Αυχενικό σύνδρομο: Μύθοι και πραγματικότητα

Συντάκτης: Flowmagazine

Κάποιες φορές επειδή βγήκαμε έξω φρεσκολουσμένοι, άλλες επειδή περάσαμε πολλές ώρες σκυμμένοι στον υπολογιστή, όλοι –λίγο έως πολύ- νιώσαμε πιάσιμο ή πόνο στον αυχένα, το λεγόμενο ως αυχενικό σύνδρομο. Υφίσταται στ’ αλήθεια τέτοια πάθηση; Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια η κατάλληλη θεραπεία ανά περίπτωση; Μήπως και το άγχος παίζει ρόλο σε όλα αυτά;

Αυχενικό σύνδρομο

Πρόκειται για ένα αδόκιμο όρο που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητα για να περιγράψουμε μια σειρά από συμπτώματα. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει πάθηση με αυτό το όνομα, αλλά άθροιση συμπτωμάτων που προέρχονται από διάφορες παθήσεις, όπως η αυχεναλγία, η δισκοπάθεια, η σπονδυλαρθρίτιδα  της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή ό,τι απέμεινε από έναν τραυματισμό.

Συμπτώματα και διάγνωση

 Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα. Προκαλείται από την κακή στάση του σώματος, σε καθημερινές δραστηριότητες, ή από την αθλητική καταπόνηση. Ο πόνος συνοδεύεται συνήθως από επώδυνη κίνηση του κεφαλιού και αντανάκλαση του πόνου στον ώμο και στο χέρι. Ανάλογα με την αιτία του συνδρόμου οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν επίσης μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα στον αυχένα, στη ράχη και στα χέρια, ευαισθησία στο άγγιγμα, πονοκέφαλο, ζάλη, ίλιγγο, βουητό στα αφτιά, διαταραχές της ισορροπίας και της όρασης, δυσκαμψία.

Παρόλο που είναι μια συνηθισμένη πάθηση, εάν τα συμπτώματα παραμένουν για καιρό ή επιδεινώνονται, καλό είναι να γίνει διάγνωση από κάποιον ειδικό. Η διάγνωση γίνεται αρχικά με κλινική εξέταση και έπειτα με απεικονιστικές εξετάσεις, που θα αποκαλύψουν τυχόν αλλοιώσεις στους σπονδύλους, στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, στον νωτιαίο σωλήνα και στις άλλες δομές της σπονδυλικής στήλης.

Συνήθως απαντάται σε ενήλικες με έντονη αθλητική δραστηριότητα ή καθιστική δουλειά. Τα παιδιά και οι νέοι είναι εξαιρετικά σπάνιο να αντιμετωπίσουν προβλήματα, εκτός ίσως από περιπτώσεις τραυματισμών, υπερβολικής άσκησης ή ελλιπούς προθέρμανσης, όπου είναι πιθανό να καταπονηθούν οι μύες. Τα άτομα μέσης ηλικίας είναι πιθανότερο να εμφανίσουν εκφυλιστικά στοιχεία στη σπονδυλική στήλη.

Θεραπεία και πρόληψη

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την πάθηση και τα συμπτώματα. Ένας συνήθης πόνος στον αυχένα (πιάσιμο ή ψύξη) αντιμετωπίζεται με απλά μέσα (ξεκούραση, φάρμακα, ένα αυχενικό κολλάρο). Ακόμα μπορεί ο πάσχων να ανακουφιστεί με ανάπαυση, τοπική εφαρμογή θερμών ή κρύων επιθεμάτων, χειρομαλάξεις, αυχενικό περιλαίμιο, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα. Πολύ σπάνια χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση.

Αφού περάσει ο πόνος, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα σας υποδείξει ο γιατρός βοηθούν ώστε να μειωθεί ο χρόνος επανεμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου. Το κολάρο ή αυχενικό περιλαίμιο είναι μέρος της θεραπείας και ο ρόλος του είναι να περιορίζει την κίνηση του αυχένα, ώστε να μην αναγκάζει τους μυς να κάνουν μυϊκό σπασμό. Το κολάρο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο ασθενής θα πρέπει να το φοράει σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού. Επίσης μπορεί ο ασθενής να προμηθευτεί ειδικό ορθοπεδικό μαξιλάρι και να προτιμά να ζεστό μπάνιο

Βοηθάει η χειροπρακτική;

Η χειροπρακτική αγωγή περιλαμβάνει κυρίως απλές, επιδέξιες και ανώδυνες διορθώσεις, που λέγονται ανατάξεις των σπονδύλων και στοχεύουν στο να κινητοποιήσουν τις μπλοκαρισμένες αρθρώσεις και να απελευθερώσουν τα πιεσμένα νεύρα. Η αγωγή είναι ανώδυνη, αν και μπορεί να υπάρξει μια παροδική ενόχληση τις πρώτες φορές, όταν βρισκόμαστε ακόμη σε οξεία φάση. Συμπληρωματικά ο χειροπράκτης μπορεί να σας συμβουλεύσει να χρησιμοποιήσετε ζεστά ή κρύα επιθέματα και να σας δώσει οδηγίες για σωστή δραστηριότητα και άσκηση.

Ποια είναι η σωστή θέση

Για να προληφθεί η αυχεναλγία και να μην επιδεινωθεί θα πρέπει να προσέξουμε πολύ τη στάση του σώματος. Η λανθασμένη στάση όταν εργαζόμαστε στο γραφείο μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα. Το κάθισμα θα πρέπει να στηρίζει τη μέση και να είναι στο σωστό ύψος σε σχέση με το γραφείο. Το πληκτρολόγιο δεν πρέπει να είναι πολύ ψηλά και η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην αναγκαζόμαστε να κρατάμε το κεφάλι σε μια στάση που μας κουράζει.

Επίσης πρέπει να περπατάμε με το κεφάλι ψηλά, να αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη και να αποφεύγουμε τα ρεύματα. Καλό είναι να αποφεύγουμε τα σπορ που απαιτούν ένταση κινήσεων, αλλά αντίθετα να κάνουμε ασκήσεις ελαστικότητας και διάτασης. Και πάνω απ’ όλα διώξτε το άγχος από τη ζωή σας. Να θυμάστε ότι όταν το σώμα μας αντιδρά κάτι θέλει να μας πει. Όσο καλύτερα το ακούμε τόσο καλύτερα θα είμαστε!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…