20/08/2017

Θέατρο σκιών από τον Ανδρέα Δερμάτη

Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η τηλεόραση για πολλές γενιές Ελλήνων του παρελθόντος ήταν ο Καραγκιόζης. Όχι μόνο διασκέδαζε με τις κλασσικές κωμωδίες του (Ο Καραγκιόζης φούρναρης κλπ), αλλά με τα ηρωικά έργα του έκανε γνωστούς στους αγράμματους συμπατριώτες μας τους οπλαρχηγούς του 1821:  Αθανάσιος Διάκος,  Μάρκος Μπότσαρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Γιάννης Δυοβουνιώτης και τόσοι άλλοι έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό όχι από τα θρανία, στα οποία δεν κάθισαν αλλά από τον μπερντέ του θεάτρου σκιών.  Κοντολογίς, δίδασκε ιστορία, με τον τρόπο του, φυσικά.

Ο Καραγκιόζης κουβαλά στις «φρικτές του πλάτες» μια μακριά παράδοση. Μια παράδοση που κινδύνευσε αρκετές φορές να διακοπεί από την τεχνολογία, δηλαδή από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Όμως εκεί που νόμιζες ότι πάει, τέλειωσε, ξαναζωντάνευε σαν τον μυθικό φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του.

Σήμερα υπάρχουν αρκετοί καραγκιοζοπαίχτες που συνεχίζουν την παράδοση. Ένας από αυτούς είναι ο Αιγινήτης Ανδρέας Δερμάτης. Όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια στήνει τον μπερντέ του σε διάφορα μέρη του ωραίου νησιού.

Φέτος έχει στέκι στην αυλή ενός παλιού σπιτιού, που μυρίζει γιασεμί. Βρίσκεται στην οδό Κυβερνείου αρ. 23 (τηλ. 6978827538) και απέχει ελάχιστα από την παραλία της Αίγινας.

Δίνει παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή με φθηνό εισιτήριο 5 ευρώ και κερασμένο αναψυκτικό, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Φυσικά, κάθε βράδυ παρουσιάζει νέο έργο.

Μετά το τέλος της παράστασης προσκαλεί τους μικρούς θεατές του να μπουν για λίγο, ένας-ένας πίσω από την σκηνή, μαζί με τον συνοδό τους, και να κουνήσει με τα χέρια του την φιγούρα του Καραγκιόζη επάνω στο πανί. Έτσι τα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα και από την παράσταση αλλά και από την  βιωματική τους επαφή με την χάρτινη φιγούρα.

Είχα την τύχη να μυηθώ παιδί στον Καραγκιόζη από εάν μεγάλο δάσκαλο της τέχνης αυτής, τον Γιώργο Χαρίδημο, που κάθε χειμώνα, για πολλά χρόνια έδινε παράσταση στη γειτονιά μου. Έκτοτε έγινα φανατικός λάτρης του. Όντας σε θέση να κρίνω τον σύγχρονο καραγκιοζοπαίχτη, θεωρώ τον Ανδρέα Δερμάτη μάστορα στην τέχνη του. Αντίθετα με πολλούς συναδέλφους του που καταφεύγουν στην ευκολία της φυσικής φωνής, ο Δερμάτης χρησιμοποιεί την λαρυγγική, που είναι ο γνήσιος και παραδοσιακός τρόπος εκφοράς του λόγου των χαρακτήρων του θεάτρου σκιών.

Ένας από τους ρόλους των γονιών, αλλά κυρίως του παππού και της γιαγιάς, που έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από εκείνους,  είναι να φροντίζουν να φέρνουν σε επαφή τα εγγόνια τους με την ελληνική παράδοση, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι, εκτός από τα παραμύθια και τους θρύλους, το θέατρο σκιών.  Όταν μεγαλώσουν θα τους ευγνωμονούν, επειδή θα έχουν ευχάριστες και νοσταλγικές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. 

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»


Share |