Φεστιβάλ ταινιών με θέμα την ανεργία στη Θεσσαλονίκη

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Influence:

Το  58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί το αφιέρωμα  με τίτλο ¨ΑΟΡΑΤΑ ΧΕΡΙΑ” με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Είναι ένα αφιέρωμα που δίνει μιά διαφορετική όψη της ανεργίας. Διερευνά τις ανθρώπινες επιπτώσεις του φαινομένου της ανεργίας που δεν καταγράφονται από τις στατιστικές, ούτε περιγράφονται από κάποιον δείκτη.

Μέσα από τις ταινίες του αφιερώματος εξουδετερώνονται στερεότυπα και απελευθερώνονται αισιόδοξα μηνύματα για τη ζωή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν  οι παρακάτω ταινίες

  1. ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΧΕΡΙ του Νταβίδ Μακιάν – ΙΣΠΑΝΙΑ

Η  ταινία έλκει τον τίτλο της από «το αόρατο χέρι» του Ανταμ Σμίθ και εκτυλίσσεται σαν ένα πείραμα. Άνεργοι προσλαμβάνονται να εργασθούν σε μια πελώρια αποθήκη.  Οι εργοδότες τους ζητούν να γίνουν όλο και πιο παραγωγικοί. Θα συμμορφωθούν ή θα επαναστατήσουν;

  1. ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ του Πέντρου Πίνιου – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Μιούζικαλ που όμως αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για την σύγχρονη εργασία, βραβευμένο στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν κρυφά τα μηχανήματα του εργοστασίου γίνονται αντιληπτοί από τους εργαζόμενους και στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν θέτουν ως όρο  οι εργαζόμενοι να παραμένουν στη θέση τους μπροστά στις σταματημένες μηχανές, χωρίς να κάνουν τίποτα, οκτώ ώρες την ημέρα.

  1. ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ των Πώλ Καλορί και Κοστιά Τεστού

Κομεντί  όπου η πρωταγωνίστρια εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Όταν μαθαίνει ότι πρόκειται να κλείσει, αποφασίζει μαζί με τους συναδέλφους της να αντισταθούν ενωμένοι σε αυτή την απόφαση.

  1. ΕΞΩ του Γκιόργκι Κριστόφ – ΣΛΟΒΑΚΙΑ – ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΤΣΕΧΙΑ

Ο Αγκοστόν ζει στην Σλοβακία με την οικογένειά του. Χάνει όμως την δουλειά του και φεύγει μόνος του για την Βαλτική  για να αναζητήσει δουλειά σε ένα ναυπηγείο. Σύντομα βρίσκεται στη δίνη μιας παράξενης πραγματικότητας…

  1. ΜΕ ΛΕΝΕ ΣΒΕΤΑ, της Ζάνα Ισαμπάγιεβα – ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Η ηρωίδα κινδυνεύει να χάσει την δουλειά της σε ένα ραφείο και πείθει τον σύζυγό της να δηλητηριάσουν τη μητέρα του για να καρπωθούν το διαμέρισμά της.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα αυτό, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων  για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου  στο πλαίσιο Επιχειρησιακού προγράμματος του ΕΣΠΑ  που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μια πολύ καλή αφορμή για ένα ταξίδι στη Θεσσαλονίκη!

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr