Δημοφιλή μουσεία στον κόσμο

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Τα μουσεία μπορούν να σε φέρουν σε επαφή με πάρα πολλές διαφορετικές εποχές. Είναι κάτι σαν ταξίδι στο χρόνο και αποτελούν μόρφωση, πολύ περισσότερη από κάθε βιβλίο. Ας δούμε κάποια από τα δημοφιλέστερα μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο

Η λειτουργία του ξεκινά πολύ πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα το 1753. Από τότε, συλλέγει και παρουσιάζει στο κοινό εκθέματα από όλο τον κόσμο, θησαυρούς πολλών διαφορετικών πολιτισμών. Όπως οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε, δυστυχώς για εμάς το μουσείο αυτό έχει στην κατοχή του τα μάρμαρα του δικού μας Παρθενώνα, που γίνονται αντικείμενο θαυμασμού για χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στη συλλογή του υπάρχουν ακόμη αιγυπτιακά και πολλά άλλα εκθέματα.

Μουσείο Βατικανού, Ρώμη

Εκθέματα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, αγάλματα και αξιοθαύμαστα έργα τέχνης της Αναγέννησης, είναι λίγα από τα πράγματα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το μουσείο του Βατικανού. Πρόκειται στην ουσία για πολλά κτίσματα απείρου κάλλους, και ιδρύθηκαν από τον Πάπα Ιούλιο τον Β’ τον 16ο αιώνα. Στα μουσεία του Βατικανού συναντά κανείς και την πασίγνωστη Cappella Sistina, παρεκκλήσι που είναι φημισμένο για τις τοιχογραφίες του και κυρίως την οροφή ζωγραφισμένη από τον Μιχαήλ Άγγελο.

Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι

Σαν κτίριο υπήρξε φρούριο και παλάτι, μέχρι που κατέληξε ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία του κόσμου. Σε αυτό θα δει κανείς το πορτρέτο της Mona Lisa, του Leonardo Da Vinci, ώστε να διαπιστώσει αν τελικά κοιτάζει ταυτόχρονα σε όλες τις κατευθύνσεις, πίνακες του Μιχαήλ Άγγελου, την Αφροδίτη της Μήλου και άλλα σημαντικά εκθέματα. Στην πραγματικότητα αυτά είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρεις ποιό να πρωτοδείς.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Washington

Ιδρύθηκε το 1910 και αποτελεί το πιο διάσημο μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα σε αυτό συναντάς απολιθώματα, εκθέματα από την χλωρίδα και την πανίδα. Εκθέματα πραγματικά εντυπωσιακά, που σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι ζωντανά.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Λονδίνο

Με εκθέματα και στοιχεία που συνέλλεξε ο Δαρβίνος κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου κατέχει σίγουρα μια θέση στη λίστα. Ορυκτά και εκθέματα ζωολογίας είναι λίγα από τα πράγματα που στεγάζει το μουσείο αυτό, που λειτουργεί από το 1881 και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Mητροπολιτικό Μουσείο της Τέχνης, Νέα Υόρκη

Πίνακες, γλυπτά, μουσικά όργανα και άλλα στοιχεία της τέχνης είναι μόνο λίγα από τα εκθέματα που βλέπεις στο μουσείο αυτό. Πρόκειται για το σημαντικότερο μουσείο τέχνης στις ΗΠΑ, το οποίο λειτουργεί από το 1870.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.