Επιστροφή στη φύση… όπου κι αν είμαστε!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Influence:

Λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας κι όμως είναι λες και βρίσκομαι πολύ πιο μακριά. Το ρολόι μου δείχνει 4 το απόγευμα. Βαθιά ανάσα… Αφήνω το βλέμμα μου να χαθεί και το μυαλό μου σταδιακά αδειάζει. Το πράσινο εκτείνεται σε απόσταση τέτοια, που η Αθήνα μοιάζει να βρίσκεται σε άλλο νομό. Πόσο αναγκαία είναι αυτή η επαφή μας με την φύση… Ουσιαστική και πηγαία ανάγκη, εξαιρετικά τα οφέλη και με άμεσα, εμφανή αποτελέσματα.

Ετυμολογία

Η λέξη φύση προέρχεται από το ρήμα φύωμαι όπου στα αρχαία ελληνικά χρησιμοποιούταν αντί του φυτρώνω, αναπτύσσομαι και περικλείει τη χλωρίδα και την πανίδα στο σύνολό της με την ευρύτερη έννοια. Χρησιμοποιώντας την αναφερόμαστε σε κάθε έμβιο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένων των φυτών και των δέντρων, αποκλείοντας συχνά όμως τον άνθρωπο.

Λαμβάνοντας μόνο κέρδη

Η περιπλάνησή μας στο περιβάλλον δρα ευεργετικά πάνω μας από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα βρεθούμε σε αυτό.

  • Αντιλαμβανόμαστε απευθείας πως γαληνεύουμε και πως ημερεύει κάθε δυνατό μας συναίσθημα.
  • Τα επίπεδα άγχους αρχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα κι όσο περισσότερο διαρκεί η βόλτα μας κι η επαφή μας αυτή με την φύση, τόσο μειώνονται ή και μηδενίζονται.
  • Σύμφωνα με έρευνες, δρα καταλυτικά στην ψυχική μας υγεία, αλλά και στη σωματική, βελτιώνοντάς την.
  • Έχει παρατηρηθεί ότι ο καρδιακός μας ρυθμός ομαλοποιείται,
  • αυξάνεται το ποσοστό της βιταμίνης D στον οργανισμό μας (γεγονός που συμβάλλει στην ευεξία και στην πρόληψη ή καλυτέρευση πολλών παθήσεων και νόσων, όπως όσες σχετίζονται με την καρδιά, τα οστά, τα νεφρά, αλλά και τα αυτοάνοσα),
  • ο εγκέφαλός μας «ξεκουράζεται» λόγω λιγότερων αρνητικών σκέψεων, προβληματισμών και ερεθισμών,
  • το σώμα μας γυμνάζεται λόγω των κινήσεων και των ασκήσεων που ακόμα και άθελά μας εκτελούμε,
  • ακόμα και πνευματικές ικανότητες και ανησυχίες μας εξελίσσονται και καλλιεργούνται σε κάθε μας επίσκεψη (παρατήρηση και κατανόηση διαφόρων φυσικών φαινομένων, ενασχόληση με την ποίηση, την ζωγραφική, την γλυπτική κλπ).

Δραπετεύοντας σε κάθε ευκαιρία

Δεκάδες τα οφέλη που προσμετρούμε και πολλά από αυτά συμβαίνουν ασυνείδητα. Μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών, συχνά αχρείαστων, που δεχόμαστε καθημερινώς διανύοντας μια ζωή με γρήγορους ρυθμούς και υπό το βάρος χιλιάδες πιέσεων και πρέπει, η έλλειψη έστω και μίας βόλτας στο πάρκο, μας στερεί πολύτιμα για την ίδια μας την ζωή στοιχεία.

Επιβιώνοντας, αλλά όχι ζώντας με την στενή έννοια, αμελούμε όσα μας κάνουν ουσιαστικά καλό, για πράγματα συχνά ελάσσονος σημασίας.  Όσο έχουμε την ευκαιρία και την δυνατότητα, ας μην σπαταλούμε τον χρόνο μας άσκοπα και χωρίς φειδώ μακριά από την μητέρα που ονομάζουμε φύση. Αποτελεί πάγια ανάγκη και βασική προϋπόθεση της ύπαρξής μας να είμαστε σε επαφή μαζί της όσο περισσότερο μπορούμε. Μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα, μια Κυριακή παρέα με την οικογένεια στο πιο κοντινό μας δάσος, συνιστούν πιθανώς την καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Λαμβάνοντας δράση!

Για όλους λοιπόν τους προαναφερθέντες και μη λόγους, πρωταρχικό μας μέλημα πρέπει να είναι όχι μόνο η διατήρηση του περιβάλλοντος ως έχει και η προστασία του, αλλά και η μεγιστοποίησή του σε έκταση. Το μεγαλύτερο δώρο μας, το πιο «φθηνό» μας φάρμακο βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι μας. Οφείλουμε να δείχνουμε σεβασμό τουλάχιστον με κάθε τρόπο.

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε πως βρίσκεστε σε μια παραλία, δίπλα σε έναν ποταμό ή αγναντεύετε την θέα από την πλαγιά ενός βουνού… Πώς νιώθετε; Τώρα ετοιμαστείτε και κάντε το πράξη! Το χρωστάτε στον εαυτό σας. Γεμίστε τις μπαταρίες σας και αφού δεν υπάρχει ελπίδα διαφυγής από τη ζωή στις πόλεις, αδράξτε την ευκαιρία κι επιστρέψτε αναζωογονημένοι και πιο πλούσιοι από κάθε άποψη.

«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σε αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει», Ζαν Υβ Κουστώ – Γάλλος ωκεανογράφος

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…