Άσκηση στη ζέστη: πώς να μείνετε σε φόρμα το καλοκαίρι

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

To καλοκαίρι μπορεί να μας φαίνεται δύσκολο να ακολουθήσουμε τη συνήθη ρουτίνα άσκησης. Ο  ζεστός καιρός, ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι πιθανό  να μας επηρεάσουν και να χάσουμε την όρεξή μας  για φυσική δραστηριότητα ή ακόμα και να μην νιώθουμε σωματικά σε φόρμα λόγω της ζέστης. Παρόλα αυτά, το κλασικό πρόγραμμα άσκησης δεν χρειάζεται να διακοπεί. Υπάρχουν ορισμένα βήματα που μας  επιτρέπουν να παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα, ακόμα και με το ζεστό καιρό του καλοκαιριού.

Ενυδάτωση και θρέψη

Είτε βρίσκεστε έξω, κάτω από τον ήλιο, είτε σε εσωτερικό χώρο, η κατανάλωση αρκετού νερού για ενυδάτωση του σώματος είναι άκρως σημαντική. Με τη ζέστη που επικρατεί, αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε περισσότερο από το κανονικό, επομένως είναι σημαντικό να αναπληρώνουμε  τα  υγρά για να αποφύγουμε  την αφυδάτωση και τη θερμοπληξία. Σιγουρευτείτε ότι ακολουθείτε  κατάλληλη διατροφή και επιλέξτε υγιεινές τροφές που θα βοηθήσουν τα ενεργειακά σας αποθέματα.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσετε τον εαυτό σας δροσερό, είναι να φοράτε κάτι ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο. Αν το δέρμα σας είναι εκτεθειμένο, η χρήση αντηλιακού χρήζει απαραίτητη, για την αποφυγή των εγκαυμάτων.

Τέλος, παπούτσια που αναπνέουν θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί. Βεβαιωθείτε ότι είναι τα κατάλληλα για το είδος της άσκησης που έχετε επιλέξει.

Υπακοή στο σώμα

Στις περιπτώσεις καύσωνα και άσκησης, προσέξτε τα σημάδια που σας δίνει ο οργανισμός σας. Ο έλεγχος των σφυγμών σε τακτά χρονικά διαστήματα και η επιβράδυνση της τακτικής ρουτίνας είναι καλοί τρόποι να εξασφαλίσετε ασφαλή άσκηση. Αν είστε κουρασμένοι ή ζαλισμένοι σιγουρευτείτε ότι κάνετε διάλειμμα ή τελειώστε την άσκηση νωρίτερα.

Αλλαγές στο πρόγραμμα

Μπορεί να επιλέξετε να αποφύγετε εντελώς τον ήλιο. Η εύρεση νέας δραστηριότητας που μπορεί να γίνει σε εσωτερικό χώρο θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τη φόρμα σε καλά επίπεδα το καλοκαίρι. Ενδεχομένως μπορεί να θελήσετε να αλλάξετε και  την ώρα άσκησης για πιο δροσερές στιγμές.

Η εύρεση νέας δραστηριότητας που είναι πιο κατάλληλη για την καλοκαιρινή θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι μεγάλη ευκαιρία να προσπαθήσετε κάτι που δεν σκεφθήκατε πρωτύτερα. Μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να εξασκήσετε νέους μυς που είχαν παραμεληθεί με την παλιά άσκηση. Σιγουρευτείτε ότι δεν το παρακάνετε και κάντε καλό ζέσταμα και χαλάρωση για να διατηρήσετε τους μυς ευέλικτους.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Χημικός - Συγγραφέας

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…