23/08/2017

Ήταν όλοι τους παιδιά μου, του Άρθουρ Μίλλερ

Τον διάσημο Αμερικανό δραματουργό Άρθουρ Μίλλερ οι πιο πολλοί Έλληνες τον γνωρίζουν περισσότερο ως ένα από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε. Ένα από τα θεατρικά αριστουργήματα που έχει γράψει είναι το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου». Παίζεται αυτή την εποχή στο θέατρο «Εμπορικόν», στου Ψυρρή, Σαρρή 11, Τηλ. 210 3211750. 

Παρακολούθησα την παράσταση ημέρα Πέμπτη σε μια κατάμεστη αίθουσα, που σηματοδοτεί την μεγάλη απήχησή της στο θεατρόφιλο κοινό.

Οι εννέα ηθοποιοί του θιάσου κινούνταν στη σκηνή με τα   αφαιρετικά αλλά λειτουργικά σκηνικά  και στους διαδρόμους της πλατείας.

Το έργο αρχίζει εύθυμα αλλά βαθμηδόν η ατμόσφαιρα αλλάζει καθώς τα προβλήματα, οι αντιθέσεις, τα μυστικά και τα ψέμματα μιας οικογένειας, καλά κρυμμένα για καιρό αρχίζουν να ξεθάβονται από το παρελθόν και να επηρεάζουν άμεσα και δραματικά το παρόν.

‘Όπως διαβάζουμε στο πρόγραμμα «Ο Μίλλερ μας φέρνει αντιμέτωπους με μια σειρά ερωτημάτων. Ποια η ατομική μας ευθύνη; Ποια η κοινωνική; Πού αρχίζει και πού τελειώνει το ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον; Δικαιούμαστε εν ονόματι της προστασίας των δικών μας ανθρώπων να παραγνωρίζουμε το συμφέρον του συνόλου; Πού βάζει ο καθένας μας τις διαχωριστικές του γραμμές; Ο Μίλλερ μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας, που μας είναι τόσο οικεία και αναγνωρίσιμη, μας κάνει να αναρωτηθούμε για ζητήματα που σήμερα μας απασχολούν και πάλι όσο ποτέ. Και το κάνει με ένα θαυμαστό τρόπο, χωρίς ίχνος διδακτισμού, μέσα από ένα συναρπαστικό και βαθιά συγκινητικό έργο».

Ώσπου έρχεται, όπως σε όλα τα δράματα, η κάθαρση. Στην είσοδο της αίθουσας μια πινακίδα ενημερώνει τους προσερχόμενους θεατές ότι «κατά την διάρκεια της παράστασης ακούγεται ήχος πυροβολισμού»… Στο μεταξύ, συνέλαβα  αρκετές φορές τον εαυτό μου να παρακολουθεί κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα. Την ατμόσφαιρα ελάφρυναν, σε σωστές δόσεις, εύθυμες ατάκες.  

Συντελεστές της παράστασης. Μετάφραση: Δάφνη Οικονόμου, Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Μόσχος,  Σκηνικά -Κοστούμια: Τίνα Τζόκα, Μουσική-Ήχοι: Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, Κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου, Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Νάκου

Το καστ των ηθοποιών ήταν καταπληκτικό, αποτελούμενο από παλιούς και νέους καλλιτέχνες. Πρωταγωνιστής ο πάντα ποιοτικός  Δημήτρης Καταλειφός, συνεπικουρούμενος από την συγκλονιστική Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, στο ρόλο της γυναίκας του, η οποία είχε τόσο πολύ ταυτιστεί με την υποδυόμενη ηρωίδα, που στο τελευταίο λεπτό πραγματικά δάκρυα ανάβλυζαν από τα μάτια της, τα οποία διατηρήθηκαν σε όλη την διάρκεια των παρατεταμένων χειροκροτημάτων, στο τέλος της παράστασης.

Ερχόμαστε τώρα στους νεότερους ηθοποιούς. Πράγματι εξεπλάγην από το παίξιμο όλων τους, ιδιαίτερα όμως από τον Γιώργο Βουρδαμή, (γιος), την Δανάης Επιθυμιάδη, (αγαπημένη του), και τον  Κώστα Βασαρδάνη, (αδελφός της). Τους υπόλοιπους ρόλους κράτησαν επάξια οι Δημήτρης Καραμπέτσης, (γιατρός), η Ευγενία Αποστόλου, (γυναίκα του), Γιώργος Τζαβάρας και Ιωάννα Πιατά, (φίλοι γείτονες).

Παρακολουθώντας αυτή την παράσταση διαπίστωσα ακόμη μια φορά τι σημαίνει μεγάλος θεατρικός συγγραφέας και αριστουργηματική θεατρική απόδοση του έργου.

Τιμές εισιτηρίων 15€-20€, με έκπτωση για τους 65+. Αγόρασα τα δικό μου ηλεκτρονικά μέσω Happydeals στην τιμή των 14 ευρώ (αντί του κανονικού των 20). 

Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00, Κυριακή : 20:00.

Μην το χάσετε.

«Ο συνεργάτης μας κ. Άρης Γαβριηλίδης είναι συγγραφέας και εικαστικός. Περισσότερα για αυτόν και το έργο του εδώ.»


Share |