Ελληνική Μυθολογία για παιδιά

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ελληνική Μυθολογία για παιδιάΤα αριστουργήματα της ελληνικής μυθολογίας μπορεί να θέλουν ιδιαίτερες γνώσεις και εξειδίκευση για να διαβαστούν από το πρωτότυπο και τα παιδιά να κάνουν την πρώτη «σοβαρή» γνωριμία με την Ιλιάδα και την Οδύσσεια στις τάξεις του γυμνασίου. Ξέχωρα, όμως, από λογοτεχνικά ανεκτίμητα κείμενα μπορούν να λειτουργήσουν και ως σπουδαία παραμύθια, ικανά να εξάψουν τη φαντασία των παιδιών και να τους δώσουν από νωρίς γνώσεις για την κληρονομιά μας. Σ΄ αυτό ακριβώς το πνεύμα βρίσκονται τα βιβλία «Ιλιάδα», «Οδύσσεια», «Οι Δώδεκα Αθλοι του Ηρακλή» και «Ισάσονας και Αργοναύτες» από τις εκδόσεις Μίνωας, τα οποία συνδυάζουν τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών κειμένων και μύθων σε συναρπαστικές διασκευές για παιδιά, με μοναδική εικονογράφηση.

Σ’ αυτά τα βιβλία δεν ξετυλίγεται απλώς ένα παραμύθι βασισμένο στους μύθους, με αποσπασματική αφήγηση λίγων λέξεων και μπόλικες εικόνες. Τα κείμενα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα από ειδικούς ιστορικούς και αρχαιολόγους, έτσι ώστε τα στοιχεία που προσφέρουν να είναι απόλυτα συμβατά με αυτά των αρχαίων κειμένων (για να μην δημιουργηθεί σύγχυση αργότερα στο μυαλό των παιδιών από αντικρουόμενα στοιχεία). Πρόκειται για μια κατανοητή και εύπεπτη περίληψη των αρχαίων κειμένων, που βοηθάει και το γονιό να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία.

 Η Δανάη Ζάνου επιμελήθηκε την διασκευή στην «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια» και η Κέλλυ Δημοπούλου στο «Ιάσονας και Αργοναύτες». Η εικονογράφηση, που δένει αρμονικά με τα κείμενα, έγινε από φημισμένους ξένους σκιτσογράφους, όπως ο Ολεγκ Μπάμπκιν («Ιλιάδα») , ο Τζόρτζιο Μπαρόνι («Ιάσονας και Αργοναύτες»), ο Συλβαίν Μπουριέρ («Οδύσσεια») και ο Φρεντερίκ Πιγιό («Οι Δώδεκα Αθλοι του Ηρακλή»).

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…