Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Ίσως είναι δυσάρεστο το γεγονός οτι μέσα στους δύσκολους καιρούς που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να φύγουν για το εξωτερικό, είναι όμως ευχάριστο να βλέπουμε Έλληνες που δοκίμασαν την τύχη τους, δούλεψαν και έκαναν τα όνειρά τους πραγματικότητα εκτός Ελλάδος! Άς δούμε μερικούς από τους ‘Ελληνες που διέπρεψαν στο εξωτερικό…

Κατερίνα Χαρβάτη

Περνάει στη Νομική Αθηνών, όμως στα 18 της κιόλας παίρνει την απόφαση να την εγκαταλείψει, προκειμένου να τολμήσει κάτι πολύ μεγαλύτερο. Φεύγει μακριά απο τη χώρα και τους δικούς της ανθρώπους και εγκαθίσταται στις ΗΠΑ, για να σπουδάσει Βιολογική Ανθρωπολογία, ένα αντικείμενο εντελώς άσχετο με τις σπουδές της στην Ελλάδα. Αποφοιτά, και με τον ίδιο ζήλο συνεχίζει τις σπουδές της στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο City University of New York. Διατελεί λέκτορας στα Hunter και Lehman Colleges και ύστερα γίνεται επίκουρη καθηγήτρια στο New York University. Η Κατερίνα όμως δεν σταματά εκεί. Με πάθος για τη δουλειά της διεξάγει έρευνα μαζί με ομάδα γεωλόγων, αρχαιολόγων, βιολόγων και ανθρωπολόγων, η οποία αποδεικνύει πως ο σημερινός άνθρωπος έλκει τις ρίζες του από την Αφρική. Η ανακάλυψή τους συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις Top 10 ανακαλύψεις για το 2007, από το περιοδικό Time. Στη συνέχεια, η ερευνητική μέθοδος της Τρισδιάστατης Μορφομετρίας της χαρίζει το βραβείο «Fellow», της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Κατέχει την έδρα Βιοαρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Tuebingen της Γερμανίας. Το πιο πρόσφατο επίτευγμά της, η τελευταία της ανακάλυψη γίνεται τον Απρίλιο του 2013, όταν εντοπίζει με την ομάδα της οστά και εργαλεία από Νεάντερταλ στο σπήλαιο Καλαμάκια, στη δυτική ακτή της Μάνης.

Ευθύμιος Καξίρας

Μετά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, παίρνει υποτροφία και ξαφνικά βρίσκεται στη Μασαχουσέτη, για να σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής. Αργότερα, και αφού έχει τελειώσει και τη διδακτορική του διατριβή, εργάζεται στο ερευνητικό τμήμα της ΙΒΜ ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, και στη συνέχεια στο κυβερνητικό εργαστήριο Ναυτικής έρευνας στην Ουάσιγκτον. Μετά από αυτά, έρχεται στη ζωή του η ακαδημαϊκή καριέρα. Ο Καξίρας γίνεται επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Χάρβαρντ και κάπως έτσι όλοι οι κόποι του ανταμοίβονται στο έπακρον. Οι επιτυχίες συνεχίζονται, αφού χρόνια αργότερα γίνεται αναπληρωτής και τακτικός καθηγητης. Δημιουργεί ερευνητική ομάδα με φοιτητές, η οποία διεκδικεί βραβεία, συμμετέχει στη συγγραφή 10 επιστημονικών βιβλίων και κερδίζει πολλά βραβεία, τα οποία επιβραβεύουν τη λαμπρή του καριέρα.

Θεόδωρος Μουστάκας

Αποφοιτά από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 1964 και παίρνει μια απόφαση ζωής. Να φύγει για τις ΗΠΑ και το Columbia για το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του. Μετά τις πετυχημένες σπουδές του, έρχεται το Harvard, στο οποίο εργάζεται ως ερευνητής και το Εργαστήριο της Εργαστήριο Exxon  Corporate Research Laboratory. Στη συνέχεια εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, όπου και γίνεται καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Γίνεται ένα απο τα 8 άτομα παγκοσμίως που βραβεύονται με το MBE Innovator Award και αυτό απο μόνο του τα λέει όλα. Εκλέγεται μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών ενώ, κερδίζει το βραβείο του «Ερευνητή της χρονιάς» στο Boston University. Μια καριέρα σαν όνειρο.

Γεώργιος Βρακάς

Σχεδιάζοντας να ακολουθήσει την Νομική Σχολή της Ελλάδας και να γίνει δικηγόρος σαν τη μητέρα του, αλλάζει γνώμη την τελευταία στιγμή. Το όνειρό του είναι να γίνει γιατρός και μάλιστα χειρουργός και δεν διστάζει να το ακολουθήσει, κάπου πολύ μακριά από το σπίτι του, στην Αγγλία. Η απόφασή του, φαίνεται πως βγήκε σε καλό, αφού σήμερα ο Γεώργιος Βρακάς παρότι νέος σε ηλικία, είναι ειδικός μεταμοσχεύσεων στο Τμήμα Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Οξφόρδης. Τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Βραβείο Μεταμοσχεύσεων, για τις μελέτες του πάνω στις ανοσολογικές παραμέτρους στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.  Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, θεωρείται ένας μέτρ του είδους, ενώ όπως παραδέχεται, το να γυρίσει στην Ελλάδα, είναι ένα όνειρο που έχει και εκείνος, αλλά και κάθε Έλληνας.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.