Εναλλαγή συντρόφων, μία ερωτική τάση που κερδίζει έδαφος

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Influence:

To swing είναι μία τάση που συμπεριλαμβάνει την αλλαγή ερωτικών συντρόφων μεταξύ δεσμευμένων ζευγαριών. Πρόκειται για ένα μίγμα σεξουαλικής, κοινωνικής και εξερευνητικής δραστηριότητας, την οποία, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αποτολμούν. Το swing είναι η αλλαγή της σεξουαλικής ρουτίνας των ζευγαριών με την αμοιβαία τους συγκατάθεση και συμμετοχή. Δηλώνει μία επιδίωξη για ποικιλία και αλλαγή των κατά τα λοιπά αγαπημένων συντρόφων και γίνεται στο πλαίσιο της απόλαυσης, της σεξουαλικής εξερεύνησης και της απόκτησης εμπειριών. Οι σύντροφοι ωστόσο εξακολουθούν να απολαμβάνουν έναν στενό ερωτικό δεσμό.

Ο τρόπος έκφρασης της ερωτική τάσης

Η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων είναι μία πολυγαμική σεξουαλική έκφραση. Το ερωτικό αυτό στυλ ξεκίνησε να κερδίζει έδαφος κατά τα χρόνια της σεξουαλικής απελευθέρωσης της δεκαετίας του 1960. Από το swing δεν αποκλείονται οι εργένηδες και οι εργένισσες, είναι ωστόσο περισσότερο συνηθισμένο μεταξύ ζευγαριών.

Οι επίδοξοι λοιπόν swingers γνωρίζονται με διαφορετικούς τρόπους: αρκετά δημοφιλή έχουν γίνει τα λεγόμενα swing clubs τα οποία λειτουργούν με αυτόν το σκοπό, τη γνωριμία και την εναλλαγή συντρόφων, ενώ το διαδίκτυο συνιστά επίσης έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων που το επιθυμούν.

Το ερωτικό lifestyle του swing δεν εκφράζει ούτε προορίζεται για τον καθένα. Εάν αισθάνεστε πως η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων ταιριάζει αρμονικά στη σεξουαλικότητα και την ερωτική σας ζωή, συνίσταται να συζητήσετε το θέμα με ανθρώπους οι οποίοι το δοκιμάζουν, έτσι ώστε να διαμορφώσετε μία ασφαλή εντύπωση. Προτού προβείτε στον τρόπο αυτό σεξουαλικής έκφρασης, οφείλετε να επικοινωνήσετε, στον εαυτό σας και τον σύντροφό σας την κάθε προσδοκία, επιφύλαξη, τον κάθε σας ενδοιασμό και φόβο. Αν αισθάνεστε ότι η ανάμειξη τρίτων στο κρεβάτι σας πρόκειται να σας δημιουργήσει αρνητικά ή ανυπόφορα συναισθήματα, όπως είναι η ζήλεια ή η ανασφάλεια, τότε η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων δεν σας ταιριάζει.

Αναπόσπαστο κομμάτι του swing είναι τα λεγόμενα swing parties, κοινωνικές δηλαδή συναθροίσεις που διοργανώνονται από ζευγάρια τα οποία εκφράζονται μέσω της αμοιβαίας αλλαγής παρτενέρ. Πλέον διοργανώνονται και μαζικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις από τους λάτρεις του swing, όπως είναι για παράδειγμα συνέδρια, κρουαζιέρες ή διακοπές. Όσον αφορά την ίδια την ερωτική πράξη, το κάθε ζευγάρι από swingers θέτει τα δικά του όρια και τους κανονισμούς κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής. Για παράδειγμα, ορισμένοι από τα ζευγάρια είναι παρατηρητές της πράξης της ανταλλαγής συντρόφων, χωρίς οι ίδιοι να συμμετέχουν σε αυτήν. Άλλοι πάλι, συμμετέχουν προκειμένου να παρακολουθήσουν τον σύντροφό τους να κάνει σεξ με κάποια άλλο άτομο. Υπάρχει, επιπλέον και η κατηγορία της «ήπιας ανταλλαγής», που είναι οι ερωτικές περιπτύξεις – φιλιά, αγγίγματα και στοματικό σεξ- χωρίς να πραγματοποιείται σεξουαλική επαφή. Υπάρχει, ακόμη η κατηγορία των κανονικών swingers που φθάνουν την σεξουαλική πράξη έως το τέλος της. Ακόμη και τότε όμως, τα όρια και οι κανόνες που θέτουν τα ζευγάρια εξακολουθούν να ισχύουν. Χαρακτηριστικοί κανόνες του είδους είναι για παράδειγμα η παραμονή του ζευγαριού αποκλειστικά στον ίδιο χώρο και ο περιορισμός μίας γκάμας κινήσεων.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…