Είναι μύθος ότι «τα ετερώνυμα έλκονται στον έρωτα»;

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Influence:

«Τα ετερώνυμα έλκονται, ζουν όμως αυτοί καλά και εμείς καλύτερα;», είναι ένα ερώτημα που προκύπτει συχνά κατά την αναζήτηση του πιο ταιριαστού συντρόφου. Μήπως δεν ταιριάζουμε με αυτόν που μάς έλκει και, αν ισχύει αυτό, πώς θα ανακαλύψουμε τελικά αν ταιριάζουμε;

Σύμφωνα με έρευνα του Karl A. Pillemer (huffingtonpost), που έγινε σε 500 παντρεμένα άτομα, αποδείχθηκε πως οι ομοιότητες σε δύο ανθρώπους μπορούν να βοηθήσουν τη σχέση να διαρκέσει σε βάθος χρόνου. Η διαφορετικότητα μπορεί να είναι συναρπαστική και η επικοινωνία μεταξύ ανόμοιων ανθρώπων να τους εφοδιάζει με εμπειρίες , ωστόσο η ‘κοινή γραμμή πλεύσης’  μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοούν ο ένας τη θέση του άλλου και να προσπερνούν τα όποια εμπόδια.

Φυσικά, οι συμμετέχοντες δεν επικροτούν την ομοιότητα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, και παραδέχονται πως οι μικρές διαφορές ανανεώνουν κάθε ζευγάρι. »Το σύστημα αξιών και ιδεών είναι που προέχει να είναι κοινό», τονίζει ο μελετητής.

Όταν δυο προσωπικότητες μοιάζουν, αντιμετωπίζουν και τις καταστάσεις με όμοιο τρόπο. Είτε δηλαδή πρόκειται για την επίλυση ενός προβλήματος και μιας διαφωνίας, είτε για την επίτευξη στόχων και συναισθηματική πληρότητα, όσοι παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά ως προς τις ανάγκες, τις ιδέες και τον τρόπο έκφρασης, είναι πιο πιθανό να μην έχουν επικοινωνιακά εμπόδια, άρα η σχέση να χαρακτηρίζεται από σύμπνοια και ευημερία, όπως τονίζει ο κύριος Δ.Πετρούνιας, Ψυχολόγος και Εκπαιδευτικός.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στον έρωτα επικρατεί το τρίπτυχο χημεία-επικοινωνία-σεξ. Προς επίτευξη των στόχων των συντρόφων, χρειάζεται κατά βάσιν παρεμφερής ή κοινή οπτική. Μπορεί η διαφοροποίηση να ασκεί πολλές φορές γοητεία, εντούτοις η διαφορετική οπτική, οι αποκλίνουσες εμπειρίες και επιθυμίες, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν δυσκολίες στην αλληλεπίδραση και την κατανόηση. Ως αποτέλεσμα, προκύπτουν διαφωνίες και καυγάδες, η σχέση καταπονείται και φθίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr