Δωρεάν mobile apps εκμάθησης ξένων γλωσσών… για να μη γεράσεις ποτέ!

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου

Influence:

Θέλετε να μάθετε μόνοι σας μια ξένη γλώσσα, αλλά χρειάζεστε εύκολους και ανέξοδους τρόπους προκειμένου να ενσωματώσετε τη μάθηση στην καθημερινή σας ρουτίνα; Ίσως να σκοπεύετε να ταξιδέψετε, να μελετήσετε για κάποιες εξετάσεις ή να ονειρεύεστε να ανοίξετε έναν κόσμο από επαγγελματικές ευκαιρίες. Μπορεί απλά να θέλετε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας, να εξασκήσετε τη μνήμη σας και να κατακτήσετε νέες κουλτούρες, ανθρώπους κι ενδιαφέροντα. Δε χρειάζεται να αγοράσετε μεθόδους με βιβλία και CDs.

Μπορεί να μην έχετε χρόνο και χρήμα ούτε για διαδικτυακά μαθήματα, έχετε όμως κινητό τηλέφωνο! Ειδικά αν γνωρίζετε ήδη αγγλικά, μπορείτε να πάτε οπουδήποτε – στο σπίτι, στη δουλειά, για καφέ ή περιμένοντας στην ουρά, μέσα στο τρένο και το λεωφορείο – και συγχρόνως να απολαύσετε δωρεάν, μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές για εκμάθηση ξένης γλώσσας.

Το Duolingo (https://www.duolingo.com/) θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις συστηματικά μια ξένη γλώσσα, κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή, σε Android ή σε iOS κινητά. Δεν επιμένει στην απομνημόνευση αλλά σε παρακινεί να διαβάσεις και να γράψεις, βλέποντας, ακούγοντας και αφομοιώνοντας. Σε προκαλεί να συμμετάσχεις σε διασκεδαστικές δραστηριότητες, που προσθέτουν βαθμούς όταν τις ολοκληρώνεις σωστά και σου δίνουν την αίσθηση του παιχνιδιού. Αρχικά ξεκινάς με απλές φράσεις και σταδιακά προχωράς σε πιο σύνθετες προτάσεις.  Το Duolingo διορθώνει τα λάθη σου και επαινεί τις προσπάθειές σου, ενώ μπορείς να επαναλάβεις τα μαθήματα και να δουλέψεις τις ατέλειές σου.

Σου προτείνει ακόμη και να πάρεις μέρος σε ομάδες εξάσκησης, αλληλεπιδρώντας με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αν δεν γνωρίζεις άλλη γλώσσα από τα Ελληνικά, με το Duolingo μπορείς να μάθεις αγγλικά, για τις υπόλοιπες 30 γλώσσες όμως, θα χρειαστούν γνώσεις αγγλικών. Υπάρχουν ωστόσο πράγματα που το σύστημα του Duolingo δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει, όπως να σου παρέχει εξηγήσεις για τη χρήση της γραμματικής ή για τη δομή της γλώσσας που μαθαίνεις.

Δωρεάν mobile apps εκμάθησης ξένων γλωσσών… για να μη γεράσεις ποτέ!

Το Memrise (https://www.memrise.com/app/) διαθέτει κι αυτό αρκετές γλώσσες, είναι εύκολο στη χρήση, και διαθέτει ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας που σε ενθαρρύνει και σε προκαλεί να μάθεις. Ξεκινά αργά και σε αφήνει να αποφασίσεις πόσες λέξεις μπορείς να απορροφήσεις σε ένα μάθημα, ενώ ευνοεί καθημερινές επικοινωνιακές δεξιότητες και όχι τεχνικές ασκήσεις. Επιστρατεύει μνημονικά κόλπα (κάρτες με εικόνες και ήχους) για ταχύτερη εκμάθηση. Η μέθοδός του ευνοεί όσους θέλουν να μάθουν γλώσσες με εντελώς ξένα αλφάβητα, π.χ. κινέζικα, ρώσικα. Η χρήση βίντεο κλπ με ντόπιους ομιλητές, σου δίνει την ευκαιρία να ακούσεις διαφορετικές φωνές και να προσαρμοστείς με διασκεδαστικό τρόπο στο πώς  πραγματικοί άνθρωποι μιλούν στην καθημερινή ζωή.  Ίσως οι ευκαιρίες για να εξασκηθείς στην προφορά δεν είναι πολλές και η συνεχής προτροπή να αναβαθμίσεις την εφαρμογή έναντι πληρωμής γίνεται ενοχλητική, αλλά είναι εξαιρετικός ο τρόπος που σου μαθαίνει λεξιλόγιο περνώντας κυριολεκτικά τις λέξεις στο μυαλό σου!

Το δίκτυο Busuu (https://www.busuu.com) προσφέρει 12 ξένες γλώσσες, με καλύτερη πτυχή του τη διαδραστικότητά του. Εύκολο στη χρήση και ευέλικτο, διαθέτει ποικιλία μαθησιακών δραστηριοτήτων και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις διάλογο με ανθρώπους που μιλούν τη γλώσσα που σ’ ενδιαφέρει. Σε διευκολύνει να βάζεις στόχους ανάλογα με το τι θέλεις να μάθεις και παίρνει πρωτοβουλίες για να σε κρατά ενθουσιασμένο. Έχει ένα φανταστικό τρόπο να παίρνει μια έννοια για την οποία να διδάσκει λεξιλόγιο και να εισαγάγει γραμματική, έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσεις σε πραγματικές περιστάσεις επικοινωνίας. Ένα βέβαια πολύ σημαντικό μειονέκτημα του Busuu σε σχέση με άλλες εφαρμογές, είναι ο περιορισμός των γλωσσών που μπορούμε να διδαχθούμε. Μας επιτρέπεται να επιλέξουμε μόνο μία από τις 12 διαθέσιμες γλώσσες. Αν θέλουμε να εξασκηθούμε σε παραπάνω από μία γλώσσες, πρέπει να βάλουμε το χέρι στη τσέπη!

Η τακτική εξάσκηση στο tablet ή το Smartphone σας – ακόμη και αν αφιερώνετε μόνο 15 λεπτά την ημέρα – είναι αρκετή για να κερδίσετε τα οφέλη από την εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό σας να κάνει κάτι πιο περίπλοκο από το να απομνημονεύει απλά νέες λέξεις, διευρύνετε την κριτική σας σκέψη και ικανότητα με περισσότερους τρόπους από όσους φαντάζεστε. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών διαφοροποιεί τον εγκέφαλο, και ιδιαίτερα την περιοχή που επεξεργάζεται τις πληροφορίες, όπως η άσκηση χτίζει τους μύες. Καθυστερεί τα σημάδια άνοιας και νόσου του Alzheimer, βελτιώνει τη μνήμη και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Εκμεταλλευτείτε έναν τρόπο μάθησης που σας προσφέρεται χωρίς να πληρώσετε και στο δικό σας χρόνο και ρυθμό. Μη χρησιμοποιείτε δικαιολογίες του στυλ «είμαι μεγάλος πια για ξένες γλώσσες». Σαν ενήλικας έχετε το τεράστιο πλεονέκτημα ότι έχετε ήδη κατακτήσει πλήρως τη μητρική σας γλώσσα, απλά τώρα μαθαίνετε με διαφορετικό τρόπο  από ότι τα παιδιά. Η γνώση δεν έχει όρια, ούτε ηλικία, γι’ αυτό μη διστάζετε!

Εικόνες από το Duolingo

Δωρεάν mobile apps εκμάθησης ξένων γλωσσών… για να μη γεράσεις ποτέ!

Άσκηση ισπανικών

Δωρεάν mobile apps εκμάθησης ξένων γλωσσών… για να μη γεράσεις ποτέ!

Άσκηση γαλλικών

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr