Επιχειρήσεις με βάση το σπίτι

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Το να δουλεύει κανείς από το σπίτι μπορεί να του προσφέρει ευελιξία και άνεση ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική ευκαιρία να αρχίσει την καριέρα του.

Οι επιχειρήσεις με βάση το σπίτι έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέρος της ζωής της ευρωπαϊκής, αμερικανικής και αυστραλιανής κοινότητας. Το πιο συναρπαστικό στις επιχειρήσεις από το σπίτι είναι το γεγονός πως ξεκινώντας την, ο καθένας ξεχωριστά είναι υπεύθυνος για την επιτυχία ή την αποτυχία του.

Σύμφωνα με κάποια στατιστικά το 70% από τις επιχειρήσεις με βάση το σπίτι συναντούν την επιτυχία μέσα σε 3 χρόνια, από την ημέρα ίδρυσής τους, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες επιχειρήσεις. Το 44% αυτού του είδους των επιχειρήσεων ξεκινούν με μπάτζετ μικρότερο των 5.000 δολαρίων. Στην αμερικανική οικονομία συγκεκριμένα το 70% των αμερικανών προτιμούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ οι επιχειρήσεις με έδρα το σπίτι προσφέρουν στην οικονομία τους περίπου 427 δις δολλάρια.

Για να επιτύχει μία τέτοια επιχείρηση απαιτεί έναν ιδιοκτήτη που θα μπορεί να χειριστεί μία ποικιλία από θέματα, που πιθανόν θα προκύψουν. Εάν ξεκινάτε τώρα μία τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να αναπτύξετε ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Για να το κάνετε αυτό θα χρειαστεί να σκεφτείτε κάποιες παραμέτρους όπως π.χ Είναι το σπίτι σας ο κατάλληλος χώρος για την επιχείρηση; Μπορείτε να διεξάγετε τον τύπο της επιχείρησης που επιθυμείτε σύμφωνα με τους  κανονισμούς της χώρας σας; Ποιες είναι οι νομικές σας υποχρεώσεις; Θα σας επιτρέψει αυτή η επιχείρηση να βρείτε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής;

Πολλοί οι οποίοι διευθύνουν αυτού του είδους τις επιχειρήσεις δεν συνειδητοποιούν πως χρειάζεται να προστατέψουν τους εαυτούς τους από συγκεκριμένους κινδύνους και δεν σκέφτονται όλες τις επιδράσεις στην ζωή τους που μπορεί να έχει μία επιχείρηση σαν και αυτή. Το να λειτουργεί μία επιχείρηση από το σπίτι δεν σημαίνει πως είναι καλυμμένη από την πολιτική των ιδιοκτητών της οικίας. Στις συνηθισμένες επιχειρήσεις έχετε την ασφάλεια, γνωρίζοντας  πως ο εργοδότης σας θα φροντίσει για όλες τις λεπτομέρειες και θα είναι αυτός που θα καλύψει το μισθό σας. Με τις επιχειρήσεις από το σπίτι όλο το βάρος πέφτει σε εσάς.

Ας δούμε ποιοι είναι οι συχνότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες που έχουν ως βάση της επιχείρησής τους το σπίτι τους.

1. Ασταθές ωράριο

Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις κάνουν τους εργαζόμενους να μην έχουν αίσθηση του χρόνου. Το ωράριό τους δεν είναι σταθερό καθώς εργάζονται  στο σπίτι με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να είναι μεγαλύτερος. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουν συχνά διαλείμματα, τα οποία είναι σημαντικά για την παραγωγικότητα και τη φυσική και πνευματική τους κατάσταση.

2. Έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού

 Όπως είναι φυσιολογικό ένα σπίτι είναι αδύνατο να διαθέτει τον εξοπλισμό μίας καλοστημένης επιχείρησης. Ο κίνδυνος που θα αντιμετωπίσει ένας επιχειρηματίας είναι να βρεθεί χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό διεκπεραίωσης της εργασίας του. Αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη χώρου ή γιατί ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι αρκετά ακριβός. Θα πρέπει λοιπόν να σιγουρευτείτε πως έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις εργασίες σας πριν προβείτε στη δημιουργία μίας τέτοιας επιχείρησης με βάση το σπίτι.

3. Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό ζήτημα σχετικά με τις επιχειρήσεις στο σπίτι. Συνηθίζεται να βασίζεται κάποιος στην ασφάλεια του σπιτιού που έχει κάνει ο ιδιοκτήτης κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Οι περισσότερες ασφάλειες καλύπτουν απώλειες επιχειρηματικών ακινήτων μέχρι και 2,500 δολλάρια και δεν καλύπτουν απώλειες μακριά από το σπίτι. Γι’ αυτό και υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείτε να διεκδικήσετε τίποτα από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ιδίως  σε περίπτωση που κάποιος πελάτης σας προκαλέσει κάποια φθορά. Η λύση είναι να κάνετε ξεχωριστή ασφάλεια από εκείνη του ιδιοκτήτη του σπιτιού.

4. Φορολόγηση

 Ένας ακόμα κίνδυνος που ενδέχεται να επιφέρει  μία επιχείρηση από το σπίτι είναι σχετικά με την αποφυγή της φορολόγησης. Όλοι οι επιχειρηματίες που διοικούν τέτοιες επιχειρήσεις θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος να ακολουθούν τους κανόνες φορολόγησης που ισχύουν για όλες τις άλλες με το επιχείρημα πως αυτοί εργάζονται από το σπίτι τους. Πρόκειται για μία λανθασμένη αντιμετώπιση καθώς φορολογικοί έλεγχοι γίνονται και σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Έτσι δεν θα πρέπει να αποφεύγουν την φορολόγηση και θα πρέπει να προετοιμαστούν για τους φόρους τους που θα πρέπει να αποπληρώσουν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως πλέον έχει αλλάξει ο νόμος στην Ελλάδα και επιτρέπεται να έρθει η Εφορία για έλεγχο στο σπίτι σου, εφόσον τηρείς εκεί την επιχείρησή σου. Αν μάλιστα χρωστάς λεφτά, έχει δικαίωμα να καταγράψει όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία (χρήματα, κοσμήματα, πίνακες κ.ο.κ.) που θα βρει στο σπίτι και να τα κατασχέσει. Για να αποφύγετε έναν τέτοιο κίνδυνο, μπορείτε να επιλέξετε μια ενδιάμεση λύση. Μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι σας, αλλά να έχετε τη φορολογική σας έδρα σε άλλο χώρο. Μπορείτε να νοικιάσετε τη φορολογική σας έδρα με κόστος μόλις 100 ευρώ το μήνα σε Business Center που παρέχει αυτή την υπηρεσία στην Ελλάδα και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο σε περίπτωση ελέγχου. Θα διατηρείτε όλα σας τα φορολογικά έγγραφα στο δικό σας φοριαμό που θα νοικιάζετε (φανταστείτε ένα μεγάλο κουτί που κλειδώνει φυσικά) και θα μπορεί να σας βρει εκεί η Εφορία για έλεγχο. Έτσι, ούτε την περιουσία σας ρισκάρετε και έχετε μια επαγγελματική έδρα να δηλώνετε, που ακούγεται καλύτερα και στους υποψήφιους πελάτες σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ενοικίαση φορολογικών εδρών πατήστε εδώ.

Πριν, λοιπόν, αρχίσετε μία επιχείρηση και επενδύσετε κεφάλαια στο να τη στήσετε, ελέγξτε τους κινδύνους που μπορεί να διατρέχετε, καθώς και τους κανονισμούς που υπάρχουν σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.