Audio books: με ένα βιβλίο στα ακουστικά

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου

Influence:

Χάρη σ’ αυτό που αποκαλούμε ψηφιακή τεχνολογία, υπάρχουν τώρα περισσότεροι τρόποι από ποτέ για να σου διηγηθεί κάποιος μια ιστορία. Tις τελευταίες δεκαετίες το βιβλίο εμφανίζεται και ως ηλεκτρονικό (e-book) – σε ψηφιακή μορφή για ανάγνωση σε υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή – και ως ακουστικό (audio book) – ηχογράφηση της ανάγνωσης του κειμένου. Τα ομιλούντα ή ακουστικά βιβλία, ηχογραφημένες αναγνώσεις βιβλίων, αρχικά δημοφιλή σε άτομα με προβλήματα όρασης, βιώνουν μια νέα άνθηση κι αποτελούν μια ολοκαίνουργια διαδικτυακή τάση για όλες τις ηλικίες.

Με ένα mp3, ένα ipod ή το κινητό του, ο καθένας μπορεί ανά πάσα στιγμή να αφουγκραστεί το αγαπημένο του διήγημα, ποίημα, ακόμη και περιοδικό (το Economist για παράδειγμα  παρουσιάζει όλο το περιεχόμενό του ηχητικά στο Διαδίκτυο). Συναρπαστικοί αφηγητές σου διηγούνται το αγαπημένο σου βιβλίο, όπου κι αν βρίσκεσαι και ό,τι κι αν κάνεις. Πριν την εξάπλωση της τηλεόρασης, οι Ελληνικές οικογένειες καθηλώνονταν γύρω από το ραδιόφωνο για να ακούσουν αναγνώσεις λογοτεχνικών έργων από τις φωνές διάσημων ηθοποιών της εποχής, όπως του Μινωτή και της Λαμπέτη, του Παπαμιχαήλ. Θυμίζουν άραγε τα audio books κάτι από τη νοσταλγική εποχή του ραδιοφώνου, όταν οι ακροατές ήταν ελεύθεροι να ντύσουν ο καθένας με τις δικές του εικόνες τις αφηγήσεις που άκουγαν;

Audio books: με ένα βιβλίο στα ακουστικά

Σε ιστοσελίδες όπως της amazon, της apple κ.ά. μπορεί κανείς να προμηθευτεί βιβλία, τα οποία δεν περιορίζονται σε μια απλή δραματική αφήγηση, αλλά αντιθέτως εμπλουτίζουν το ρεπερτόριό τους με πλούσια ηχητικά εφέ. Τα audiobooks, που αποκαλούνται πλέον και με άλλες πιο ελκυστικές ονομασίες («ακουστική ψυχαγωγία», «ταινίες για τα αυτιά σας»), εξελίσσονται σε υπερπαραγωγές. Το The Starling Project για παράδειγμα, διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες και έχει πάνω από 80 ομιλούντες ρόλους. Καθώς μάλιστα κυκλοφορεί αποκλειστικά σε μορφή audiobook, σηματοδοτεί πλέον μια εποχή, στην οποία το ακουστικό βιβλίο αρχίζει να αποσυνδέεται από το έντυπο και να αποτελεί αυτοτελές προϊόν που δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός έντυπου βιβλίου πάνω στο οποίο θα βασιστεί.

Σε σύγκριση με το έντυπο βιβλίο, τα ακουστικά βιβλία έχουν πιο εκτεταμένη λειτουργικότητα. Αρκετοί άνθρωποι τα ακούν για να χαλαρώσουν ή πριν πέσουν για ύπνο, ενώ πάρα πολλοί τα χρησιμοποιούν στο ταξίδι με αμάξι ή δημόσια μέσα μεταφοράς, αντί ν’ ακούσουν μουσική. Κανείς μπορεί να συνδυάσει το audio book με άλλες δραστηριότητες, κάνοντας παράλληλα γυμναστική, δουλειές στο σπίτι ή τον κήπο, καθώς πάει για περπάτημα ή στη δουλειά του. Το παίρνεις μαζί σου στην εκδρομή σου, ενώ τρως ή ασκείσαι στο γυμναστήριο. Έχεις μια αίσθηση συντροφιάς και να που έχεις και ένα νέο κίνητρο να πας για τρέξιμο!

Προτιμώντας ένα ηχητικό βιβλίο, συμβάλλεις στην εξοικονόμηση χαρτιού και σου κοστίζει φθηνότερα. Τα audio books χωράνε στη τσέπη σου, τα παίρνεις παντού, δεν πιάνουν χώρο, ξεκουράζεσαι από τις οθόνες και δε χρειάζεσαι φως. Ακούς κάθε μικρή λεπτομέρεια, ενώ στο βιβλίο συχνά τυχαίνει να παραλείψεις μια παράγραφο που μπορεί να είναι σημαντική. Μπορείς να ακούσεις πολλές φορές τα αγαπημένα σου βιβλία ή αποσπάσματα. Υπάρχουν μάλιστα ομιλούντα βιβλία, όπου η αφήγηση είναι διαθέσιμη σε 2 ή 3 ταχύτητες, για να επιλέξεις την ταχύτητα που σου ταιριάζει, διαβάζοντας παράλληλα και το έντυπο κείμενο.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr