Διαβάστε παραμύθια

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Όταν ακούμε τη λέξη παραμύθια, αμέσως έρχονται στο μυαλό μας τα παιδιά. Από πολύ παλιά, έχουμε συνδέσει αυτές τις δύο λέξεις, όμως, μάλλον ήρθε ο καιρός να το επεκτείνουμε λιγάκι. Γιατί τα παραμύθια δεν είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη και για τους ενήλικους.

Μερικά από αυτά αναλύονται παρακάτω:

  • Ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα σας! Ένα παραμύθι είναι, ουσιαστικά, μια φανταστική ιστορία με ανύπαρκτα πλάσματα που είναι γραμμένη έτσι ώστε να κατανοείται εύκολα από κάθε ηλικία. Οι πρωτότυπες ιδέες πάνω στις οποίες είναι γραμμένα μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύσσετε και τις δικές σας, καθώς βλέπετε μια διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές αντιλήψεις και στάσεις.
  • Διαχωρίζουν το σωστό από το λάθος. Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ένα τελικό ηθικό δίδαγμα, το οποίο μπορούμε να συσχετίσουμε με καταστάσεις που μας συμβαίνουν. Έτσι, είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα κοινά πράγματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι και πως να βρίσκουμε την καλύτερη δυνατή λύση, χωρίς να πληγώνουμε τον  εαυτό μας ή άλλους.
  • Αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Αναλύοντας τις επιπτώσεις που έχουν οι πράξεις των χαρακτήρων, μας δίνεται η δυνατότητα να κρίνουμε και να αναπτύσσουμε μια συγκεκριμένη άποψη πάνω σε διαφορετικά θέματα, ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι αμελητέο. Διότι, αν το καλοσκεφτούμε, τις περισσότερες φορές που ανησυχούμε για κάτι και δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, έχει αποδειχθεί ότι δεν ήταν κάτι τόσο σημαντικό όσο νομίζαμε.

  • Μπορούν να σας χαλαρώσουν. Συνήθως, τα περισσότερα παραμύθια, έχουν να διηγηθούν μία σύντομη διδακτική ιστορία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αφιερώνετε ελάχιστο από τον χρόνο σας ξέγνοιαστα και ξεκούραστα, από το να ξοδεύετε πολλές ώρες πάνω από ένα βιβλίο, τουλάχιστον όταν δεν έχετε τον απαιτούμενο χρόνο.
  • Έχουν ενδιαφέρον! Από τη μία το γεγονός ότι είναι προϊόντα μυθοπλασίας, από την άλλη ότι μπορούν να διδάξουν μια αρετή ή αξία στον ίδιο βαθμό που θα το έκανε ένα καλό βιβλίο, όλα συμβάλλουν στο να τα κάνουν κάτι το οποίο αξίζει να πάρει χρόνο και σκέψη.
  • Βοηθάνε να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας. Σχεδόν σε όλα τα παραμύθια γίνεται εμφάνιση διαφόρων συναισθημάτων, όπως στεναχώρια, αγάπη, χαρά, προδοσία. Βλέποντας τη διαφορά μεταξύ του παράλογου και ενός υγιούς συναισθήματος, παίρνουμε μαθήματα και κατανοούμε πότε χρειάζεται να είμαστε πιο διαχυτικοί και πότε πιο μαζεμένοι για το καλό μας.

Για όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αλλά και πολλούς άλλους λόγους, το διάβασμα παραμυθιών είναι ένα εξαιρετικό χόμπι για κάθε ηλικία. Εσείς ακόμα να το ξεκινήσετε;

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…