Εαρινή Κόπωση -Υγιεινή Διατροφή: 0 – 1

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εαρινή Κόπωση -Υγιεινή Διατροφή: 0 - 1Η άνοιξη είναι πια εδώ!! Τη βλέπουμε στη λάμψη του ήλιου, στις μέρες του αργούν να τελειώσουν, στον κόσμο που τριγυρνάει ανέμελα, στη γλυκιά αναστάτωση που μας φέρνει.

Μπορείτε να χαρείτε κι εσείς αυτήν την όμορφη εποχή ή νιώθετε κουρασμένοι και άτονοι; Αν είστε  ένα από «τα θύματα» της Εαρινής Κόπωσης μην τρομάζετε! Λαμπρό αντίδοτο και στην περίπτωση αυτή είναι η Διατροφή. Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού και να καταπολεμήσει την κόπωση αποτελεσματικά.

Ορίστε μερικές προτάσεις:

  • Διατηρήστε το επίπεδο της ενέργειας στο σώμα σταθερό: αποφύγετε τις εναλλαγές ασιτίας και υπερφαγίας, και το ανεβοκατέβασμα της ινσουλίνης με μικρά και συχνά γεύματα. 
  • Ενυδατώστε τον οργανισμό σας πίνοντας  6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Πίνετε νερό ακόμη και όταν δε διψάτε.
  • Μην παραλείπετε το πρωινό σας. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας και δίνει ενέργεια για να ξεκινήσετε τη μέρα σας σωστά.
  • Μην παραλείπετε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας. Εκτός από τα τρία κύρια, το δεκατιανό και το απογευματινό γεύμα έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία στη βιοχημεία του σώματος.
  • Αποφύγετε τις πολύ αυστηρές δίαιτες. Σχεδόν καμία δίαιτα χαμηλότερη των 1.200 θερμίδων δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε βασικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών. Προτιμήστε αυτά που είναι της εποχής, τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα και μειώστε το οξειδωτικό στρες του μεταβολισμού σας. Η τσουκνίδα, το σπανάκι, οι πιπεριές, το κουνουπίδι, το μαρούλι και το λάχανο προσφέρουν βιταμίνη C και Φυλικό οξύ που είναι δύο ισχυρά όπλα κατά της κόπωσης.
  • Διαλέξτε προσεκτικά τα φρούτα που καταναλώνετε: ακολουθήστε τις εποχές για την επιλογή τους, προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα και αποφύγετε τα πολύ γλυκά και πολύ ώριμα φρούτα. Συστατικό κλειδί: η βιταμίνη C
  • Καταναλώστε άριστης ποιότητας πρωτεΐνες. Άριστης ποιότητας πρωτεΐνες είναι αυτές του γάλακτος και των προϊόντων του και του αυγού. Προσθέστε επίσης στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο σολομό,  τσιπούρα και σαρδέλες.
  • Μειώστε τα όξινα τρόφιμα, όπως η ζάχαρη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα πλήρη γαλακτοκομικά, η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, τα πατατάκια, οι σοκολάτες και το αλκοόλ.
  • Αντίθετα αυξήστε τα αλκαλικά τρόφιμα όπως τις σαλάτες, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, το λεμόνι, το λάιμ, το καρπούζι και από τα λαχανικά η ντομάτα.
  • Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως άπαχο λευκό και κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα δημητριακά.
  • Επιτρέψτε την απόλαυση λίγης σοκολάτας bitter και μιας μπανάνας για απογευματινό.
  • Μάθετε να αγαπάτε το φαγητό με ήπιες γεύσεις. Περιορίστε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά.
  • Εαρινή Κόπωση -Υγιεινή Διατροφή: 0 - 1Μην παραγεμίζετε το στομάχι σας με ένα μόλις γεύμα. Μεγάλη ποσότητα αίματος πηγαίνει στο στομάχι, αφήνοντας τον εγκέφαλο σε κατάσταση λήθαργου.
  • Περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Μειώστε την καφεΐνη που μπορεί στην αρχή να σας τονώσει, μετά όμως προκαλεί εκνευρισμό και εξάντληση.

Φροντίστε να κοιμόσαστε αρκετές ώρες και μάλιστα νωρίς. Χαλαρώστε με ένα βιβλίο, περπάτημα, γιόγκα ή zumba.

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…