26/07/2017

Τα 9 καλύτερα τρόφιμα για μείωση βάρους

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος, 06/07/2017

Η μείωση βάρους είναι απλά μαθηματικά. Επιτυγχάνεται όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε είναι λιγότερες από τις θερμίδες που δαπανάμε. Κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο, είναι αληθινό: κάποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Ορισμένα από αυτά μας κρατάνε περισσότερη ώρα χορτάτους και εμποδίζουν την έντονη λαχτάρα για φαγητό και κάποια άλλα δίνουν μία ώθηση στον μεταβολισμό, ενεργοποιώντας τον.

Κάντε λοιπόν μια λίστα και προσαρμόστε την στο καθημερινό σας πρόγραμμα διατροφής

1. Όσπρια

Είναι φθηνά, χορταστικά και πολύ θρεπτικά τρόφιμα. Άριστη πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Τα όσπρια δίνουν εύκολα την αίσθηση της πληρότητας, εμποδίζοντας την υπερκατανάλωση φαγητού.

2. Σούπες

Οι σούπες που γίνονται με ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου, είναι ιδανικές για αδυνάτισμα. Είναι μίγματα τροφίμων, γεγονός που τις απογειώνει σε θρεπτικά συστατικά και λόγω του νερού που περιέχουν δίνουν μεγάλο όγκο στη διατροφή. Η θερμιδική τους αξία είναι μικρότερη από 120 με 150 θερμίδες στη μερίδα και είναι μια έξυπνη πρόταση για την έναρξη του γεύματος.

3. Μαύρη σοκολάτα

Ένα, δύο κομματάκια μαύρης σοκολάτας μεταξύ των γευμάτων μειώνει την κατανάλωση φαγητού στο επόμενο γεύμα. Και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η μείωση είναι εφικτή ακόμη και αν πρόκειται για ένα τόσο δελεαστικό τρόφιμο όσο η πίτσα!!

4. Πουρές λαχανικών

Κερδίστε τρία σε ένα: πλούτο θρεπτικών συστατικών, αντίδοτο στην υπερφαγία και λίγες θερμίδες. Οι έρευνες δείχνουν πως καταφέρνουν να μειώσουν την θερμιδική πρόσληψη έως και κατά 200 με 300 θερμίδες ημερησίως. Λαχανικά όπως κολοκυθάκια και μπρόκολα είναι κορυφαία στη λίστα για πουρέ με υπέροχη γεύση και λίγες θερμίδες.

5. Αυγά και άπαχο κρέας

Ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες μας προστατεύει από υπερκατανάλωση φαγητού στη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία συμμετείχαν νεαρές γυναίκες με ποσοστό λίπους μεγαλύτερο του 30% (χαρακτηρίζονταν δηλαδή παχύσαρκες), κατανάλωσαν πρωινό με 350 θερμίδες και 35 g πρωτεΐνης. Η  αίσθηση της πληρότητας ήταν έντονη αμέσως το γεύμα, αλλά και στη διάρκεια όλης της ημέρας, οδηγώντας στην κατανάλωση λιγότερων θερμίδων ακόμη και στο βραδινό φαγητό.

Διαλέξτε αυγά και άπαχη πρωτεΐνη, όπως γαλοπούλα και άπαχο τυρί για πρωινό, αντί για τρόφιμα με περισσότερο γλυκιά γεύση όπως δημητριακά και μαρμελάδα.

6. Κ​αρποί

Μια κλειστή χούφτα άψητα αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια ή φιστίκια είναι εξαιρετικό και γρήγορο σνακ που προστατεύει από την υπερκατανάλωση φαγητού στο επόμενο γεύμα.

7. Μήλα

Απολαύστε τα ολόκληρα με τη φλούδα τους για περισσότερες βιταμίνες και φυτικές ίνες. Η διαδικασία της μάσησης ενός τραγανού φρούτου όπως το μήλο στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο ότι καταναλώνουμε κάτι περισσότερο.

8. Λιπαρά ψάρια

Θησαυρός καλών λιπαρών και πρωτεϊνών, δίνουν την αίσθηση της πληρότητας αποφεύγοντας την αύξηση της γλυκόζης του αίματος που οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για φαγητό και τον φαύλο κύκλο της γλυκόζης- ινσουλίνης.

9. Γιαούρτι

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Harvard  το γιαούρτι είναι το τρόφιμο με την πιο στενή σχέση με την μείωση βάρους. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη διατροφή 120.000 ανθρώπων για 10 συνεχόμενα χρόνια και βρήκαν πως υπάρχει μια άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γιαουρτιού και την διατήρηση του βάρους μακροχρόνια.

 

Πηγές

Harvard Health

The Telegraph

 

Φανή Μπακαλιού, MSc Διατροφολόγος

Ατομικά Προγράμματα Διατροφής               

τηλ.2310 218989

κιν. 6932 881133  

https://nutriwise.blogspot.gr/

Facebook: Φανή Μπακαλιού Personal Nutrition Counseling


Share |