Δώστε ώθηση στην αναπαραγωγική σας ικανότητα με βότανα

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Η αντρική γονιμότητα επηρεάζεται πέρα από τη φυσική σας κατάσταση, από τον τρόπο ζωής σας και πάνω από όλα από τη διατροφή. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σε πολλούς πολιτισμούς χρησιμοποιούσαν βότανα για να ενισχύσουν την αναπαραγωγική ικανότητα των αντρών. Η αξία αυτών των βοτάνων παραμένει διαχρονική και στο σήμερα. Κάποια μάλιστα είναι κατάλληλα για άντρες και γυναίκες.

Λιναρόσπορος για υγεία στο σπέρμα

Η υγεία του σπέρματος καθώς και άλλες σημαντικές λειτουργίες, προάγονται από τα λιπαρά οξέα, που περιέχουν συμπληρώματα όπως το λινιέλαιο. Πρόκειται για μια καλή επιλογή σε περίπτωση που προσπαθεί κάποιος να τεκνοποιήσει και ειδικά αν είναι άντρας, διότι τα συστατικά στο έλαιο του λιναρόσπορου βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του σπέρματος, βελτιώνουν την κινητικότητα και των αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενώ μπορούν ακόμα να βοηθήσουν σε περιπτώσεις ανδρικής ανικανότητας.

Με τζίνσενγκ μπορείτε να τεκνοποιήσετε και σε βαθιά γεράματα

Το σιβηρικό τζίνσενγκ θεωρείται ότι αυξάνει την αναπαραγωγική ικανότητα: μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι βοηθά στην αύξηση της αναπαραγωγικής ικανότητας των αντρών. Η ρίζα αυτή έχει μακρά λαϊκή παράδοση  στην καταπολέμηση της ανδρικής υπογονιμότητας και ειδικά στη Ρωσία. Εκτός όμως από αυτό, έχει και πολλές άλλες θετικές επιδράσεις: αυξάνει τη μακροβιότητα, επαναφέρει τη ζωτικότητα, διεγείρει και την καλή μνήμη, αλλά και την όρεξη –με λίγα λόγια, επηρεάζει γενικά την όλη κατάσταση της υγείας.

Παρ’ όλα αυτά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και γνωστά βότανα όπως το τζίνσενγκ, μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα. Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το τζίνσενγκ δεν είναι καθόλου ασφαλές για τις γυναίκες που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα.

Μέχρι στιγμής αποτελεί το μοναδικό βότανο που αναγνωρισμένα, ακόμα και από το χώρο της επιστήμης, διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης. Οι Κινέζοι έχουν να διηγούνται αμέτρητες ιστορίες για άντρες που στα ενενήντα τους απέκτησαν παιδιά χάρη στο τζίνσενγκ.

Το αντίστοιχο τζίνσενγκ της Ινδίας

Η αγιουρβεδική ιατρική μας διδάσκει ότι το βότανο ashwaganda «ενδυναμώνει» το σπέρμα. Η ρίζα του αποτελεί αρχαίο ινδικό τονωτικό για τη θεραπεία της υπογονιμότητας. Το ashwaganda για τους θεραπευτές τις αγιουρβεδικής ιατρικής, είναι στην ουσία ό,τι το τζίνσενγκ για τους Κινέζους.

Και ο ψευδάργυρος ενισχύει την αντρική γονιμότητα

Αλλά και ο ψευδάργυρος είναι ευεργετικός για τους άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας. Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και εκτοξεύει στα ύψη την παραγωγή τεστοστερόνης. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα θα πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε  και από κάποιο συμπλήρωμα χαλκού, καθώς σε πολλές περιπτώσεις παρεμποδίζει την απορρόφηση του, επηρεάζοντας αρνητικά τα επίπεδα χαλκού στο αίμα. Ο ψευδάργυρος μπορεί να ληφθεί είτε ως συμπλήρωμα, είτε μέσω της διατροφής, καθώς τον βρίσκουμε σε διάφορες τροφές, όπως τα οστρακοειδή.

Τα οστρακοειδή περιέχουν τον περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα, από κάθε άλλη τροφή. Στην Αμερική, το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά αποτελούν τους κύριους εκπρόσωπους του ψευδάργυρου στη διατροφή. Άλλες σπουδαίες πηγές είναι τα θαλασσινά, όπως καβούρια και αστακός, αλλά και τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά.

Τριβόλι-το βότανο της αναπαραγωγής

Το τριβόλι ως γνωστόν θεραπεύει τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, καθώς και την υπογονιμότητα, αφού σταθεροποιεί και βελτιώνει την κατάσταση των ορμονών. Το τριβόλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως βότανο για αναπαραγωγή, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, δικαίως, αφού επαληθεύει τις φήμες που το ακολουθούν: αποτελεί το ασιάτικο βότανο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άντρες και γυναίκες, ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις επιδόσεις του στην ποιότητα του σπέρματος.

Σερενόα για άντρες και γυναίκες

Αντίστοιχα η σερενόα ανήκει στα βότανα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άντρες και γυναίκες. Στους άντρες ανεβάζει τη λίμπιντο, αυξάνει τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες, και τρέφει το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Από την άλλη αποτελεί φυσικό στεροειδές που τονώνει και ενδυναμώνει τη γονιμότητα και στις γυναίκες ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, εξισορροπώντας τις λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων και των αδένων τους.

Το συμπέρασμα που καταλήγουμε, είναι ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει όλα τα παραπάνω όσο πιο συχνά γίνεται. Προσθέτοντας λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο λάδι του ψαριού ή λιναρόσπορου, κάνετε χάρη όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, αλλά και στο αναπαραγωγικό: συμβάλλετε στην καλύτερη λειτουργία του σπέρματος και των υγρών. 

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.