστοποιημένη δασκάλα Yoga

Influence:

Είμαι η Βίκυ, γεννημένη στη Λάρισα, πιστοποιημένη προπονήτρια προσωπικών και ομαδικών προγραμμάτων άσκησης…