Εξαλείψτε την κυτταρίτιδα με… κανέλα

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Ακούγεται σαν ιατρικό πρόβλημα, αλλά δεν είναι. Έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτοκαλιού» πάνω στο δέρμα. Κοντά στο 90% των γυναικών έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτήν. Ο λόγος για την κυτταρίτιδα, που πολύ απλά είναι η εναπόθεση λίπους και νερού ανάμεσα στο δέρμα και τη στοιβάδα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από αυτό. Δημιουργείται από κακή τοπική αιμάτωση με αποτέλεσμα τα κύτταρα της περιοχής να μην θρέφονται σωστά, να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος, να αυξάνουν σε όγκο και να συμπιέζουν τα αγγεία, εμποδίζοντας τις ανταλλαγές ουσιών και την μικροκυκλοφορία.

Κι ενώ οι επιστήμονες της υγείας υποστηρίζουν ότι η κυτταρίτιδα είναι αναπόφευκτη λόγω των ορμονικών διαταραχών στη διάρκεια της ζωής των γυναικών, η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι κάποιοι παράγοντες ενισχύουν, ενώ κάποιοι άλλοι περιορίζουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Η κυτταρίτιδα ενισχύεται με

 • Δίαιτα φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια σε κορεσμένα λίπη, ζάχαρη και ραφιναρισμένα τρόφιμα
 • Καθιστική ζωή
 • Κληρονομικότητα
 • Περιορισμένη κατανάλωση νερού
 • Κατακράτηση υγρών λόγω προβλημάτων υγείας
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Έντονο κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ
 • Δυσκοιλιότητα
 • Πολύ στενά ρούχα

Στον αντίποδα, μπορούμε με διάφορους τρόπους να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση ή τουλάχιστον στην μείωσή της. Ένας από αυτούς είναι η χρήση κανέλας.

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μπαχαρικά. Έχει ευχάριστο άρωμα, ιδιαίτερη γεύση και ήταν πάντα γνωστό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η ευεργετική της δράση εντοπίζεται και στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, που βοηθάει με μια σειρά μηχανισμών που σχετίζονται με την εναπόθεση λίπους.

 • Αυξάνει την αιμάτωση στους ιστούς, βελτιώνει θρέψη τους με θρεπτικά συστατικά και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.
 • Ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, μειώνοντας τις έντονες αυξομειώσεις της ινσουλίνης και αυξάνοντας την ευαισθησία των κυττάρων σε αυτή. Αυτό εξομαλύνει τον κύκλο της γλυκόζης και εμποδίζει την εναπόθεση λίπους στις περιοχές που έχουμε πολλά λιποκύτταρα.
 • Φαίνεται να βοηθάει στη μείωση του λίπους στην κοιλιά περισσότερο από ότι σε άλλες περιοχές του σώματος.
 • Η κανέλα επηρεάζει τον καταβολισμό της ζάχαρης εμποδίζοντας την μετατροπή της σε λίπος που εγκλωβίζεται κάτω από το δέρμα.
 • Επιπλέον, μειώνει την όρεξη για φαγητό και καθυστερεί την μετάβαση του φαγητού από το πεπτικό σύστημα στο αίμα, δίνοντας την αίσθηση της πληρότητας. Είναι λοιπόν ένας καλός τρόπος να μειώσουμε το βάρος μας.
 • Τέλος, βοηθάει στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και τη δυσκοιλιότητα βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, που κάνουν ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα είναι η ποσότητα που χρειάζεται για να κερδίσετε τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Προσθέστε την σε γαλακτοκομικά, ροδέλες φρούτων όπως μήλο και αχλάδι, στον καφέ, σε ζεστή σοκολάτα, στα δημητριακά πρωινού, σε smoothies, σε σάντουιτς ή γεύματα με κόκκινο κρέας. Ενισχύστε τα αποτελέσματα με την κατανάλωση κανέλας μέσα σε τσάι και σε συνδυασμό με μέλι ή τζίντζερ.

Ο καλύτερος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τις αντικυτταριτιδικές ιδιότητες της κανέλας είναι μέσα σε λάδι για μασάζ. Κάντε επάλειψη στα σημεία του σώματος που πάσχουν από κυτταρίτιδα και δείτε εντυπωσιακά αποτελέσματα.    

Θυμηθείτε πως η κανέλα από μόνη της δεν μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ή να περιορίσετε την κυτταρίτιδα. Στα πλαίσια όμως μιας ισορροπημένης διατροφής και σωματικής άσκησης είναι ένα ακόμη ισχυρό όπλο στη φαρέτρα σας.

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…