Φρούτα – το καθημερινό «πρέπει» της διατροφής μας

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Influence:

Καταπληκτικές οι γεύσεις, θαυμάσια η δροσιά, ελάχιστη η θερμιδική επιβάρυνση και πολύ σημαντική η συμβολή στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς. Τα φρούτα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και μάλιστα, ορισμένες φορές, καταπολεμούν με επιτυχία διαφορα προβλήματα υγείας.

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι τα φρούτα είναι το καλύτερο δώρο που έκανε η φυση στον άνθρωπο. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταναλώνουν φρούτα γιατί δεν τους αρέσουν. Γι’ αυτούς λοιπόν, αλλά και για όλους τους υπόλοιπους, αξίζει να θυμίσουμε τους λόγους για τους οποίους τα οπωρικά δεν θα πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας καθημερινά.

Τι προσφέρουν στον άνθρωπο

  • Τα φρούτα, ακριβώς επειδή καταναλώνονται ωμά, αποτελούν τον καλύτερο προμηθευτή του οργανισμού σε οξέα, άλατα και βιταμίνες όλων σχεδόν των ομάδων.
  • Οι διάφορες ουσίες που περιέχουν, όπως π.χ. η κυτταρίνη, διευκολύνουν την κινητικότητα του εντέρου, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασηψία του.
  • Απομακρύνουν τις τοξίνες που παράγονται από άλλες τροφές.

  • Αποτελούν άριστα διουρητικά και σπουδαίο αντισηπτικό των ουροδόχων οδών.
  • Μετά την κατανάλωσή τους, αμβλύνεται το αίσθημα της πείνας και δεν κινδυνεύει κανείς από υπισιτισμό αν διατρέφεται αποκλειστικά και μόνο με φρούτα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Από βιταμίνες, μέχρι ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα.
  • Το καλοκαίρι, τα φρούτα κατασιγάζουν τη δίψα και δεν χρειάζεται να καταναλώνουνμε τεράστιες ποσότητες υγρών για να ξεδιψάσουμε.

Ποια φρούτα να διαλέγουμε και πώς να τα καταναλώνουμε

Το σημαντικότερο είναι να διαλέγουμε φρέσκα φρούτα και φρούτα εποχής. Άλλωστε κάθε εποχή έχει τεράστια ποικιλία γευστικών φρούτων που δεν χρειάζεται να τα τρώμε εκτός εποχής, ακόμα κι αν είναι τα αγαπημένα μας. Πέρα όμως από αυτή την προφανή συμβουλή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και κάποιες λεπτομέρειες ακόμα, για να είμαστε σίγουροι ότι θα μας ωφελούν τα φρούτα και δεν θα μας βλάπτουν.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr