Ένα πράγμα πρέπει να κάνεις κάθε πρωί για να χάσεις κιλά

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ένα πράγμα πρέπει να κάνεις κάθε πρωί για να χάσεις κιλά«Σηκωθείτε και σταθείτε στον ήλιο». Δεν σας προτρέπουμε τυχαία να ξυπνάτε κάθε πρωί με χαρά και να ατενίζετε το υπερπέραν κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Northwestern University Feinberg School of Medicine, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS One, στην πραγματικότητα το φως του ήλιου συμβάλλει στην απώλεια κιλών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 54 συμμετέχοντες να φορέσουν ένα ειδικό βραχιόλι στον καρπό προκειμένου να παρακολουθείται η έκθεσή τους στο φως το πρωί για επτά ημέρες. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν στο διάστημα αυτό σε ημερολόγιο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Όπως αποδεικνύεται, η έκθεση σε περισσότερο φως το πρωί συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ανεξάρτητα από την ηλικία, τη δραστηριότητα και τη διατροφή.

Έτσι, γιατί οι άνθρωποι που απορροφούν περισσότερες ακτίνες το πρωί ζυγίζουν λιγότερο; Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι. Πρώτον, η έκθεση στο φως νωρίς το πρωί συγχρονίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματός σας, που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε ένα φυσικό και σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Με τη σειρά του το σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθάει τον μεταβολισμό σας πιο αποτελεσματικά, το οποίο, όπως γνωρίζετε, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο το πρωινό φως μπορεί να σας βοηθήσει να αδυνατίσετε είναι το γεγονός ότι από τη φύση του είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι το φως του απογεύματος. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχει μια μεγαλύτερη ποσότητα του μπλε φωτός το πρωί, και το μπλε φως είναι το είδος που έχει την ισχυρότερη επίδραση στον κιρκαδικό ρυθμό σας, λένε οι ερευνητές.

Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, για να αδυνατίσετε είναι να διαθέσετε 20-30 λεπτά από τη ζωή σας στον ήλιο μεταξύ 8 π.μ. έως το μεσημέρι. Και αφήστε τον ήλιο να κάνει τα μαγικά του. Αν, όμως, δεν εργάζεστε σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε απλά να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα και να απολαύσετε τον καφέ σας στη φύση.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…