19/09/2017

Σε στυλ νουάρ

Ο Σπύρος Χειμωνάκης μετά τις σπουδές του στα οικονομικά και παράλληλα με την εργασία του, ασχολήθηκε με την ζωγραφική, την οποία σπούδασε στη Σχολή Βελουδάκη, στην Αθήνα,  με δασκάλους τον Θόδωρο Πάντο και τον Πέτρο Κουφοβασίλη.

Έχει στο ενεργητικό του δέκα ατομικές εκθέσεις, άλλες τόσες συμμετοχές σε ομαδικές με την Εικαστική Ομάδα «Συν» και συνεχή παρουσία στις ομαδικές εκθέσεις της Ομάδας Εικαστικών Παλαιού Φαλήρου από το 2007 μέχρι σήμερα. Συμμετείχε στην 2η Μπιενάλε της Αθήνας (τίτλος Heaven).

Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Δήμου Παλαιού Φαλήρου, στη συλλογή του Δήμου Αθηνών, στη ΓΣΕΕ, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στη συλλογή της Α.Ε. τσιμέντων Τιτάν και σε ιδιωτικές συλλογές, εντός και εκτός Αθηνών.

Η νέα του σοδειά με τίτλο «Σε στυλ Νουάρ» εκτίθεται στο φουαγιέ του κινηματογράφου Δαναός, στους Αμπελοκήπους μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017. Διόλου τυχαία η επιλογή αφού είναι εμπνευσμένη από τα νουάρ φιλμ και την σχετική λογοτεχνία και επηρεασμένη από την σινεφίλ πλευρά του εαυτού του.

Όλα τα έργα είναι δουλεμένα με σινική, ακρυλικά χρώματα σε χαρτί ακουαρέλας ή σε χαρτί με υφή καμβά.

Ο ίδιος σημειώνει στο  δελτίο που δίδεται στους επισκέπτες της έκθεσης:

«Η παρουσίαση ενός εικαστικού γεγονότος που έχει σαν αφορμή τόσο τις ταινίες νουάρ, όσο και την σχετική λογοτεχνία δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Πιστεύω όμως ότι το κοινό και ιδιαίτερα αυτό που αγαπά τον κινηματογράφο δεν θα δυσκολευτεί να το κατανοήσει, αφού είναι δεδομένη η αμφίδρομη  σχέση του κινηματογράφου με τις εικαστικές τέχνες.

Για έναν ζωγράφο-σινεφίλ, το βασικό στοιχείο της κινηματογραφικής έκφρασης, η εικόνα, μπορεί να γίνει πόλος έλξης για μια ανεξάντλητη πηγή πλαστικών ευρημάτων και λύσεων. Όμως αυτός ο ζωγράφος αγαπά ταυτόχρονα και  το καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.

Αγαπώ το αστυνομικό είδος, λοιπόν, γιατί με τρόπο εύληπτο, χιούμορ μερικές φορές, επί πλέον προσφέρει γνώση, περιπέτεια, ψυχολογικές παρατηρήσεις, έξυπνους διαλόγους ζωντανές περιγραφές φιλοσοφικούς υπαινιγμούς, κυρίως στους δρόμους μεγαλουπόλεων και ατμόσφαιρα.

Με τέτοιες σκέψεις ξεκίνησα να προσεγγίζω εικαστικά το χώρο τόσο των νουάρ ταινιών όσο και της νουάρ λογοτεχνίας. Ένας επιπλέον λόγος που με οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ενότητας έργων είναι και η αγάπη για την ανθρώπινη φιγούρα, και, τέλος, η ευχαρίστηση που μου προσφέρει το να  δουλεύω στη λογική του κιάρο-σκούρου, δηλαδή στην αντίθεση φωτός-σκιάς, όπως αυτή δημιουργείται κάτω από την επίδραση του φυσικού ή τεχνικού φωτός στον  αντικειμενικό κόσμο.

Οι αναφορές μου είναι σε δημιουργούς και σε σχετικά δημιουργήματα σαν μια εκδοχή από τον χώρο της νουάρ λογοτεχνίας και φιλμογραφίας. Ένα μικρό αφιέρωμα στο είδος».

Μια επίσκεψη στον Δαναό, λοιπόν, θα ικανοποιήσει την αγάπη σας για δύο τέχνες: την εβδόμη και την ζωγραφική.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»


Share |