Φύκια: μία πρώτη ύλη πολλά υποσχόμενη

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Influence:

Μπορεί μια επιχειρηματική ιδέα να σε ανεβάσει ψηλά; Και βέβαια μπορεί, όταν είναι πρωτότυπη και όταν υπερνικώντας όλες τις δυσκολίες δίνεις σχήμα στα όνειρά σου!

Ο Σταύρος Τσομπανίδης είναι ένας Έλληνας επιχειρηματίας που περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα 30 Under 30 του Forbes. Είναι  συνιδρυτής της εταιρείας PHEE, η οποία έχει κατοχυρώσει πατέντα για μία καινοτόμο μέθοδο παραγωγής που καταφέρνει να μετατρέψει τα φύκια σε ένα υλικό με το οποίο κατασκευάζονται διάφορα χρηστικά αντικείμενα.

Η  εταιρεία phee έχει διακριθεί σε εγχώριους διαγωνισμούς και προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης και έχει βραβευτεί ως η καλύτερη ελληνική startup εταιρεία στον κλάδο της βιώσιμης ανάπτυξης. Έδρα της εταιρείας είναι η Πάτρα.

Ποια προϊόντα φτιάχνονται

Το κύριο προϊόν είναι οι θήκες κινητών τηλεφώνων για συγκεκριμένα μοντέλα εταιρειών, συσκευασίες πολυτελείας, είδη σπιτιού όπως σουβέρ και σουπλά, ρακέτα θαλάσσης κ.λ.π

Ήδη γίνονται εξαγωγές.

Όπως  δηλώνει ο νεαρός επιχειρηματίας:  «Αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας και ευτυχώς, υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Σκανδιναβία. Μάλιστα, σύντομα θεωρώ ότι θα γίνει και μια καλή συμφωνία, πέρα από τις μεμονωμένες αποστολές θηκών εκτός Ελλάδας μέσω του e-shop μας. Θετική είναι και η εικόνα στην Ελλάδα ως προς το ενδιαφέρον, χωρίς, ωστόσο, να έχουμε και ανάλογες πωλήσεις. Βέβαια, είμαστε σε στάδιο ανάπτυξης, αλλά πρέπει εμπορικά να πάμε καλύτερα. Όλες οι τιμές μας βρίσκονται online, με τη μέση τιμή της θήκης, για παράδειγμα, να κυμαίνεται στα 20 ευρώ, ποσό το οποίο δεν θεωρώ αποτρεπτικό».

Πως ξεκίνησαν όλα:

Πριν από 4 χρόνια, βρέθηκε σε μία “ανοιχτή” ομιλία του δημιουργού της εταιρεία Coco-Mat Παύλου Ευμορφίδη, όπου τον άκουσε να μιλάει για την επεξεργασία των φυκιών. Έτσι ξεκίνησε να βρει τρόπο επεξεργασίας αυτής της πρώτης ύλης. Στη συνέχεια κατάφερε να συνεργαστεί με τον μηχανολόγο-μηχανικό Νίκο Αθανασόπουλο με τον οποίο και μοιράστηκε την ιδέα του. Έτσι δημιουργήθηκε από επεξεργασμένα φύκια το phee board, το οποίο είναι ένα επίπεδο πάνελ.

Ποιοι φορείς και οργανισμοί των στήριξαν:

Σ’ αυτή την προσπάθεια ο Σταύρος δε βοηθήθηκε οικονομικά από κάποιο κρατικό φορέα. «Όλα έγιναν αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα υποτροφιών της κας Γιάννας Αγγελοπούλου, η οποία μας έχει στηρίξει και με ένα ποσό χρηματοδότησης.

Επιπλέον, μας έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή μας στα συνέδρια, που οργανώνει η οικογένεια Clinton. Αλλά και η εταιρεία Παπαστράτος μας έχει ενισχύσει με ένα οικονομικό κεφάλαιο, καθώς και με διάφορους τρόπους.

Ακόμη έχουμε λάβει βοήθεια από τον οργανισμό Blue Growth, o οποίος είναι μία στρατηγική συνεργασία του δήμου Πειραιά με τη θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Αephoria.net, όπως και το “Τhe People’s Trust”, του ιδρύματος Λασκαρίδη μια μη κερδοσκοπική εταιρία που βοηθάει νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα σε συνεργασία με το δίκτυο της AFI (Action Finance Initiative)», όπως δηλώνει ο ίδιος.

Μακάρι όλες οι επιχειρηματικές ιδέες να είχαν την ίδια τύχη. Ο δρόμος όπως διάβασα δεν ήταν εύκολος, μα ευτυχώς είναι ανοδικός. Από την ιδέα μέχρι την πράξη πρέπει πάρα πολλά να γίνουν. Όταν έχεις κάτι αξιόλογο να δώσεις και συναντήσεις στον δρόμο σου τους κατάλληλους ανθρώπους, δεν μπορεί παρά να τα καταφέρεις!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr