Ένα σπίτι που συνδυάζει την έννοια του small living με τη βιωσιμότητα

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

«Τα χρήματα είναι η πηγή των παραμέτρων», λέει ο Graham Hill, ένας 47χρονος περιβαλλοντολόγος επιχειρηματίας που αντιλήφθηκε ότι όσο μεγάλωνε ο πλούτος του, τόσο πιο πλούσιο γινόταν το σπίτι του και γενικότερα η ζωή του. Η ευτυχία, από την άλλη πλευρά, φαινόταν στάσιμη – ή χειρότερη. Έτσι αποφάσισε ότι όταν τα χρήματα δεν μπορούν να σε περιορίσουν, θα πρέπει να περιορίσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου κι έτσι άρχισε με το σπίτι του.

«Κάθε τετραγωνικό μέτρο πρέπει να θερμαίνεται, να ψύχεται και να φωτίζεται», αναφέρει ο Hill για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας κατοικίας. Έτσι άφησε το σπίτι του στο Σιάτλ για ένα διαμέρισμα στη Νέα Υόρκη, περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους της αρχικής του κατοικίας.

Αυτό το πείραμα τον οδήγησε στο να ιδρύσει μία εταιρεία με επίκεντρο το αειφόρο ντιζάιν, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα σπίτι σε μία πλαγιά στη βόρεια ακτή του Maui, το οποίο λαμβάνει, καθαρίζει και θερμαίνει το δικό του νερό.

Το σπίτι συνδυάζει την έννοια του small living – ένα αυτοεπιβαλλόμενο σύνολο παραμέτρων σε ένα κόσμο που οι πλούσιοι έχουν τόσο λίγες – με την τελευταία τεχνολογία και το περιβαλλοντικό ντιζάιν. Πρόκειται για το τρίτο και πιο φιλόδοξο project της εταιρείας του Hill που δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να χτίζει μικρά αλλά έξυπνα σπίτια.

Η έννοια του small living αφορά τη δημιουργία «λειτουργικότητας ανεξάρτητα από το μέγεθος». Είναι μία ιδέα ανάλογη με αυτή των μικροσκοπικών σπιτιών, αλλά σε αντίθεση με το να συρρικνώνεις ένα σπίτι στα όρια του παραλογισμού, χρησιμοποιείς τον προσεγμένο σχεδιασμό και τους μετατρέψιμους εσωτερικούς χώρους έτσι ώστε ο χώρος να λειτουργεί ως μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Έτσι δεν χρειάζεται να απέχει το μπάνιο τρία μέτρα από το τραπέζι που τρως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…