Φενγκ Σούι

Συντάκτης: Flowmagazine

Influence:

Θα θέλατε να έχετε έναν χώρο που σας χαλαρώνει, σας εμπνέει και σας αναζωογονεί; Και ποιος δεν θα ήθελε; Μπορείτε να τον διαμορφώσετε είτε στο σπίτι σας, είτε στο γραφείο σας, ακολουθώντας τις βασικές αρχές του φενγκ σούι.

Το Φενγκ Σούι είναι η αρχαία κινέζικη γνώση, που μελετά τον χώρο και την επίδρασή του επάνω στον άνθρωπο, με σκοπό την ανθρώπινη ευημερία. Ουσιαστικά  έχει περάσει στον δυτικό κόσμο ως ένας τρόπος χωροθέτησής μας, ώστε να προσελκύουμε θετική ενέργεια απ’ το περιβάλλον.

Η φιλοσοφία του Φενγκ Σούι (Φενγκ=άνεμος, Σούι=νερό), η οποία μοιάζει αρκετά με το Βάστου των Ινδών, είναι η εξής: Εξισορροπώντας τα αόρατα ενεργητικά πεδία ή το λεγόμενο Τσι στο περιβάλλον μας, μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τη ζωή μας και την ποιότητά της. Μαθαίνουμε να διαμορφώνουμε το χώρο μας στο σπίτι, στην εργασία, ή να στεκόμαστε στο χώρο, έτσι ώστε να ζούμε αρμονικά και τίποτε να μην μπορεί να μας διαταράξει.

Προς το σκοπό αυτό, θα τοποθετηθούμε στη σωστή κατεύθυνση προς ανατολή ή δύση, όπως είναι περισσότερο θετικό. Θα χρησιμοποιήσουμε χρώματα, φως ή ήχο και θα τοποθετήσουμε τα αντικείμενα στη σωστή τους θέση, ώστε να υπάρχει αρμονία.

Στην αυθεντική εκδοχή του Φενγκ Σούι εφαρμόζονται δύο σχολές:

  1. Η σχολή της Φόρμας, η οποία αναφέρεται στην επίδραση που έχουν στη ζωή μας τα σχήματα (βουνά, ποτάμια, τα κτίρια, τα έπιπλα κ.λπ.)
  2. Η σχολή της Πυραμίδας, για την εφαρμογή της οποίας είναι απαραίτητη η κινέζικη πυξίδα Λο Παν.

Υπάρχουν ακόμα: Η σχολή Ιπτάμενα Άστρα (που αναλύει την επίδραση του χρόνου στο χώρο) και η σχολή Σαν Κε (για την ιδανική ροή του νερού, του δρόμου, τη θέση των δέντρων και άλλων εξωτερικών στοιχείων).

Στην Κίνα υπήρχε η παράδοση προτού κάποιος κατοικήσει το σπίτι του,  έμπαινε πρώτα ο ειδικός του Φενγκ Σούι για να διαβάσει την ενέργεια του χώρου, με τη βοήθεια ενός χάρτη, τον οποίο τοποθετούσε στο σχεδιάγραμμα του σπιτιού. Ο χάρτης αυτός αποτελείτο από 8 τομείς, που σχετίζονταν με τα αντίστοιχα τμήματα του σπιτιού: Σταδιοδρομία, εσωτερική γνώση, οικογένεια, ευημερία, φήμη, γάμος, παιδιά και πιστοί φίλοι. Σύμφωνα με αυτόν το χάρτη, γίνονταν και οι απαραίτητες αλλαγές στο σπίτι, ώστε να υπάρχει θετική ενέργεια.

Στη χώρα μας, μην σας καταπλήσσει το γεγονός πως κάποιες από τις συμβουλές του Φενγκ Σούι, τις έχουμε ήδη υπόψη και τις τηρούμε από ένστικτο:

  • Απαγορεύεται να κοιμόμαστε με το κεφάλι προς τη δύση. Πρέπει να κοιτάμε προς την ανατολή.
  • Πρέπει να πετάμε όλα τα άχρηστα αντικείμενα που έχουμε καιρό να τα χρησιμοποιήσουμε, γιατί μας εμποδίζουν τη ροή του Φενγκ Σούι.
  • Ό,τι χαλάει πρέπει να το επισκευάζουμε αμέσως, και να μην υπάρχει στο σπίτι ακαταστασία. Δεν πρέπει τίποτε να αφήνεται στην τύχη του, γιατί θα μας γεμίσει με αρνητική ενέργεια.
  • Η πόρτα του μπάνιου και το καπάκι της τουαλέτας πρέπει να είναι κλειστά, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Οι καθρέφτες πρέπει να έχουν στρογγυλεμένες γωνίες, και γενικά να αποφεύγουμε τα αιχμηρά έπιπλα.
  • Δεν πρέπει να μπαίνουμε με τα παπούτσια στο υπνοδωμάτιο.

Σήμερα, όλο και περισσότερο άνθρωποι, κάτοικοι του Δυτικού κόσμου, προσπαθούν να ανακτήσουν την παλιά αρμονία, χρησιμοποιώντας την ενεργειακή χωροθεσία που προτείνει το Φενγκ Σούι.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…