Φάκελος: Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου

Τα τελευταία χρόνια έχει εισέλθει στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είτε το χρησιμοποιεί κάποιος δικός μας άνθρωπος, είτε το έχουμε παρατηρήσει σε διάφορα νέα καταστήματα. Τα καταστήματα είναι αποκλειστικά εξειδικευμένα για την πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και την ενημέρωση του κοινού. Η έντονη εμφάνιση και διαφήμισή του στη χώρα μας συγκεκριμένα μετρά μία 5ετία περίπου.

Όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυρίως γιατί το έχουν παρακολουθήσει σε διαφήμιση ή τους το έχουν συστήσει. Με μία καλύτερη ματιά μπορούμε να ενημερωθούμε για αυτό.

Αρχικά η ιδέα για την κατασκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου προέκυψε έτσι ώστε να μπορέσει να αντικαταστήσει το κανονικό, να χρησιμεύει δηλαδή ως υποκατάστατο νικοτίνης και στη συνέχεια να βοηθάει τον καπνιστεί να απεξαρτηθεί τελείως από την διαδικασία του καπνίσματος. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες το σημαντικότερο θετικό είναι ότι το ηλεκτρονικό, σε αντίθεση με το κανονικό τσιγάρο, δεν εμπεριέχει καπνό και πίσσα αλλά λειτουργεί με την διαδικασία του ατμίσματος, που είναι λιγότερο επιβλαβής για τον οργανισμό. Στα κανονικά τσιγάρα μπορούμε να βρούμε περίπου 4.000 αλλά και περισσότερο μικρό-ουσίες οι οποίες είναι προκαρκινικές και υπεύθυνες για προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος του καπνιστή και σε χρόνια κατάσταση, ακόμη και για εμφάνιση καρκίνου.

Το θετικό του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εκτιμούν οι ειδικοί και οι μελετητές είναι η προπυλενογλυκόλη που βρίσκεται στον ατμό. Μάλιστα φαίνεται πως έχει αντιβακτηριδιακή δράση και χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό αέρα ακόμη και στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη ουσία με βάση πειράματα δεν έχει φανεί να προκαλεί προβλήματα. Και μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι δεν έχει καθόλου παρενέργειες. Ακόμη και τα αρώματα τα οποία υπάρχουν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούνται επί σειρά χρόνων στα τρόφιμά μας.

Βέβαια το άτμισμα δεν είναι τελείως απαλλαγμένο από κάθε κατηγορία, καθώς υπάρχει ακόμη νικοτίνη στο φίλτρο του. Γενικά μπορούμε να πούμε πως η συγκέντρωση της νικοτίνης είναι σαφώς μικρότερη από αυτή που βρίσκεται στο παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά παρόλα αυτά πρόκειται για εθιστική ουσία και φάρμακο (κάποιοι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η νικοτίνη από μόνη της δεν δημιουργεί το πρόβλημα) και σίγουρα επειδή δεν έχουν περάσει χρόνια από τις μελέτες δεν αποκλείεται στη συνέχεια οι χρήστες να εμφανίσουν κάποιο ζήτημα.

 

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο και οι καπνιστές δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σταματήσουν το κάπνισμα και δεν γνωρίζουμε εάν καπνίζουν και με μεγάλη συχνότητα. Πάλι μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους, μικρότερης βέβαια κλίμακας από αυτούς σε ένα κανονικό τσιγάρο που εμπεριέχει περισσότερες χημικές ουσίες. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι πως η συνέχεια θα δείξει.

Επιπλέον το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει εξιδανικευτεί, διότι το παρουσιάζουν ως σύγχρονο τεχνολογικό θαύμα και καθόλου βλαβερό. Λόγω αυτής της πληροφόρησης βλέπουμε πως μεγαλύτερος αριθμός ανήλικων από ηλικίες 13 και άνω, δοκιμάζουν το άτμισμα και μάλιστα φαίνεται να γίνονται και καπνιστές. Αυτό είναι ένα αρνητικό που έχει προκύψει.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν ανταλλακτικά όπως:

  • Υγρά αναπλήρωσης

  • Ανταλλακτικά κεφαλής

  • Αρώματα

Τιμές ηλεκτρονικού τσιγάρου και καταστήματα

Vapor solutions από 25, 90 ευρώ και άνω (ανταλλακτικά και επιπλέον εξαρτήματα)

Nobacco από 28 ευρώ και άνω

Alter ego από 25, 90 ευρώ και άνω

Dot shop από 39 ευρώ και άνω

Atmosfaira από 32 ευρώ starter kit

VaporMania από 28, 80 ευρώ και άνω

Altersmoke από 24, 90 ευρώ και άνω

Συντάκτης: Ελευθερία Νικολακοπούλου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.