Εκπαιδευτικές δράσεις ΕΚΕ το 2013!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Σημαντικές δράσεις ΕΚΕ για την εκπαίδευση στην Ελλάδα!Είναι γνωστό ότι ο δρόμος προς την πρόοδο μίας κοινωνίας ξεκινά από την εκπαίδευση και την παιδεία. Οι εταιρείες στην Ελλάδα φάνηκε να το αναγνωρίζουν και στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στον εκπαιδευτικό τομέα. Είτε με πρωτότυπες ιδέες είτε με πιο παραδοσιακούς τρόπους διάφορες εταιρείες οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο. Ας δούμε μαζί κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις ΕΚΕ στην εκπαίδευση το 2013!

Youth Spark: Αναπτύσσοντας τις δυνατότητες των νέων μέσω της τεχνολογίας

Στην κατάρτιση των νέων στην τεχνολογία θέλησε να συμβάλει η Microsoft με την πρωτοβουλία της Youthspark. Πιο συγκεκριμένα, μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του προγράμματος η εταιρεία ανακοίνωσε το 2013 τη διάθεση νέων και διευρυμένων προγραμμάτων τεχνολογικής εκπαίδευσης και δεξιοτήτων για νέους. Η ενέργεια γίνεται με σκοπό να προάγει την ανταγωνιστικότητα και να τους ενθαρρύνει για καινούριες επιχειρηματικές δράσεις. Η πρωτοβουλία έχει σήμερα εκπληκτικά αποτελέσματα με εκατομμύρια νέους να αποκτούν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και να απασχολούνται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε 100 χώρες με υποστηρικτή και τη Microsoft Hellas, και έχει κάνει τη διαφορά!

Προγράμματα Οικονομικής Εκπαίδευσης

  • Εικονική Επιχείρηση: Ενισχύοντας την πρόσβαση στις οικονομικές γνώσεις σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Με βασικό χορηγό τη Citi λειτούργησε το 2012 το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ). Στα πλαίσια του προγράμματος μαθητές από πολλά σχολεία της χώρας έφτιαξαν “στο χαρτί” τη δική τους επιχείρηση, καινοτόμα και φυσικά φιλική προς το περιβάλλον! Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους αποκομίζοντας πλήθος δεξιοτήτων. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά και στελέχη επιχειρήσεων με αξιοσημείωτη τη συμβολή της Printec. Στο τέλος του προγράμματος οι καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες όχι μόνο βραβεύτηκαν στην Ελλάδα, αλλά δόθηκε στο νικητή και η ευκαιρία για πανευρωπαϊκή διάκριση.

  • Στη Σκιά ενός Στελέχους: Εμβάθυνση στην έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού και στην αγορά εργασίας

Επίσης, με πρωτοπόρες στη συμμετοχή τις δύο προαναφερθείσες εταιρείες λειτούργησε και το πρόγραμμα «Στη σκιά ενός στελέχους» όπου μαθητές πέρασαν την ημέρα τους δίπλα σε ένα στέλεχος στον εργασιακό του χώρο. Σκοπός του προγράμματος ήταν μέσω της προσωπικής επαφής και της εμπειρίας να δοθούν στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αγορά εργασίας.

ΟΤΕ-COSMOTE: Απονομή Υποτροφιών

Μία άλλη πολύ σημαντική δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2013 από την OTE-COSMOTE. Αναλυτικότερα, στις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου και αφού είχε προηγηθεί προκήρυξη, η εταιρεία προέβη στην απονομή υποτροφιών σε 46 φοιτητές σε ολόκληρη τη χώρα. Με την κίνησή της αυτή, η εταιρεία στήριξε έμπρακτα τη δήλωση ότι είναι «πάντα δίπλα στους φοιτητές».

Άλλες δράσεις εταιρειών προς τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης

Η ΜΙΝΕΡΒΑ προσέφερε πετρέλαιο θέρμανσης σε 15 σχολεία σε διάφορους νομούς της Ελλάδας. Πράγματι, η βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα τα Χριστούγεννα του έτους 2013 σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς προσέφερε τα χρήματα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης για 15 σχολεία με σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κοζάνης, Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας.

Η Vodafone συνέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή συνεχίζοντας το έργο της λειτουργίας των Εργαστηρίων Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης στα παιδικά χωριά SOS. Από το 2005 λειτουργούν Εργαστήρια Έκφρασης και Δημιουργικής Απασχόλησης στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη και στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των δικών μας παιδιών, αλλά και παιδιών από την ευρύτερη περιοχή των οποίων οι γονείς αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα Εργαστήρια που λειτουργούν είναι τα εξής: Εικαστικό, Θεατρικό, Μουσικό, Νέων Τεχνολογιών και Έκφρασης μέσω Η/Υ καθώς και Αγγλικής Γλώσσας σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο. Όλα τα εργαστήρια στεγάζονται σε ειδικούς χώρους, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών αλλά και των ειδικών παιδαγωγών που απασχολούνται σε αυτά. Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων μάλιστα έχει δοθεί η δυνατότητα υποδοχής παιδιών και γονιών από την ευρύτερη κοινότητα, και έτσι αφενός ο κόσμος γνωρίζει περισσότερα για το έργο αυτό, αφετέρου ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στα παιδιά και στα παιδιά της περιοχής. Στα Εργαστήρια συμμετέχουν περισσότερα από 150 παιδιά και απασχολούνται 10 εξειδικευμένοι συνεργάτες.

Η Τράπεζα Πειραιώς προσέφερε αποσυρόμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό σε σχολεία. Πράγματι, επιθυμώντας να συμβάλλει στην ενίσχυση του εξοπλισμού και στην οργάνωση των σχολικών χώρων, ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον πιο υποστηρικτικό στις διαδικασίες μάθησης, ο Όμιλος συνέχισε και το 2012 να προσφέρει αποσυρόμενο εξοπλισμό σε σχολεία. Συγκεκριμένα, σε 89 μονάδες Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προσφέρθηκαν υπολογιστές, εκτυπωτές και πάγιος εξοπλισμός γραφείου.

H δωρεάν προώθηση εκπαιδευτικών φακέλων και τόµων από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίστηκε με σκοπό την προετοιµασία σχολικών επισκέψεων στα μουσεία του Δικτύου. Επίσης, απεστάλησαν τιμής ένεκεν 841 τόμοι σε δηµόσιες, σχολικές, τοπικές, πανεπιστηµιακές και ερευνητικές βιβλιοθήκες κατόπιν σχετικού αιτήµατός τους. Διατέθηκαν 767 τόμοι, που αφορούσαν 14 τίτλους των εκδόσεων του ΠΙΟΠ ως πανεπιστηµιακά συγγράµµατα με σημαντική τιμολογιακή έκπτωση.

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.