Βιολογικές τροφές που πρέπει να επιλέξετε

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιολογικές τροφές που πρέπει να επιλέξετεΤα προτερήματά τους γνωστά. Υπάρχουν όμως κίνητρα, που θα κάνουν και τον λιγότερο πρόθυμο να τα δοκιμάσει; Πρόσφατα εκδόθηκε μια λίστα τροφίμων με τα υψηλότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται μερικά γνωστά φρούτα και λαχανικά, που βρίσκονται συχνά στα πιάτα μας. Ας δούμε βάσει αυτής της λίστας, ποιες τροφές θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε στη βιολογική τους μορφή.

  • Μήλα. Υπολογίζονται περισσότερα από 40 διαφορετικά φυτοφάρμακα επειδή οι μύκητες και τα έντομα απειλούν τις σοδειές των αγροτών. Δεν αποτελεί έκπληξη, να εντοπίζονται κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε χυμό ή σάλτσα μήλου.
  • Σέλινο. Δεν ανήκει σε καμία από τις τρεις βασικές κατηγορίες τροφίμων με τα υψηλότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων (καρποί δέντρων, μούρα και φυλλώδη λαχανικά). Σύμφωνα με τεστ της USDA βρέθηκαν πάνω από 60 διαφορετικά φυτοφάρμακα στο σέλινο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε βιολογικό σέλινο, δοκιμάστε μπρόκολο, ραπανάκια και κρεμμύδια.
  • Φράουλες. Στην κατηγορία των μούρων βρίσκεται το δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο. Σχεδόν 60 διαφορετικά φυτοφάρμακα έχουν βρεθεί στις φράουλες, αν και μια ασφαλέστερη λύση είναι οι κατεψυγμένες.
  • Ροδάκινα. Περισσότερα από 60 παρασιτοκτόνα μπορούν να βρεθούν στα ροδάκινα των λαϊκών αγορών. Τα κονσερβοποιημένα περιέχουν σαφώς λιγότερα.
  • Σπανάκι. Από τα λαχανικά, που καλό θα ήταν να προτιμάτε βιολογικό. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά του στοιχεία είναι σημαντικά, όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν το καταναλώνετε ωμό.
  • Σταφύλια. Ιδιαίτερα τα εισαγόμενα και μάλιστα η σταφίδα  είναι αρκετά επίφοβα και για το λόγο αυτό, προτιμήστε τα εδώδιμα και βιολογικά.Βιολογικές τροφές που πρέπει να επιλέξετε
  • Πατάτες. Από τα αγαπημένα τρόφιμα μικρών και μεγάλων. Λόγω της υψηλής της κατανάλωσης, πρέπει να είμαστε και αντίστοιχα προσεκτικοί. Η βιολογική πατάτα έχει σαφώς καλύτερη γεύση και είναι πιο υγιεινή.
  • Μαρούλι. Στην ίδια κατηγορία με το σπανάκι, το δεύτερο πιο επικίνδυνο συμβατικό, καθώς συνηθίζεται να τρώγεται ωμό. Σε περίπτωση που δεν βρείτε βιολογικό μαρούλι, προτιμήστε το σπαράγγι. 

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr