Ένα πλωτό γλυπτό από 7.506 βαρέλια

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Ο εικαστικός Christo ολοκλήρωσε το έργο Mastaba, ένα γλυπτό ύψους 20 μέτρων που επιπλέει στη Λίμνη Serpentine του Λονδίνου και αντιπροσωπεύει την αποφασιστικότητα της γυναίκας του Jeanne-Claude για την ελεύθερη τέχνη.

Με βάση τα τραπεζοειδή σχήματα της mastaba, μια αραβική λέξη για το σχήμα στους αιγυπτιακούς τάφους που βρίσκονται έξω από τα σπίτια στην αρχαία Μεσοποταμία, η προσωρινή γλυπτική είναι η αντίληψη του κοινού ονείρου του καλλιτεχνικού δίδυμου να δημιουργήσει μια πλωτή εκδοχή μιας φόρμας που τους έχει γοητεύσει εδώ και μισό αιώνα.

Το Mastaba, το οποίο αποτελείται από 7.506 βαμμένα βαρέλια στερεωμένα σε σκαλωσιές και αγκυροβολημένα στη λίμνη, ήταν εξ ολοκλήρου αυτοχρηματοδοτούμενο και είναι ελεύθερο για όλους. Παρόλο που το έργο έχει δημιουργηθεί σε συνδυασμό με τη θερινή έκθεση Serpentine Galleries για τα έργα του Christo και της Jeanne Claude, ο καλλιτέχνης διατηρεί την ανεξαρτησία του από τις γκαλερί και τις κρατικές επιχορηγήσεις.

«Μεγάλωσα σε μια φοβερή εποχή στη σταλινική Βουλγαρία, έφυγα από εκεί στην ηλικία των 21 ετών για να γίνω καλλιτέχνης, ελεύθερος και χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Christo στο Dezeen κατά την αποκάλυψη του έργου στο Χάιντ Παρκ. «Δεν προτίθεμαι να δώσω ούτε ένα χιλιοστό της ελευθερίας μου και να βλάψω την τέχνη μου», είπε.

Όπως με όλες τις εγκαταστάσεις του Christo και της Jeanne Claude, τα χρήματα μαζεύτηκαν μέσω της πώλησης πρωτότυπων έργων τέχνης.  «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάνω τα πράγματα που μου αρέσει να κάνω», πρόσθεσε ο Christo. «Κανείς δεν «παραγγέλνει» αυτά τα έργα, αποφασίζονται από εμάς, κανείς δεν μας ζήτησε να χτίσουμε ένα mastaba. Πρόκειται για την ασταμάτητη επιθυμία να κάνουμε έργα τέχνης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…