Δροσίστε το σπίτι σας οικολογικά

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού πλησιάζουν και ο καύσωνας για μία ακόμη φορά θα είναι ανυπόφορος. Επιλέξτε λοιπόν να δροσίσετε το σπίτι σας φέτος με έναν διαφορετικό τρόπο. Δεν χρειάζεται πλέον να επιβαρύνεται η φύση, μπορείτε με μια οικολογική λύση να δροσίσετε τους χώρους του σπιτιού σας.

Συνδυάστε την κατάλληλη ηλιοπροστασία, τη φυσική κυκλοφορία του αέρα και τη χρήση ανεμιστήρων οροφής (που έχουν μικρό αρχικό και λειτουργικό κόστος) και σχεδόν θα μηδενίσετε το ψυκτικό φορτίο του κτιρίου για την μεγαλύτερη περίοδο του καλοκαιριού.

  • Περιορίστε τον φυσικό αερισμό όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά και σκιασμένα. Το βράδυ αερίστε τους εσωτερικούς χώρους.
  • Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη από ένα κλιματιστικό μπορεί να μειωθεί έως και 40% σκιάζοντας εξωτερικά παράθυρα και το κτίριο γενικότερα.
  • Επιλέξτε ενεργειακά αποδοτικά κλιματιστικά και μειώστε την κατανάλωση ενέργειας κατά 20-50%.
  • Εγκαταστήστε το κατάλληλο μέγεθος κλιματιστικού για τον χώρο σας. Μια μονάδα τεραστίων διαστάσεων θα καταναλώνει περισσότερο, ενώ μια υπερβολικά μικρή μονάδα δεν θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

  • Διατηρήστε τον θερμοστάτη του κλιματιστικού στα συνηθισμένα επίπεδα. Χαμηλώνοντας την θερμοκρασία όταν ξεκινάτε τη λειτουργία του μηχανήματος δεν θα καταφέρετε να ψύξει τον χώρο πιο γρήγορα και υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η θερμοκρασία του χώρου, ακόμη και κάτω από τις συνθήκες άνεσης, αυξάνοντας έτσι το λειτουργικό κόστος.
  • Προγραμματίστε τη λειτουργία του κλιματιστικού ανάλογα με τις απαιτήσεις σας και τη χρήση των χώρων.
  • Ρυθμίστε τον ανεμιστήρα του κλιματιστικού σε χαμηλές ταχύτητες όταν υπάρχει πρόβλημα υψηλής υγρασίας.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr