«Εθνικός Πρωταθλητής» ο Ελληνικός Τουρισμός: Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου

Ο ελληνικός τουρισμός αναδεικνύεται σε εθνικό πρωταθλητή της οικονομίας σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. Το 90% της δραστηριότητάς του είναι εξαγωγική και συμβάλλει καίρια στην απασχόληση, στο ΑΕΠ και στην ανταγωνιστικότητα της χώρας αλλά και στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, απασχολεί πλέον περισσότερο από 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας και είναι ο 3ος μεγαλύτερος τομέας σε αριθμό απασχολούμενων (μετά το Εμπόριο και το σύνολο του Πρωτογενούς τομέα) και μπροστά από την Μεταποίηση και το Δημόσιο.

Η κάμψη στα έσοδα για το 2016 μετά από 3 χρόνια εκρηκτικής ανόδου (41% μεταξύ 2012 και 2015 σε σταθερές τιμές), σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤ, οφείλεται σε διεθνή τάση μείωσης της Μέσης Κατά Κεφαλήν Δαπάνης, καθώς και στο ότι, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ελληνικό τουριστικό προϊόν εισήλθε με καθυστέρηση στη διεθνή τουριστική αγορά με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γίνουν πολύ μεγάλες προσφορές τιμών για να προσελκυσθούν πελάτες «τελευταίας στιγμής».

Η ζήτηση για διεθνή αεροπορικά ταξίδια προς την Ελλάδα παραμένει πολύ ισχυρή. Επίσης, σημειώνεται και μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος από τις παραδοσιακές μας αγορές, κυρίως τις Γερμανόφωνες. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες ο οδικός τουρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά και αναμένεται να έχει θετική μεταβολή αφίξεων στο σύνολο του 2016.

Το ΙΝΣΕΤΕ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στις αρχές του 2013 από τέσσερις εταίρους με έντονη δραστηριοποίηση σε κρίσιμα πεδία της ελληνικής τουριστικής αγοράς:

Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων -ΣΕΤΕ (κύριος εταίρος)

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων -ΠΟΞ

Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και  Ταξιδιωτικών Γραφείων -ΗΑΤΤΑ

Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος ΣΕΤΚΕ

Συντάκτης: Ελισάβετ Παπούλιου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.