Ελαφρά ελληνικά τραγούδια, του Αλέξη Πανσέληνου

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Influence:

Κάθε νέο βιβλίο του καταξιωμένου συγγραφέα Αλέξη Πανσέληνου είναι ένα εκδοτικό γεγονός  που διόλου δεν περνά απαρατήρητο. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και τώρα με το «Ελαφρά Ελληνικά τραγούδια», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Μεταίχμιο με 328 σελίδες.

Το βιβλίο αυτό δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα όπως το ξέρουμε με αρχή-μέση-τέλος και πλοκή που εκτυλίσσεται. Είναι μια τοιχογραφία με πρόσωπα και γεγονότα των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του 1950 με συχνές και αναπόφευκτες αναφορές στα αμέσως προηγούμενα χρόνια, τα τελευταία της δεκαετίας του ’40. Αποτελείται από ιστορίες ημι-ανεξάρτητες, αφού συνδέονται μεταξύ τους χαλαρά ή καθόλου.

Γιατί, αλήθεια, ο συγγραφέας επέλεξε αυτήν ακριβώς την περίοδο της ιστορίας του τόπου μας για να μας την θυμίσει με πρόσωπα, περιστατικά και καταστάσεις; Επειδή εκείνα τα χρόνια ήσαν σημαντικά και μας επηρεάζουν έως σήμερα. Ο αιματηρός και καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος, που κόστισε σε ανθρώπινες ζωές περισσότερο από την γερμανική κατοχή, είχε μόλις λήξει και η Ελλάδα πάσχιζε να αναστηθεί από τα συντρίμμια, να γλύψει τις πληγές της, να ορθοποδήσει. Προσπαθούσε να ξεχάσει καταφεύγοντας σε κεφάτα τραγούδια ή σε τραγούδια που μιλούσαν για φυγή (π.χ. «Θα σε πάρω να φύγουμε»), φαινομενικά ερωτικά, αλλά με ψυχολογικές και κοινωνικές  προεκτάσεις.

Εύρημα του Πανσέληνου είναι ο υποτιτλισμός αρκετών κεφαλαίων με ένα στίχο από τα τραγούδια εκείνης της εποχής, εξού και ο τίτλος του βιβλίου. Βοηθούν τον αναγνώστη να  μπει ευκολότερα στο κλίμα της και να παρακολουθήσει τα δρώμενα υπό το πρίσμα του.

Άλλο επιτυχημένο εύρημα είναι ότι βάζει να συνομιλούν με τους μυθικούς ήρωες του βιβλίου υπαρκτά πρόσωπα της εποχής: Ρίτσος, Σκαρίμπας, Μελίνα Μερκούρη, Αχιλλέας Μαμάκης, Μαρίκα Κοτοπούλη, χωρίς να τους εξωραΐζει. Για παράδειγμα, παρουσιάζει την Κοτοπούλη αθυρόστομη, όπως ήταν, ως γνωστόν, στην πραγματικότητα.

Ο Πανσέληνος είναι ένας ερωτικός συγγραφέας. Ήδη, από τα πρώτα του έργα (τα έχω διαβάσει όλα) δεν διστάζει να περιγράφει ερωτικές σκηνές, χωρίς όμως να καταφεύγει σε υπερβολές ή χυδαιότητες όπως κάποιοι ομότεχνοί του πριν από λίγες δεκαετίες, ακολουθώντας την σχετική μόδα. Έτσι και εδώ, χειρίζεται τις σκηνές αυτές με αξιοθαύμαστη μαεστρία και διακριτικότητα.  Αναπάντεχη και η ερωτική φαντασίωση ενός γαλονά με ηρωίδα την… βασίλισσα Φρειδερίκη!

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Άρης Γαβριηλίδης, Συγγραφέας - Εικαστικός

Influence:

Ο Άρης Γαβριηλίδης, οικονομολόγος, πρώην  διευθυντικό στέλεχος τραπεζών και επιχειρήσεων, ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο…