Αθήνα: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Influence:

Μετά την πρόσφατη ευρωπαϊκή πρωτιά της Αθήνας ως αναδυόμενος πολιτιστικός προορισμός, μία ακόμη διάκριση έρχεται να προστεθεί στη δυναμική της ελληνικής πρωτεύουσας. Η Αθήνα γίνεται σε λιγότερο από 2,5 μήνες η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018.

Η μεγάλη γιορτή της πόλης ξεκινάει στις 23 Απριλίου με το σύνθημα «βιβλία παντού» και θα διαρκέσει για έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι τις 22 Απριλίου του 2019. Ο θεσμός είναι μία πρωτοβουλία της UNESCO, του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του ΟΗΕ. Ξεκίνησε το 2001, μετά από πρόταση της Ισπανικής Κυβέρνησης και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκδοτών. Η 23η Απριλίου καθιερώθηκε το 1996 ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων και είναι η μέρα από την οποία ξεκινά τιμητικά η διοργάνωση, σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο.

«Όταν ο φάκελος διεκδίκησης που καταθέσαμε προς την UNESCO για την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 επικράτησε ως ο πληρέστερος και πιο ενδιαφέρων, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για την επιτυχία. Σήμερα δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανυπομονησία μας, ώστε να δει όλος ο κόσμος τις δυνατότητες των δημιουργικών δυνάμεων της Αθήνας. Η Αθήνα έχει και φέτος την ευκαιρία να πιστοποιήσει ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας» σημειώνει ο κ. Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων.

«Είμαστε περήφανοι για τη διάκριση αυτή, φιλοδοξία και επιδίωξη μας είναι η Αθήνα να γίνει μία πόλη περισσότερο φιλική στο βιβλίο με περισσότερες ευκαιρίες για πληροφόρηση και γνώση» επισημαίνει ο κ. Καμίνης.

Πρόκειται για μία γιορτή γεμάτη από βιβλία, ανάγνωση, πολιτισμό και δράσεις που προωθούν τη γνώση και έχουν ως στόχο να φέρουν τα βιβλία σε κάθε γειτονιά της πόλης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, κατοίκους της πόλης και επισκέπτες να συμμετέχουν και να απολαύσουν στο μέγιστο τα βιβλία και το μαγικό τους κόσμο.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Τροχόπουλος, συντονιστής της διοργάνωσης «η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018, θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι μεγάλο και καλύπτει όλους όσοι αγαπούν το βιβλίο ή θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτό. Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες και πολιτιστικές πλευρές της πόλης (σε περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού), συναντήσεις με έλληνες και ξένους συγγραφείς, αναλύσεις για βιβλιοφάγους και μη, μεγάλα φεστιβάλ, είναι μερικά από αυτά που θα γεμίσουν την πόλη με αυθεντικό άρωμα βιβλίου και θα αφήσουν το πολιτιστικό της αποτύπωμα στη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα καλλιεργώντας την επιθυμία για τη γνώση και την απόλαυση της ανάγνωσης.

Μάθετε περισσότερα στο https://athens2018.gr/

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…