24/05/2017

Λεβάντα- ο βασιλιάς των αιθέριων ελαίων!

Συντάκτης: Ανδρομάχη Σαραφίδου, 09/05/2016

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας θεωρείται ο βασιλιάς των αιθέριων ελαίων. Είναι ίσως το πιο γνωστό από τα αιθέρια έλαια  και το μοναδικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αδιάλυτο πάνω στο δέρμα. Και μπορεί στο άκουσμα της λέξης "λεβάντα" το μυαλό μας να πηγαίνει σε μοβ λιβάδια γεμάτα από μπλε-λιλά άνθη, παρόλα αυτά υπάρχει κάτι περισσότερο στη λεβάντα που την κάνει τόσο ξεχωριστή.

Λίγα λόγια για τη λεβάντα

Η λεβάντα είναι ουσιαστικά ένας θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα και ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 μέτρο. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη λεβάντας με κυριότερο το Lavandula angustifolia.  Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό "lavare" που σημαίνει "πλένω" και σύμφωνα με έρευνες η λεβάντα χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους  πάνω από 2.500 χρόνια.

Ιδιότητες και χρήσεις

Κατευναστικά

Η λεβάντα θεωρείται το νούμερο ένα αιθέριο έλαιο για τις ηρεμιστικές της ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως για τις αϋπνίες και το στρες είτε στάζοντας μία σταγόνα στο μαξιλάρι μας, είτε ρίχνοντας κάποιες σταγόνες σε κεραμική συσκευή για να γίνει διάχυση στο χώρο. Με τον ίδιο τρόπο μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος , το στρες και τα νεύρα καθώς και την κατάθλιψη. Ενδείκνυται μάλιστα και για περιπτώσεις πονοκεφάλων.

Κοσμητολογικά

Η λεβάντα είναι όπως προαναφέρθηκε το μοναδικό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται αδιάλυτο στο δέρμα. Επίσης είναι το μοναδικό για όλους τους τύπους δέρματος. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιείται σε ένα πλήθος καλλυντικών από κρέμες  μέχρι σαμπουάν καθώς και σε ακμεϊκά δέρματα χάρη στις αντισηπτικές της ιδιότητες.

Θεραπευτικά

Είναι το πλέον χρήσιμο έλαιο για εγκαύματα, τσιμπήματα από έντομα, κοψίματα και ερεθισμούς ενώ χάρη στις αναπλαστικές της ιδιότητες χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ανακούφιση από ηλιακά εγκαύματα.

Άλλες χρήσεις

Η λεβάντα είναι ένα ισχυρό σκοροκτόνο. Είτε βρέχοντας ένα πανάκι με αιθέριο έλαιο λεβάντας, είτε βάζοντας τα ίδια τα άνθη της λεβάντας στην ντουλάπα μας, εκμεταλλευόμαστε αυτήν της την ιδιότητα. Επίσης μπορούμε να ψεκάσουμε τα ρούχα μας με αιθέριο έλαιο λεβάντας σε αποσταγμένο νερό αν αγαπάμε το άρωμά της. 

Πολλοί μάλιστα ρίχνουν και στο απορρυπαντικό του πλυντηρίου κάποιες σταγόνες.  Τέλος συνδυασμένη με άλλα έλαια χρησιμοποιείται για ένα χαλαρωτικό μασάζ ακόμα και για ανακούφιση από μυϊκό πόνο.


Share |