Διατηρήστε σχέση πάθους με το σύντροφό σας… για πάντα

Συντάκτης: Βάλια Παυλίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Διατηρήστε σχέση πάθους με το σύντροφό σας... για πάνταΟ έρωτας είναι κάτι που πολύ έχει ερευνηθεί και λίγο έχει εξηγηθεί. Ίσως γιατί δεν μπορείς να τον μελετήσεις στα εργαστήρια και στα ακαδημαϊκά έδρανα αλλά μόνο εκεί που ανθίζει: στην ίδια την ζωή.

Έρευνα που διεξήχθη από τον ψυχολόγο Daniel O’ Leary και την επιστημονική του ομάδα στο Πανεπιστήμιο Stony Brook κατέγραψε τα στοιχεία εκείνα που κρατάνε ενωμένους και ακόμα ερωτευμένους ανθρώπους που συμβιούν σε μακροχρόνιες σχέσεις δεκαετίας και άνω.

Τα 12 κλειδιά της ευτυχίας σε μια μακροχρόνια σχέση, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα είναι τα εξής:

 1. Να σκέφτεσαι θετικά για το σύντροφό σου        

Αυτό συνεπάγεται ότι επικεντρώνεσαι στα θετικά στοιχεία του συντρόφου σου και όχι στα αρνητικά. Η επίμονη ενασχόληση με τα ελαττώματά του τα υπερμεγενθύνει στα μάτια σου και τον κάνει να φαίνεται χειρότερος από ό,τι πραγματικά είναι. 

 1. Να σκέφτεσαι το σύντροφό σου όταν είστε χώρια

Χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει διαρκώς να τον έχεις στο μυαλό σου, το να τον σκέφτεσαι κάποιες στιγμές είναι θετική ένδειξη στην σχέση σας 

 1. Δυσκολία να συγκεντρωθείς σε άλλα πράγματα όταν σκέφτεσαι το σύντροφό σου

Αν μπορείς να παραγκωνίζεις εύκολα τις σκέψεις σου για το σύντροφό σου, σημαίνει ότι δεν καταλαμβάνει μικρό μερίδιο στην γνωστική σου σφαίρα. 

 1. Να απολαμβάνετε νέες και προκλητικές εμπειρίες

Τα ετερώνυμα έλκονται όσον αφορά στα προσωπικά ενδιαφέροντα και τα χόμπι. Το να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί βιώνοντας νέες εμπειρίες ενισχύει τα θετικά συναισθήματα της σχέσης. 

 1.  Να περνάτε χρόνο μαζί

Αν αγαπάς κάποιον θες να περνάς χρόνο μαζί του και όσο περνάς χρόνο μαζί του, τόσο περισσότερο τον αγαπάς. 

 1. Έκφραση συναισθήματος  

Το να δείχνουμε τα συναισθήματά μας είναι εξίσου σημαντικό με το να έχουμε συναισθήματα. Δεν χρειάζονται μεγαλειώδεις εκφράσεις αγάπης. Ένα άγγιγμα, ένα χάδι, είναι πολλές φορές αρκετό. 

 1. Η σεξουαλική επιθυμία    

Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη έρευνα ανέφεραν πως όταν ο σύντροφός τους τους αγγίζει, νιώθουν το σώμα τους να ανταποκρίνεται. Ο συντονισμός αυτός, είναι σημαντικός για να κρατηθεί ζωντανή μια σεξουαλική σχέση 

 1. Η ερωτική συνεύρεση   

Δεν είναι άξιο απορίας πως η πιο άμεση έκφραση του έρωτα είναι η συνεύρεση. Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν πως τα ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα στη σχέση τους, αγαπούν τον σύντροφο τους και έχουν συχνή σεξουαλική επαφή. 

 1. Γενικό αίσθημα Ευτυχίας    

Οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι από τη ζωή τους έχουν δυνατότερα συναισθήματα αγάπης προς το σύντροφό τους. Δεν είναι εύκολο ωστόσο να προσδιορίσουμε από την έρευνα αν οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι γενικότερα επειδή είναι ερωτευμένοι ή το αντίστροφο. 

 1. Να θες να ξέρεις συνέχεια που βρίσκεται ο σύντροφος σου 

Αυτό φαίνεται να έχει περισσότερο ισχύ για τους άνδρες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα. Και αν και δεν ακούγεται και πολύ θετικό, σκεφτείτε απλά ότι ταιριάζει με το Νο. 2 «Να σκέφτεσαι τον σύντροφό σου όταν είστε χώρια».

 1. Να σκέφτεσαι έμμονα τον σύντροφο σου   

Το να έχεις μια ελαφριά εμμονή με το σύντροφό σου φαίνεται να είναι ένας θετικός δείκτης για τη σχέση, τουλάχιστον για τις γυναίκες. Οι γυναίκες της εν λόγω έρευνας δεν ήθελαν να ξέρουν οπωσδήποτε που βρίσκεται ο σύντροφος τους ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο ήταν πολύ πιθανό να τον σκέφτονται επίμονα.

 1. Το πάθος για τη ζωή   

Οι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους με πάθος φαίνεται να μεταφέρουν αυτά τα δυνατά συναισθήματα και στην ερωτική τους ζωή. Αν θέλετε η σχέση σας να έχει πάθος, αντιμετωπίστε με ενθουσιασμό και όρεξη και τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας. Ο εγκέφαλος αντιδρά παρόμοια τόσο στον έρωτα όσο και στην ενθουσιώδη ενασχόληση με άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Αυτό στην έρευνα φαίνεται να ισχύει περισσότερο για τους άνδρες.  

Ελεύθερη απόδοση από το πρωτότυπο: 

Psychology Today

Επιστημονική πηγή

O’Leary, K., Acevedo, B. P., Aron, A., Huddy, L., & Mashek, D. (2012). Is long-term love more than a rare phenomenon? If so, what are its correlates?. Social Psychological and Personality Science, 3(2), 241-249. doi:10.1177/1948550611417015

«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κ. Παυλίδου. Για περισσότερα κείμενα του συγκεκριμένου αρθρογράφου πατήστε εδώ»

Συντάκτης: Βάλια Παυλίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Η Βάλια Παυλίδου γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης…